E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcılar emtialarda boğa piyasasına hazırlanıyor---

Yatırımcılar emtialarda boğa piyasasına hazırlanıyor

Yatırımcılar emtialarda boğa piyasasına hazırlanıyor
09 Şubat 2021 - 18:03 borsagundem.com

Küresel çapta emtia fiyatlarındaki toparlanma güçlü bir boğa piyasasının başlangıcı olabilir. Dolardaki değer kaybı ve aşı güdümüyle devam eden ekonomik toparlanma “süper döngü” ihtimalini güçlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analistler ve yatırımcılar, korona virüs krizinin derinliklerinden bu yana emtia fiyatlarında gerçekleşen sert yükselişin, hükümet harcamalarıyla körüklendiğini sektör çapındaki "boğa piyasasının" sadece ilk ayağını temsil ettiğini söylüyorlar.

Wall Street bankaları, müşterilerine, mali teşviklerin de yardımını alan korona virüs aşısıyla güdümlü küresel ekonomik iyileşmeden yararlanmaya hazır olan ham maddelere yatırımlarını arttırmalarını tavsiye ediyorlar. Üstelik bazı bankalar, petrol ve metal fiyatlarının Çin’deki rekor düzeyde endüstrileşmeyle 2000’lerde gerçekleşen “süper döngünün” daha uzun sürecek bir tekrarını işaret ettiğini tahmin ediyor.

Financial Times’ın haberine göre, Goldman Sachs yakın tarihli bir raporunda, "2021 emtia görünümünü aşı güdümlü ekonominin etkisiyle V şeklinde bir ticareti gösteriyor ve bu büyük ölçüde doğru" açıklamasında bulundu. Raporda, “Ancak, emtia fiyatlarındaki bu toparlanma aslında emtialar için çok daha uzun bir yapısal boğa piyasasının başlangıcı olacak” ifadelerine yer verildi.

Son on yılın büyük bir bölümünde yatırımcıların tercihi olmayan emtialar, son aylarda dünyanın en büyük doğal kaynak alıcısı olan Çin'den gelen talebin de yardımıyla güçlü bir gelişme gösterdi. Soya fasulyesi fiyatları son bir yıl içinde yüzde 50'nin üzerinde artarken, bakır fiyatları da yüzde 40 civarında yükseldi. Bu arada petrol de, korona virüs krizinin ilk günlerinden bu yana en yüksek artışını gördü. Brent petrol Pazartesi günü 60 doları buldu.

Emtia rallisi son derece geniş kapsamlı gerçekleşiyor. Emtialar üzerine uzmanlaşan varlık yönetimi firması SummerHaven’ın takip ettiği kahveden nikele 27 vadeli emtia değerinden oluşan yatırım sepetinin Ocak ayı ortasına kadar son altı aydır pozitif getiri sağladığı gözlemlendi.

SummerHaven Yönetici Ortağı Kurt Nelson konuyla ilgili, “Bu gerçekten alışılmadık bir durum. Son 50 yıla baktık ve bu yatırım sepetinin bir seferde bu denli yükseldiğini hiç görmedik” ifadelerinde bulunuyor.

Yine de bazı yatırımcılar piyasanın henüz yeni bir süper döngüye girmeye hazır olmadığını söylüyorlar. Varlık yönetimi şirketi Ninety One’ın Portföy Yöneticisi George Cheveley, “Şu anda kesin olarak gördüğümüz şey, Avrupa, ABD ve Çin'deki stokçulukla yönlendirilen ve arz kesintileriyle güçlenen döngüsel bir toparlanma” ifadelerine yer verdi. Cheveley daha büyük değişimlerin iki ila üç yıl sonrasında gerçekleşeceğini öngörüyor.

Kurt Nelson’ın görüşüne göreyse rallinin ortaya çıkmasındaki en büyük neden görülmemiş miktardaki parasal ve mali politikaların Kovid-19 krizi boyunca enflasyonu desteklemesi ve fon yöneticilerinin kendilerini korumak için petrol ve metal gibi güvenli liman varlık piyasalarına girmek konusunda cesaretlenmesi.

Çoğu emtianın dolar üzerinden fiyatlandırıldığı göz önünde bulundurulduğunda da talebin artması oldukça makul. Dolarda geçen yıldan beridir devam eden düşüş ABD para birimini diğer ülkelerin paralarından daha ucuz hale getirerek talebin artmasına neden oluyor.

 

Brent petrol 60 doların üzerinde

 

Küçük yatırımcıya altın değerinde 5 tavsiye

 

Altında hareketli gün: Yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)