E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcılar Evergrande krizinde altına sığındı---

Yatırımcılar Evergrande krizinde altına sığındı

Yatırımcılar Evergrande krizinde altına sığındı
28 Eylül 2021 - 15:19 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande’nin potansiyel iflası piyasaları sarstı. Ardından gelen satış dalgasında, altın yatırımcılar için ‘güvenli liman’ oldu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande Group geçtiğimiz hafta iki borcuna yönelik faiz ödemelerini gerçekleştiremediğinde, bu gelişme piyasaları sarstı. Şirketin iflasına yönelik endişeler, 2008 yılında küresel finansal krizi tetikleyen Lehman Brothers’ın iflasını akıllara getirdi. Gelişmelerin ardından borsalarda satış dalgası ABD piyasalarına da sıçradı. Bu süreçte ise altın yatırımcılar için ‘güvenli liman’ olmaya devam etti.

Değerli metal geçtiğimiz hafta pazartesi gününü %0,5’in üzerinde bir yükselişle kapattı ve Bitcoin’in yükseliş gösterdiği bu dönemde önemli bir “stres testini” geçmiş oldu. Forbes’un haberine göre “Dijital altın” olarak tanımlanan dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin, pazartesi günü yatırımcıların riskli varlıklardan kaçışıyla birlikte %8,5 düşüş gösterdi.

Dahası Bitcoin altın karşısında dört kat daha yüksek volatiliteye sahip.

Altının 10 günlük standart sapması yalnızca 3 puanken, Bitcoin’in volatilitesi 14 seviyesinde. Piyasa değeri açısından ikinci en büyük kripto para Ethereum ise 10 günlük süreçte ±19’luk bir sapma gösteriyor. Bitcoin geçtiğimiz hafta Çin hükümetinin tüm kripto işlemlerini ve madenciliğini yasaklamasının ardından daha büyük bir düşüş yaşadı.

Birçok kişi ise Çin Halk Bankası’nın (PBOC) kendine ait merkez bankası kripto parasını (CBDC) piyasaya sürmeye hazırlandığı yönünde spekülasyonlar ortaya attı. Çin hükümetinin Bitcoin’e yönelik sarsıcı hamlesi, Bitcoin yatırımcıları için bir dipten alım fırsatı da yaratabilir. Yatırımcılar şimdi Xi Jinping yönetiminin bir finansal krizi önleyip önlemeyeceğine yönelik açıklamalarını bekliyor.

Krizin yayılmasından duyulan korku altın ve Bitcoin’in çekiciliğini artırıyor

Çin hükümetinin Evergrande krizine müdahale etmeme ihtimali düşük görünüyor. Şirket dünya çapında bilinen bir isim olmayabilir ancak Çin’in ikinci en büyük emlak şirketi. Şirketin 234 şehirde yaklaşık 800 projesi bulunuyor. Evergrande aynı zamanda finansal ürünler de sunuyor, elektrikli araçlara yatırım yapıyor, hatta Hainan bölgesinde bir yapay ada üzerinde bir tema parkı inşa ediyor.

Ancak bu büyüme organik bir şekilde gerçekleşmedi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bugün Evergrande’nin en büyük borç miktarına sahip emlak şirketi olduğu ve toplam yükümlülüğünün 300 milyar doların üzerinde bulunduğu düşünülüyor. 2020’nin kasım ayında Financial Times şirketin “Portekiz nüfusunun tamamını kapsayacak arazisi ve Yeni Zelanda’dan daha fazla borcu” olduğunu yazdı.

Geçtiğimiz yılın sonunda şirketin sermayesinin iki katı borcu vardı ve bu da şirketin Çin’in diğer emlak şirketlerinden ayrılmasına neden oluyordu. Evergrande’nin borç yükü ne kadar şaşırtıcı olursa olsun, CLSA’dan Damian Kestel bunun “dünyanın içinde yüzdüğü borç denizinde küçük bir damla” olduğunu söyledi. İkinci çeyrekte toplam küresel borç yeni bir rekor kırarak 300 trilyon dolara yaklaştı. Çin hükümeti müdahale etmeyerek Evergrande’nin iflasına izin verdiği takdirde, bu durum 2007-2008 krizini gölgede bırakacak bir kredi krizini ortaya çıkarabilir.

Tüm bu bilgiler ışığında altın ve Bitcoin değer koruma araçları olarak oldukça çekici görünüyor. Her iki varlığın da şimdilerde zirve fiyatlarının altında işlem görüyor olması da çekiciliklerini artırıyor.

Altın ve Bitcoin farkı büyük değil

Geçtiğimiz hafta Bloomberg’de yayınlanan bir haberde James Seyffart ve Eric Balchunas altın ve Bitcoin’in “bir portföyde aynı anda destekleyici olabileceklerini” söyledi. İki varlık sınıfı bazı açılardan benzer olsa da, birçok farklılık da gösteriyor. Altın binlerce yıllık bir yatırım aracıyken, Bitcoin gelişiminin ilk safhalarında bulunuyor.

Dahası yatırımcıların dikkat etmesi gereken daha önemli farklılıklar da var: Volatilite, vergilendirme ve piyasalarla olan korelasyon. Bitcoin tıpkı bir hisse gibi vergilendiriliyor ve uzun vadeli sermaye kazançları, gelir seviyesine göre değerlendiriliyor. Diğer yandan altın elde edilen getiriden bağımsız olarak sabit bir vergiye tabi tutuluyor. Bu açıdan bakıldığında, Bitcoin daha çekici bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor.

Piyasalarla olan korelasyon konusunda ise, altın’ın S&P 500’le herhangi bir etkileşimi olmadığı görülüyor. Bu da piyasalardaki risklerden kaçınmak isteyen yatırımcılar için altını uygun bir koruma aracı haline getiriyor. Daha riskli bir varlık olan Bitcoin’in ise S&P 500’le düşük de olsa bir korelasyonu var. Altının Bitcoin karşısında bir çeşitlendirme ve değer koruma aracı olarak küçük de olsa bir avantajı bulunuyor. Ancak bu durum Bitcoin ağı olgunlaşır ve fiyat değişimleri istikrar kazanırsa değişebilir.

Çinli e-ticaret devi madencilik malzemelerinin satışını durduruyor

 

Gelişen piyasa tahvillerinde alım sinyali

 

Altında yatay ve zayıf görünüm sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hım29 Eylül 2021 07:43

    ondan sürekli düşüyor

  • Gerilim Filmi gibi ... 28 Eylül 2021 17:13

    Evergrande ... İyi bir film adı gibi. . Piyasaları ters düz edebilen büyük güç odaklarını ve bu odakların hükümetler içindeki adamlarını anlatan Güçlü bir Film.

  • Mevsim28 Eylül 2021 16:26

    Dünyada,demir celik talebi minumum düzeyde,hava limanları ,fabrikalar,minunum kapasite ile calışıyor.İşyerleri hime office sistemi ile calışıyor,buna bağlı olarak enerji talebi minumum duzeyde.Aralık ayımda domino etkisi yaratabilecek buyuk bir kriz ongurulebilir.

  • Line 28 Eylül 2021 16:17

    Borsa bu aralar sıkıntılı. Altın gümüş platin bakır vb.

  • Canan Şen28 Eylül 2021 15:54

    Gergin ortamda borsaya yatırım akıllıca olmuyor. Emtia ortak aklın doğrusu