E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar 2021’de riskten kaçınmak için ne yapmalı?---

Yatırımcılar 2021’de riskten kaçınmak için ne yapmalı?

Yatırımcılar 2021’de riskten kaçınmak için ne yapmalı?
30 Aralık 2020 - 12:48 borsagundem.com

2020 yılında borsalarda sert düşüşlerin ardından rekor yükselişler görüldü. Ancak 2020’ye yönelik tahminler tutmadı. 2021’de borsalarda neler görülecek?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020 yılı borsalar için çılgın bir yıl oldu. S&P 500 endeksi yılın ilk dönemlerinde %35’lik sert bir düşüş gösterdikten sonra, %60 oranında yükselerek neredeyse %18 getiri sağladı. Endeksteki bu iki haneli getiri, özellikle de 2020’de ortaya çıkan korona virüs pandemisi dünya çapında 1,8 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olmasına rağmen gerçekleşti.

Pandeminin ekonomik etkileri de devasa oldu. Yüz binlerde şirket iflas etti, milyonlarca insan işlerini kaybetti, işsizlik %10’un üzerine çıktı ve ABD ekonomisi ikinci çeyrekte %31,4 küçüldü.

Ekonomi için bu kadar sorunlarla dolu bir yılda borsalar, borsa tahminleriyle ilgili önemli bir gerçeğin altını çizdi: Borsa tahminlerinin bir değeri yok. Gerçekten de Wall Street’in 2020 tahminlerinin hiç biri tutmadı.

Wall Street’in 2020 tahminleri ne kadar kötüydü?

Bir yıl önce borsa tahmincileri istikrarlı ve büyüyen bir ekonomi ve borsada tek haneli getiriler beklendiğini açıklamıştı. New York Times’a göre, “2019 Aralık ayında, Wall Street’teki medyan fikir birliği S&P 500’de yıllık %2,7 yükseliş beklentisiydi”.

Wall Street’in dev şirketlerinin tahminleri de yanlış çıktı. Citigroup geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, “2020 yılında küresel bir resesyon beklemiyoruz” çünkü “küresel ekonomi istikrar kazanıyor” dedi. ABD borsaları için ise Citi, “yukarı yönlü tek haneli getiri” beklentisi içinde olduğunu açıkladı ve “değer hisselerinin büyüme hisseleri karşısında yüksek performans göstermesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

JPMorgan ise 2020 yılında aşırı piyasa dalgalanmaları yaşanmasının ihtimalinin düşük olduğunu ve “orta ila yüksek seviyede tek haneli getiriler” görüleceğini söyledi. Citigroup gibi, JPMorgan da yatırımcıların büyüme hisselerine değil, değer hisselerine ağırlık vermesini tavsiye etti. 

Goldman Sachs, gayrisafi yurtiçi hasılada %3,4’lük bir yükseliş beklentisi içinde olduğunu ifade etti ve beklentilerinin “istihdam piyasasında devam eden gelişme” yönünde olduğunu söyledi. Goldman Stratejisti David Kostin, “2020’nin ilk dönemlerinde dayanıklı bir kar döngüsü ve devam eden ekonomik genişlemenin, S&P 500 endeksini %5 yükselteceğini” tahmin ettiğini söyledi. Açıklamasının devamında, “Ancak yükselen siyasi belirsizlik, endeksin tüm yıl boyunca belirli bir aralıkta seyretmesine neden olacak” ifadesini kullandı.

Morgan Stanley, ekonominin %2,3 oranında büyüme göstereceğini ve aktif yöneticilerin, endekslerde öne çıkacağını söyledi. Morgan Stanley analistleri aynı zamanda, 2020 yılında piyasalarda %4’lük düşüş beklentisi açıkladı ve uluslararası hisselerin ABD hisselerinden daha yüksek performans göstereceğini tahmin etti. Ancak Wall Street devlerinin bu tahminleri tamamen yanlış çıktı.

S&P 500’deki 2020 getirileri %10’un üzerine çıkarak, ortalama %2,7’lik yükseliş beklentilerini geride bıraktı. Büyüme hisseleri, değer hisselerini geride bırakmakla kalmadı, neredeyse %40’lık bir fark yarattı. ABD hisseleri liderliğini sürdürdü ve uluslararası hisselerden %10 yukarıda seyretti.

Aynı zamanda aktif yöneticiler piyasa volatilitesi nedeniyle zorluk çekti ve birçoğu endeksin gerisinde kaldı. Bununla birlikte pandemi nedeniyle küresel bir resesyon görüldü ve ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarını sıfır seviyesine indirerek devasa parasal teşvik sağladı.

Yatırım uzmanlarının küresel bir pandemiyi öngörememiş olması oldukça doğal. Ancak pandeminin ardından tahminlerini güncellediklerinde, borsa tahminlerinin ne kadar faydasız olduğu görüldü. Nisan ayında, pandeminin ekonomik etkileri ortaya çıkmaya başlarken Bloomberg’in yaptığı bir ankette, tahmincilerin S&P 500’de 2020 yıl sonu için tahminlerini %-11’e düşürdüğü ortaya çıktı. Ancak bu tahminin tam tersi gerçekleşti.

2021: Tahminlerin geri dönüşü

Tüm yatırımcılar belirsizlikten kaçıyor ve borsaların gelecekte nasıl hareket edeceğini merak ediyorlar. Bunun nedeni yatırımcıların karlı yatırım kararları vermek istemesi. Ancak gelecek yıl borsalarda görülecek getiri miktarı belirsiz olduğu için, tahminlerden çok daha iyi stratejiler var.

Bunlardan birincisi, piyasalar yukarı yönlü hareket ederken getiri sağlayacak, ancak düşüş gösterirken değeri koruyacak, her koşula uygun portföyler oluşturmak. İkincisi ise, aşağı yönlü hareket eden borsalarda, koruma amacıyla uygun bir güvenlik marjı oluşturmak. Ayrıca piyasalara uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşmak ve portföylerde sık sık değişiklik yapmamak da önem taşıyor.

Borsalardaki yükseliş balon piyasasından çok farklı

 

Dijital para birimlerinde riskler ve fırsatlar

 

2020’de borsalara hangi faktörler yön verdi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum30 Aralık 2020 13:47

    Turizm hissesi alsın 2021 turizm yılı olur Türkiyenin turizm gelirleri 2020 ye göre en az %100 büyüme gerçekleştirir 2022 de 2021e göre %70 lik bir büyüme olur bunlar minimal rakamlar