E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar belirsizliğin sonunda umut ışığı görüyor---

Yatırımcılar belirsizliğin sonunda umut ışığı görüyor

Yatırımcılar belirsizliğin sonunda umut ışığı görüyor
06 Kasım 2020 - 10:24 borsagundem.com

ABD başkanlık seçimlerinin sonucu henüz belirlenmemiş olsa da, yatırımcılar “her şeyi satın al” stratejisini izliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD başkanlık seçimlerinin sonucu henüz belirlenmedi, ancak seçim gününün ardından geçen iki günde yatırımcılar, “her şeyi satın al” stratejisini izlemeye başladı. Bunun ardındaki neden ABD Senatosu’nun cumhuriyetçilerin kontrolünde olacak olması ve dolayısıyla düzenleme değişimlerini kısıtlaması. Yatırımcılar aynı zamanda, ABD Merkez Bankası’nın desteğini de önemsiyor.

Borsalar Salı gününün kapanışının ardından yükselişte. S&P 500 %4,2 yükseldi ve rekor seviyesine %2’lik bir artış kaldı. Nasdaq ise rekor seviyesinden %1,4 uzaklıkta. Bazı analistler bu rallinin, özellikle tahvil getirileri düşük kalırsa, devam edeceğini öngörüyor.

Tallbacken Capital Advisors’ın Başkanı Michael Purves, “tahvil getirileri ve kazanç şansı mevcut seviyesini korursa, %10’luk bir ralli için daha alan var” dedi. Demokrat aday Joe Biden, ABD Başkanı Donald Trump karşısında, ABD başkanlığına yaklaştı. Mahkemede sonuçlanacak tartışmalı bir seçime yönelik panik işareti yok.

Reuters’ın haberine göre, kongrede demokrat çoğunluğunun sağlanmasıyla çıkması beklenen dev ekonomik teşvik paketi iyimserliği yerini, cumhuriyetçi bir senatonun, demokrat başkanın özellikle teknoloji sektöründeki büyük şirketler üzerindeki denetimi arttırma planlarını dengeleyecek olmasının memnuniyetine bıraktı.

Greenwood Capital’ın Yatırım Uzmanı Walter Todd, “piyasalarda yatırımcılar, senatoda dağılım nasıl olacağından emin oldukları fikrine tutundu” dedi. Açıklamasının devamında, “bu da başkanın kim olacağına dair tartışmaları bir anlamda daha önemsiz hale getirdi” ifadesini kullandı. Todd, “seçimlerden önce piyasadan büyük miktarda çıkış olmuştu” dedi, şimdiyse bu paranın geri döndüğünü söyledi.

Aynı zamanda, bazı yatırımcılar daha kısıtlı bir ekonomik teşvik paketinin diğer sektörlere fayda sağlayabileceği umudunu taşıyor. Örneğin hammadde ve sanayi hisseleri Perşembe günü ralli yaptı. Biden’ın büyük yatırım yapma sözü verdiği yenilenebilir enerji sektörü hisseleri de yükseldi ve Çarşamba günü görülen sert düşüşleri tersine çevirdi.

EAB Investment Group Strategist Arnim Holzer, “daha ılımlı bir politikanın, sanayi ve döngüsel iyileşme hisseleri için olumlu olacağını da görmezden gelmemek gerekiyor” dedi.

Geçtiğimiz 36 saatin piyasa hareketleri, beklenenden daha az farkla süren seçim yarışıyla, bazı pozisyonların çözüldüğüne işaret ediyor. Ancak yine de, bol likidite ve düşük tahvil getirileriyle birlikte, hisselere ve şirket borçlarına olan talep devam edecek.

Bu özellikle dev teknoloji şirketleri için geçerli. Apple, Amazon ve Alphabet (Google) hisseleri, Çarşamba günü yaşanan rallinin liderleri oldu. Stanhope Capital’ın Baş Yatırım Uzmanı Jonathan Bell için, bu sonuç tüm ihtimallerin en iyisi oldu.

Bell, “Biden’ın seçilmesi, ekonomik teşvikte anlaşma sağlanması ihtimalini yükseltiyor ancak, cumhuriyetçi bir senato da, vergi artışlarını ve Amazon ile Apple gibi şirketleri baskı altında bırakabilecek politikaları yürürlüğe sokmasını kısıtlıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “teknoloji tekelleşme karşıtı düzenlemelerin ve diğer engellerin önemli olmayacağını ve senatonun bunu engelleyebileceğini düşünüyor gibi görünüyor” ifadesini kullandı.

Benzer şekilde, Strategic Investment Committee üyesi Didier Saint-Georges, ilaç şirketlerinin hisseleri için de gelişmelerin olumlu olduğunu söyledi. Saint-Georges’a göre, seçimler olumlu yatırım zeminini değiştirmedi. Açıklamasında, “Trump’tan Biden’a geçiş bir devrim gibi görünüyor ancak piyasa koşullarında, bu o kadar da önemli değil” dedi.

FED yardıma koşacak mı?

ABD Merkez Bankası (FED)’nın, büyük oranda varlık alması, Hazine tahvillerinde getirileri ve volatiliteyi düşürdü. Bununla birlikte ABD borsaları sert bir yukarı yönlü harekete başladı. S&P 500 Mart ayındaki düşüşlerden bu yana %57 yükseldi ve bu hafta %7 artış gösterdi.

Şimdi tahminler, ekonomik teşvik paketi görüşmelerde yaşanabilecek bir engelin, FED’i hamle yapmaya zorlayacağı yönünde.

FED Perşembe günü yaptığı açıklamada, gevşek parasal politikasını sabit tuttu ve ilerleyen aylarda ABD’nin ekonomik iyileşmesini desteklemek için ne gerekiyorsa yapacağını belirtti. Ancak FED Başkanı Jerome Powell, gelecek aylarda tahvil alımı programının genişletileceği konusundaki beklentileri yanlış çıkardı.

Yatırımcılar, politika yapıcıların gelecekte daha güçlü yardımlar sunmasını bekliyor. BlackRock’ın Baş Yatırım Uzmanı Rick Rieder, FED’in bir sonraki hamlesinin muhtemelen daha fazla hazine tahvili almak olacağını söyledi. Ancak “daha küçük ekonomik teşvik, bu gerekliliği hafifletecek” dedi.

Wall Street seçim karmaşasını sevdi

 

ABD ve Avrupa vadelilerinde düşüş var

 

Sayım bittiğinde kazanacağımızdan hiç şüphem yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)