E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYatırımcı güvenli liman arıyor---

Yatırımcı güvenli liman arıyor

Yatırımcı güvenli liman arıyor
03 Mart 2014 - 08:46 borsagundem.com

Yatırımcılar "güvenli liman" arayışı ile varlıklarını ABD 10 yıllık devlet tahvillerine ve İsviçre Frangı'na yönlendiriyor

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan Günlük Bülteni:
   
"UKRAYNA BELİRSİZLİĞİ"
   
Ukrayna'daki gelişmeler uluslararası piyasalarda belirsizliği arttırmakta. Altın fiyatları bu sabah ons başına 1.340 ABD Doları'nın üzerine çıkarken enerji fiyatları da olası kesintilere karşı yukarı yönlü baskı altında işlem görüyor. Brent petrolün fiyatı varil başına yeniden 110 ABD Doları'nın üzerine hareketlenmekte ve Texas petrolü de varil başına 103 ABD Doları'ndan alıcı bulmakta.
  
Yatırımcılar "güvenli liman" arayışı ile varlıklarını ABD 10 yıllık devlet tahvillerine ve İsviçre Frangı'na yönlendirmekteler. ABD 10 yıllık devlet tahvil getirisi %2,61 oranına kadar gerilerken İsviçre Frangı bu sabah ABD Doları karşısında 0,88 seviyesinden işlem görüyor. Frank, Euro karşısında ise tek yönlü çıpa 1,20 değerinin hemen yakınında 1,21'den işlem görmekte. Riskten kaçış fiyatlamasında Japon Yeni de 101,5 değerine güçlenmekte. "Carry Trade"i bozan yatırımcılar Japon Yeni'ne geri dönüş içerisindeler.
   
ABD vadeli piyasalarda da endeks kontratları %0,6 oranında değer kaybediyorlar, Asya piyasaları da satış baskısı altında.
 
Artan belirsizlikler ve risk primi ile Türk Lirası da bu sabah %0,90 oranında zayıf. Sepet kuru (1 EUR + 1 USD ortalaması) 2,6473 değerinde görmekteyiz. Veri yoğun bir haftanın başında Lira varlıklar güne baskı altında başlayabilir.
   
Bugün açıklanacak olan PMI verileri ve Perşembe günü açıklanacak Almanya Ocak ayı fabrika siparişleri Türkiye'deki üretim koşullarının gelişimine ışık tutuyor olacak. Doğu Avrupa ülkelerine ilişkin büyüme verileri de bu hafta Türkiye benzer ekonomilerin seyri açısından takip edilebilir.
   
Çin'de haftasonu açıklanan resmi PMI eşik değer 50'nin hemen üzerinde kalırken (50,2) KOBİ kesimi ağırlıklı HSBC/Markit verisi 48,5 değerinde nihai olarak teyit edildi. Cuma günü açıklanan MÜSİAD Sameks endeksi ise bileşik bazda (sınai + hizmet) Çin'dekine benzer bir tablo çizmekte. Bileşik endeks 49,57 değerini alırken, sınai endeks 51,3 değerine yükseldi.
   
Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası toplantıları öne çıkmakta. Geçtiğimiz ay "nitelikli yönlendirme" politikasına geçen İngiltere'den bir hamle beklenmezken tahmin edilenden daha iyi gelen enflasyon verisiyle Avrupa Merkez Bankası'nın da hamle yapmaması gündeme geldi. Bu haftaki toplantının en önemli özelliği 2016 enflasyon projeksiyonlarının ilk defa kamuoyuna açıklanacak olması.
   
Cuma günü ise ABD'de İstihdam Raporu, önemini kaybederek takip edilmeye devam edecek. Aralık ve Ocak aylarında soğuk hava koşullarıyla beklentileri karşılayamayan istihdamın Şubat ayında da gücünü toparlaması beklenmiyor.
   
Bugün ise TSİ 10:00 Şubat ayı enflasyon verisi piyasada küresel risklere ek olarak harekete neden olabilir. Şubat ayında, kur ve risk priminde Aralık / Ocak dönemine ilişkin beliren daha iyimser seyir ve gıda fiyatları tarafından gelebilecek sürpriz enflasyon olumlu olabilir. Ancak bu sene enflasyon cephesinde önemli olan Nisan / Mayıs baz etkisi dönemi atlatıldıktan sonraki seyir olacak."
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)