E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYatırımcılar aşı heyecanına kapılmamalı---

Yatırımcılar aşı heyecanına kapılmamalı

Yatırımcılar aşı heyecanına kapılmamalı
19 Ekim 2020 - 16:37 borsagundem.com

Yatırımcılar korona virüs aşısı ve tedavileri üreten şirketlere yönelik aşırı heyecana kapılıyor ancak aşı ilaç şirketleri için karlı bir alan değil

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya bir korona virüs aşısı bekliyor ya da diğer tedavi yöntemlerinin korona virüse karşı etkili olabileceğine dair bir kanıt arıyor. Ancak testlerdeki son aksaklıklar yatırımcılarda gerilime neden oldu. Bu nedenle bazı ilaç şirketi hisseleri uzmanları yatırımcıların aşı üreticileri üzerinde bu kadar heyecanlı olmaması gerektiğini söyledi.

İlaç devi (ve Dow Jones’ta endekslenen) Johnson & Johnson, yakın zamanda aşı sürecinde bir gönüllünün hastalanması üzerine, testleri durdurma kararı aldığını açıkladı. İngiltere’nin çok uluslu ilaç şirketi AstraZeneca da geçtiğimiz ay testlerini durdurmaya zorlandı. Düzenleyicilerin bu konuda soruları var.

Bu hafta da, ABD Başkanı Trump’ın övdüğü antikor karışımının üreticisi Eli Lilly de, klinik bir testi durduğunu açıkladı. Trump geçtiğimiz haftalarda korona virüse yakalanmış ve tedavi görerek iyileşmişti.

Eli Lilly ve Trump için bir başka tedavi üreten Regeneron’un hisseleri, Trump’ın övgüleri sonrasında ani bir yükseliş gösterdi.

Her iki şirkette Gıda ve İlaç İdaresi’ne, tedavi yöntemlerinin acil durum kullanımı için başvuruda bulundu. İlaç üreticileri ve biyoteknoloji şirketleri anlaşılır bir şekilde, korona virüse karşı bir aşı ya da tedavi geliştirmek için canla başka çalışıyor.

Aşı üzerinde çalışan şirketler arasında Pfizer, BioNTech, GlaxoSmithKline, Novavax ve Moderna da var. Tüm şirketler ABD hükümetinin “Sapma Hızı Operasyonu” adını verdiği bir fondan faydalanıyor.

Ancak yatırımcılar, birinin aşıyı ilk önce bulacağı düşünesiyle, bu hisselere hemen yönelmemeli.

Aşılar büyük ilaç ve biyoteknoloji şirketleri için karlı olmayabilir

Büyük ilaç şirketleri için bir aşının ibreyi oynatma ihtimali oldukça düşük. Biyoteknoloji yatırım sayfası RagingBull’un kurucusu Kyle Dennis, “Pfizer ve Johnson & Johnson gibi büyük ilaç şirketleri aşıdan çok fazla para kazanmayı amaçlamıyor” dedi.

Dennis, aşı üreticilerinin çoğunun hükümetle müzakere ederek sözleşme imzalayacağını söyledi. Bu yüzden aşı büyük ihtimalle dev bir gelir kaynağı ya da kar getiren bir iş olmayacak.

Yatırımcılar korona virüs aşısı ve tedavileri üreten şirketlerin hisselerine karşı ayrıca, bunların bir çoğu umut ve heyecan nedeniyle halihazırda oldukça yükseldiği için de dikkatli olmalı.

Regeneron’un hisseleri bu yıl %60’ın üzerinde yükseliş yaşadı. Moderna ve Inovio isimli diğer küçük biyoteknoloji şirketi de 2020 yılında %300 artış gösterdi. Novavax’ın hisseleri %2,840 arttı. Şirketin hisseleri 2020 başında 4 dolar seviyesindeyken şimdi 117 dolar.

The Cancer Immunotherapy ETF’nin yöneticisi, biyoteknoloji yatırım uzmanı Brad Loncar, “korona oyunlarından şüphe duyuyorum. Şahsen hepsinden kaçınırım. Hepsi değerinin üzerinde. Başarılı olan şirketler bile değerinin üzerinde fiyatlanmış olabilir” dedi.

Açıklamasının devamında “geleneksel biyoteknoloji yatırımcısı olmayan birçok insan, ismi manşetlerde geçen şirketlere büyük paralar yatırıyor ancak, finansal kazançlarının ne olacağını öğrenmek için ev ödevlerini yapmıyorlar” ifadelerini kullandı.

Loncar, büyük sağlık şirketlerinin nadiren bir aşı ya da tedaviden kar ettiği konusunda Dennis’in görüşüne katıldığını bildirdi. Loncar aynı zamanda bir aşının, korona virüsü ortadan kaldırmak için daha önemli olduğunu söyledi.

Loncar, “bir aşı bulmak zorundayız. Bu çıkış biletimiz. Aşı bulunana kadar stadları 80,000 kişiyle dolduramayacağız” dedi.

Ancak gelecek birkaç ayda en azından bir, ya da birkaç aşının hazır olması fikri bir miktar gerçek dışı olabilir. Dennis biyoteknoloji ve dev ilaç şirketleri korona virüs aşısı için oldukça hızlı davrandığı için, klinik testlerde daha fazla aksilik çıkacağını söyledi.

Dennis, “bu sıkışık bir planlama ve dolayısıyla endişe verici. Bu zaman çizelgelerine bakınca, hiçbir aşının bu kadar kısa sürede bulunmadığını görüyorsunuz. Dolayısıyla riskler var” dedi.

Wall Street yatırımcılarının kâbusu kara pazartesi

 

Hedge fonlar Nasdaq'ta yeni ralliye mi hazırlanıyor?

 

Global piyasalar Powell ve Lagarde açıklamalarına kilitlendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan 20 Ekim 2020 15:48

    Aşının eli kulağında birkaç ay içinde seri aşılamaya başlama ihtimali arttı. Rusya halkını seri olarak aşılamaya başladı ama hala batı tarafında aşısına güvenilmiyor.

  • Vatandaş 20 Ekim 2020 15:43

    Başında türk bilim adamı olan alman biontech firması çok yol almış görünüyor, bence en güvenilir firma, ne de olsa alman disiplini ve kalitesi. Yakında seri üretime başlarlar sanırım.

  • mzd19 Ekim 2020 20:22

    ne  aşısı ne heyecanı-kalıcı bağışıklık nanay-bu covid abarttı...

  • Babcorn19 Ekim 2020 17:18

    Asinin olusturdugu antikor surelerini paylaşın. Kac ayda bir vurulmasi gerekiyor. Bagimlilara mi döneceğiz. Tum covid haberlerinin baslangici vohan dir. Nasil oluyorda onlarda yok. Suphe gorulen yerde 5 gunde 10 milyon test uyguladi. Test uygulamamiza gereken onem neden verilmiyor. Hayretle karsiliyorum.

  • EKRİST19 Ekim 2020 17:00

    haydi be ordan.bak bizim deva 2 TL lerden 20 TL oldu.yalan söylüyorsunuz.