E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcılar doların düşmesine alışmalı---

Yatırımcılar doların düşmesine alışmalı

Yatırımcılar doların düşmesine alışmalı
11 Aralık 2020 - 18:04 borsagundem.com

Ekonomik toparlanma sürecinde ABD, Avrupa’daki rakiplerine göre daha kötü bir performans gösteriyor. Küresel piyasalarda mart ayından bu yana süren dolardaki düşüş 2021 yılına da sarkabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları küresel rakipleri karşısında bu haftayı sınırlı bir yükselişle kapatmayı hedeflese de bu durum uzun vadeli trendlerdeki olumsuz görünümünü değiştirmiyor. Mart ayının sonundan bu yana rakipleri karşısında değer kaybeden dolar küresel güvenli liman statüsünü de kaybetmiş durumda.

Eylül ayının sonundan bu yana üçüncü çeyrek bilançolarının beklentileri aşması, Kovid-19 aşısıyla ilgili gelişmeler ve devam eden küresel ekonomik toparlanmayı destekleyecek mali teşvik önlemleri ihtimali yatırımcıların iyimser bir senaryo çizmesine yol açtı. Küresel Dolar Endeksi’ne (ICE ABD Doları Endeksi) göre dolar 25 Eylül’den 3 Aralık’a kadarki sürede %4,2 oranında değer kaybetti.

ABD’de işsizlik rakamları beklentilerin çok üzerinde gelmeye devam ediyor. Kapanmalar ve artan Kovid-19 vakaları da şirketlerin iflas etmesine yol açıyor. Barrons’un haberine göre hisse senetleri yatırımcıları yakın vadeli ekonomik türbülansa odaklanmamayı tercih ediyor. Zira birçokları aşılar dağıtılana kadar beklenen teşvik paketinin gelmesi aracılığıyla ekonomiye bir köprü kurulması ihtimalini değerlendiriyor.

Ülkede 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri verimlerinde de düşüş söz konusu. Bu düşüşün işsizlik rakamlarının yanında ekonomideki enflasyon beklentilerini de işaret ettiği belirtiliyor.

Yatırım danışmanlığı ve sigorta şirketi New England Investment and Retirement Group’un Yatırım Danışmanı John Ham, Avrupa Birliği’nin ekonomik zayıf ekonomik toparlanasının dahi ABD’deki toparlanma süreciyle karşılaştırıldığında daha parlak görüldüğünü, ABD Doları’ndaki hareketin en büyük itici güç olduğunu söyledi.

Ham Avrupa’daki devlet tahvilleri ile ABD Hazinesi arasındaki farka dikkat çekerek Avrupa tahvillerinin kademeli olarak daha cazip hale geldiğini ve ABD piyasalarından daha fazla sermayenin uzaklaşarak Avrupa piyasalarına akın ettiğini belirtti.

Bu durumun ABD Doları için darbe olduğunu belirten Ham, AB üye ülkelerinin daha fazla mali teşvik konusunda işbirliği yapabileceğine güveninin tam olduğunu söyledi. Borsa uzmanına göre yatırımcılar Polonya ve Macaristan’ın vetosuna rağmen AB’nin yakın zamanda 900 milyar dolarlık teşvik paketinde anlaşacağına ilişkin umutlarını sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankasının tahvil alım programını 600 milyon dolar arttırması da Avrupa ekonomisinin toparlanmasına ilişkin iyimserliği arttırıyor.

Şimdilik 2021’de ABD ve AB’ye ilişkin ortalama ekonomik beklentiler kabaca %4’lük bir büyümeyi işaret ediyor. Ancak Wall Street'teki pek çok kişi aşıdaki gelişmelerin sağlayacağı küresel ekonomik toparlanmayla birlikte dolara olan baskının da artacağını bekliyor.

Yatırım araştırmaları şirketi Wolfe Research’ün Baş Yatırım Stratejisti Chris Senyek, müşterileriyle paylaştığı notunda, “Dolardaki zayıflığın 2021 içerisinde de devam edeceğini bekliyoruz. Küresel büyüme beklentilerinin ABD büyüme beklentilerinden daha hızlı toparlanmasıyla birlikte doların zayıflamaya devam etmesini öngörüyoruz” yorumlarında bulundu.

Aşı haberlerine ekonominin tepkisi yatırımcıları şaşırtıyor

 

Dolarda yön değişecek mi?

 

ABD borsası güne düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hamit12 Aralık 2020 21:19

    Dolar Tarihi düşük seviyede ama TL ye karşı Rekor kırıyor? Bu ne biçim ülke? Kasa çok mu boş Dolar topluyor MB?

