E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar borsa çöküşünden kurtulabilir---

Yatırımcılar borsa çöküşünden kurtulabilir

Yatırımcılar borsa çöküşünden kurtulabilir
18 Mart 2021 - 15:29 borsagundem.com

Borsalarda yakın zamanda bir çöküş gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmiyor. Ancak yatırımcılar düşen borsalarla birlikte kayıp yaşamayabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa çöküşü konusu oldukça zorlu bir konu. Birçok kişi borsalarda dipten alım yapma planları içindeyken, diğerleri bunun güvenilir bir strateji olmadığı konsunda uyarıda bulunuyor. Geçtiğimiz 40 yılın büyük bir bölümünde, düşen faiz oranları ve ekonomik aktivite hisseleri giderek yükseltirken, bu kritik bir konu değildi. Elbette yolda ayı piyasaları da vardı. Ancak geriye bakıldığında, bu dönemlerin zorluğunu tam anlamıyla hissedemiyoruz.

Şimdi birçok hisse ve borsa yatırım fonunda (ETF) uzun yıllardır devam eden yükselişin ardından yeni bir krizin kapıda olabileceği konusunda endişeler var. Bu endişe doğru çıksa bile, bundan yirmi yıl sonra yatırımcılar, bizim bugün 1987, 2000 ya da 2008 yıllarında gerçekleşen çöküşlere baktığımız gibi bakacak. Ancak bu dönemleri sabırla atlatan yatırımcıların, uzun vadede kazançlı çıktığını da görecekler.

Piyasa hareketlerinin zamanlamasını yapmak oldukça zor. Ancak zamanlama ne kadar zor olursa olsun, yatırımcılar çaresiz değil.

Geleceği görmenize gerek yok

Tüm piyasa hareketlerini tahmin etmek zorunda değilsiniz. Yalnızca iki şeye ihtiyacınız var: Bunlardan birincisi makul beklentiler. Geleceği görme yetisi olmayan insanlar olarak, çok şanslı olmadıkla piyasalardaki zirveleri ya da çöküşleri yakalamamız mümkün değil. Kayıplarınızı tolere edilebilir seviyelerde tutmayı hedefleyin, kayıp yaşamaktan tamamen kaçmayı değil.

İkincisi ise sahip olduğunuz yatırımlara bakmanın sistematik bir yöntemini geliştirin. Duygulara değil, gerçekliklere odaklanın ve size ulaşan yeni bilgilere mantığınız dahilinde tepki verin. Çünkü artık bilgi çağında yaşıyoruz ve yeni bilgi her zaman ortaya çıkmaya devam edecek. Aynı zamanda sistematik olmak, katı olmak anlamına gelmiyor. Ancak yatırım stratejinizin temeli mantık olmalı.

Forbes’un haberine göre, piyasaların tamamen çökeceğinden yüzde yüz eminseniz, her şeyi satın. Ancak gerçek dünyada kim bundan emin olabilir? Gerçek dünyadaki yatırımcılar, gerçek belirsizliklerle karşı karşıya ve varlıklarını tutmak ve her şeyi satmak arasında bir seçim yapmak zorunda değil. Bu yaklaşım, yüksekten uçan büyüme hisselerine sahip olanlar için bile geçerli. Borsa çöküşünden objektif bilgileri kullanarak koruma sağlayabilirsiniz. Riskleri sınırlamaya çaba göstererek, portföyünüzdeki kayıpların artmaya başladığını tespit edebilirsiniz.

Gerek aşırı yükselmiş hisseleri tercih edin, gerekse de makul değerlemelere sahip hisseleri. İstikrarlı bir yükseliş öyküsüne sahip hisseler ya da borsa yatırım fonları, ilk tercihiniz olmalı. Ancak değerlemeleri aşırı yükselmiş, zarar eden ve geçmişte yatırımcılarına kaybettirmiş hisseleri tercih etmek bir yatırım hatası olabilir.

Borsalarda 2000 yılında yaşanan bir çöküşün benzerinin yaşanıp yaşanmayacağı belirsiz. Ancak finans kuramları ve piyasaların hareketleri, bize bunu beklememiz gerektiğinin sinyallerini veriyor. Bu durum ise yatırımcılar için bir fırsat olabilir. Şimdilerde Tesla, Zoom, Netflix ve Amazon gibi dev şirketlerin hisselerinin zirve fiyatlardan işlem görüyor olması da yatırımcılar için uyarı sinyali veriyor.

Yabancının hisseden çıkışı sürüyor

 

FED sonrası altın neden ralli yaptı?

 

Teknoloji hisselerindeki balon patlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat murat18 Mart 2021 23:12

    Borsa olmuş bu kumarhane ne yatırımı kaçıp canınızı kurtarın

  • YASEMİN KADIRGALI18 Mart 2021 22:28

    borsanın çökmesine ne gerek var.borsayı üç beş kıytırık hisse senedi ayakta tutmaktadır.onlar da satışlar geldim mi endeks bir anda tahmin edilemeyecek durumlara gelecektir.

  • Mm18 Mart 2021 19:53

    Borsanın düşecek halımı kalmış borsanın anası ağlamış