E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar balon piyasasından nasıl korunmalı?---

Yatırımcılar balon piyasasından nasıl korunmalı?

Yatırımcılar balon piyasasından nasıl korunmalı?
15 Şubat 2021 - 16:07 borsagundem.com

Yatırım alanına bir çılgınlık hakim. Tahviller, dijital para birimleri ve borsaların büyük bir bölümü boğa piyasasının ekstrem uçlarında seyrediyor. Ancak mevcut fiyatlamalar hayal kırıklığı yaratacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal piyasalarda yatırımcılar oldukça korkusuz hamleler yapıyor. Boğa piyasası tek geçerli seçenek gibi görülürken, yatırımcılar geçmişteki temkinli davranışlarından pişmanlık duyuyor. Pişmanlık, fırsatı kaçırma korkusuna yol açabilir. Bu korku ise yüksek maliyetli yatırım hatalarına neden olabilir. Şimdilerde yatırımcılar için en zor olan şey, kendilerini korumak, pişmanlıktan kaynaklanan ve kalıcı etkiler bırakacak hatalardan kaçınmak.

Önemli olan bir boğa piyasası sürecinde ne kadar getiri sağladığınız değil, rüzgar tersine döndüğünde ne kadar kar ettiğinizdir. Geçtiğimiz yıl mart ayının başlangıcında temkinli davranan hiçkimse pişman olmadı. Likidite tükendiğinde ve fiyatlar çöküşe geçtiğinde, fırsatı kaçırma korkusu yaşayan olmadı. Piyasalarda yalnızca korku hakimdi. Ancak bahar ayları için bugün tehlike sinyalleri yükseliyor.

Forbes’un haberine göre, neredeyse her şey hisse endekslerinin aşırı yüksek değerlemelerde olduğunu gösteriyor. 

Değerlemeler, aşırı değerlemenin bir önceki altın standardı 1999 yılından bile yüksek görünüyor. Ancak o dönemde faiz oranları çok daha yüksek olduğu için, bu durum tahviller için geçerli değil. Spekülasyonun hakimiyeti sürüyor. Kör nakit kuyuları özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) yükselişte. Bir şirketin halka arzını gerçekleştirmek için tasarlanan bu şirketler, geleneksel halka arzlara kıyasla yatırımcılara daha az koruma sağlıyor.

SPAC şirketleri ise piyasalardaki algıyla birlikte yükseliyor ve düşüş gösteriyor. Yükseliş gösterdikleri dönemde oldukça popülerlik kazanırken, ayı piyasalarında hiçkimse onları istemiyor. Şimdi ise, piyasa çılgınlığının bir parçası haline geldi ve rekorlar kırılıyor. Eski basketbol oyuncusu Shaquille O’Neal’dan, Colin Kaepernick’e herkes bu akıma dahil oldu ve 100 milyar doların üzerinde fon sağlandı.

Research Affiliates ve GMO’nun yaptığı son araştırmanın sonucuna göre S&P 500 endeksinde önümüzdeki 7 yılda negatif getiri bekleniyor. Bitcoin ise bir yatırım değil, zira gelir üretmiyor. Dolar gibi br değer koruma aracı olduğunu iddia eden kripto paranın temelinde ise token’lar var. Bu nedenle Bitcoin’in kendinden gelen bir değeri yok. Ancak değerli olduğu iddiasını destekleyen tek argüman, sınırlı sayıda olması. Bu ise fiyat için tek dayanak noktası.

Birçok kişi bir yıl önce Bitcoin almadığı için pişman. Ancak kripto paranın volatilitesi oldukça yüksek ve 2017’nin aralık ayından bu yana ikiye katlandı. Bitcoin’den getiri sağlamak için ise sabır gerekiyor çünkü Bitcoin’de %80’lik ve %25’lik düşüşlerin ardından dev ralliler görülebiliyor. Spekülasyonu körükleyen unsur ise likidite. Likidite miktarı geçtiğimiz yıl ABD Merkez Bankası (FED) sayesinde %25 arttı.

Tahviller ise tüm zamanların en pahalı seviyelerinde. Paranın maliyeti hiç bu kadar ucuz olmamıştı. Babillilerden Romalılara herkes yüksek faiz oranlarıyla ödeme yaptı. Peki tahvillerde bir balon piyasası mı var? Ekonomi profesörleri bu görüşü kabul etmeyecek olsa da, sermaye artık nadir değil. 

Risksiz tahvillere sahip olmanın geleneksel avantajı geçerliliğini yitirdi. Ancak eğer olgunlaşırsa, hükümetin garantisi altında olan tahvillerin 17 trilyon dolarlık miktarının para kaybettireceği kesin ve bir sonraki piyasa döngüsünde çöküşe geçecek.

Bu nedenle her şey hisse piyasalarında vaat edilenlerle karşılaştırılıyor. Faiz oranları ise insanların emlak ve şirketleri için ödedikleri miktarı belirleyerek kaldıraç görevi görüyor. Faiz oranları düştüğünde her şeyin değeri artıyor. FED’e göre, faiz oranları uzun bir süre daha sıfıra yakın seviyede kalacak. Mevcutta çok fazla borç olduğu için, başka bir seçenek görünmüyor. Wall Street’te ise faiz oranlarının hep sıfır seviyesinde kalacağı varsayılıyor. Zira faiz oranlarının yükseleceğini düşünmek bile oldukça acı verici.

Bu nedenle yatırımcıların bu balon piyasasının dışında kalması için, uzun vadeli tahvilleri satması ve 5 yıllık bir sınır içinde kalması gerekiyor. Aynı zamanda çürük tahviller, tahvil fonları ve dijital paralar da balon piyasasının tehlikeli alanlarında. Altın gibi geleneksel değer koruyucu yatırım araçları çok daha avantajlı. Yatırımcıların heyecan veren hikayeleri örnek almak yerine, nakit getirilerine odaklanması gerekiyor. Bu nedenle balon piyasasının dışında yükseliş gösterme potansiyeli olan hisseler seçilmeli.

Herkes dünyanın gelecek 10 yıl içinde nasıl değişeceğine odaklanırken, balon piyasasından kaçmak isteyen yatırımcıların değişmeyecek olan şeylere odaklanması gerekiyor. Balon piyasasının dışında bulunan alan şaşırtıcı derecede geniş. Oldukça uygun fiyatlarla güçlü verileri olan şirketlerin hisseleri alınabilir. Bu şirketler kalıcı olacak ve fiyatlamaları makul getiriler sağlamaları için uygun.

Bununla birlikte yüksek nakit rezervlerini korumak da oldukça önemli. Sitemdeki mevcut risklerin nelere yol açacağını tahmin etmek zor. Bunun için sabırlı olmalı ve balonun sona ermesini beklemeliyiz.

SEC Bitcoin fonlarına onay verecek mi?

 

BNP Paribas yeni kripto sektörü patlaması bekliyor

 

Kripto paralar doların yerini mi alacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)