  • İlk sorumlu sizsiniz.12 Aralık 2020 21:09

    Aldığınız her malın nerede üretildiğine bakarak alışveriş yapsanız.hiç sorun olmazdı.lakin dişmacunu ,şaç şampuanı vs özenti yozlaşmanın getirdiği batı hayranlığı ile.Eşdeğer ürünleri yerli kullansanız,Kurun enflasyonla filan Alakadı yok.tek sebeb cari açıktır.açık kapanınca dolar bi yere gitmez.

  • ...15 Aralık 2020 08:49

    Sen önce köfte yapmayı öğrenen MC Donalds muhtaç olmasak

  • Alp12 Aralık 2020 17:54

    Dolar zaten bizim gibi kötü yönetilen ülkelerde değerli

  • Bika12 Aralık 2020 17:43

    Hayaller Rusya,İran ve Çin'le ticareti dolar kullanmadan yapmaktı, gerçekler vatandaş dolar stokluyor.

  • hesapsız12 Aralık 2020 13:32

    Millet doların düşeceğine ne zaman inansa ayvayı yedi. Dolar alan yanacak dendiğinde bile dolar kazandırdı alıma devam.

  • BORSACI12 Aralık 2020 13:18

    BU VATANIN EKMEGİ İLE BÜYÜDÜM BU SEPEPLE DÖVİZE İHTİYAÇ HARİCİ YATIRIM AMAÇLI ALANLARI KINIYORUM .BENİM NAZARIMDA VATANA İHANETLİKDİR.

  • Türkoğlutürk15 Aralık 2020 09:08

    Yurtdışına servetini kaçıranlara sövebilirmisin.

  • Yeter gidin12 Aralık 2020 18:58

    Askerliği bedelli yapan kefenlilerdensin belli. Kabe dolariniz olmuş İslami katilim bankalarinda

  • emekci12 Aralık 2020 12:22

    bazı akılsızlr hala doların yükselmesinin sebebinin Türkiye'deki çift haneli enflasyon olduğunu algılayamıyor. Allah'ım şu beyinsizler yüzünden bizi helak ettiğin yetmez mi?

  • Türkoğlutürk12 Aralık 2020 12:01

    Tl nin değer kaybetme nedeni belli,sorumlusu da belli.kıvırmayın,suçluyu saklamayın

  • BORSACI12 Aralık 2020 10:41

    BU DOLAR SEVDALISI OLANLAR BİRDAHA DÖVİZE ELİNE SÜREMEYECEK DERCEYE GELEN KADAR MERKEZ KARARLI OLMALI .TL İTİBAR KAZANMALI.

  • Dolarci12 Aralık 2020 18:59

    Bu borsacı dassakli kefenlilerden

  • He he12 Aralık 2020 11:20

    Lafla değil icraatla oluyor sallamakla olsaydı çoktaaan eski yerine geri dönmüştü.

  • Euro12 Aralık 2020 09:42

    2021 bende biraz durgun beklesemde kötü haber akışı sepeti destekler,parite 1.27 öngörüm var.euro yu daha çok begeniyorum dolardan.orta uzun vade döviz kazandırır hep. Ytd

  • Böyle12 Aralık 2020 08:50

    Dolar düşerse daha çok alabilirim 😁 . Yatırım tavsiyesi değildir.

  • AHMET ÖZBİR11 Aralık 2020 21:34

    "TÜRK'ün parası Türk Lirası, ötesi karın ağrısı." Bizler her şartta TL diyeceğiz, BİST'e güveneceğiz, hisselerimize yatırım yapacağız, Türk Devleti'ne, Milleti'ne düşman olanların PARASINA EL SÜRMEYECEĞİZ.

  • cahil12 Aralık 2020 12:23

    akp köprü, havaalanı , otoyol ihalelerini niye hep dolar üzerinden yapmış? onlar türk değil mi?

  • Geç12 Aralık 2020 11:21

    Gaz pedalın takılı kalmış.

  • Kelepir dolar11 Aralık 2020 20:30

    Dolar çok ucuz geçen ay 8.60 idi bu ay çok geriledi vatandaş 2 haftada 7 milyar dolar aldı. Yetmez 2 hafta daha 7 milyar daha alır no sıkıntı

  • TEDBIR KARARLARINDAN BIKTIK11 Aralık 2020 19:24

    Spk hisselere tedbir getirerek cozum uretmiyor.Aksine Ky nin belini bukuyor.

  • Bekir11 Aralık 2020 18:18

    Zaten dolar şimdiye kadar 4 lirada olmalıydı. Abd 5 trilyon dolar para bastı dolar sadece bizim gibi kötü yönetilen ülkelerde yükseldi.

  • Türkoğlutürk12 Aralık 2020 08:38

    Dünyada dolar düşerken yükselten belli.tıpkı işyerleri kapandıkçs azalan işsiz sayısı gibi.zam yaptıkça düşen enflasyon.gibi.