E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım kararlarında siyasetin rolü ne olmalı?---

Yatırım kararlarında siyasetin rolü ne olmalı?

Yatırım kararlarında siyasetin rolü ne olmalı?
22 Ocak 2021 - 12:23 borsagundem.com

Borsaların yönünü belirlemede siyasi hamleler ve para politikaları etkin rol oynuyor. Yatırımlarımız konusunda karar verirken, siyaseti ne kadar dikkate almalıyız?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz aylarda ve haftalarda siyaset borsaların yönünü belirleyen en önemli alanlardan biri oldu. Şüphesiz, ekonomi değişirken, piyasalar da politikaların ve önceliklerin değişmesine tepki verecek. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, yatırım kararlarımızı alırken, siyaseti ne kadar düşünüyoruz?

Finans danışmanlarını bekleyen seçim

Finans danışmanlarının birçok alandan müşterileri olabilir. Bu kişilerin siyasi görüşleri de, danışmanlarıyla farklılık gösterebilir. Bu fikir ayrılığı nasıl yönetilmeli? Birçok yatırım danışmanı bu kararın eşiğinde kalıyor. Siyasi görüşleri ne olursa olsun, bunları dile getirmek, danışanlarının gözünde, finans danışmanlarının yetkinliğini düşürebilir. Aynı zamanda finans danışmanları, hiçbir konudan fikirleri olmadığını söyleyerek kaçamaz.

Forbes’un haberine göre, bu noktada finans danışmanları, toplumda sahip oldukları vatandaş rolü ve finans danışmanı rolü arasında ayrım yapmayı tercih edebilirler. Böylelikle vatandaş olarak güçlü fikir sahibi oldukları konuları, mesleki olarak yalnızca verileri göz önünde bulundurarak dengeleyebilirler.

Uzun vadeli sonuçlara odaklanmak gerekiyor

Bu konuyu ele almanın bir başka yolu da, pratikte nasıl işlediğini göstermek. Örneğin ABD’de yapılan son iki seçimde, bazı yatırımcılar Obama seçildiği için hisselerini satmak isterken, bir sonrakinde, Trump seçildiğinde hisse satışı gerçekleştirmek isteyenler oldu. Her iki durumda da bunun bir hata olduğunu görmek gerekiyor.

Burada yatırımcıların duygusal kararlarını açıkça görebiliyoruz. Ancak yatırımcıların gerçek verilere odaklanması ve yatırımcı olarak kararlarını bunlara göre alması gerekiyor. Koşullar şimdi ne olursa olsun, yatırımcıların uzun vadeli sonuçlara odaklanmaları gerekiyor. Siyaseti yatırım kararlarının dışında bırakmak, uzun vadede çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Ayrıma dikkat edin

Yatırımlarının geleceğinden endişe duyanlar ne yapmalı? Yatırımcıların ekonomi ve piyasalar arasındaki ilişkinin, siyasetten çoğunlukla bağımsız olduğunu görmesi gerekiyor. Aynı zamanda uzun vadeli yatırım kararları vermek de, yatırımcıların siyasi görüşleri nedeniyle duygusal hamleler yapmasını ve yatırımlarının riskini düşürmesini sağlayabilir. Herhangi bir hükümetle ilgili görüşünüz ne olursa olsun, yatırımlarınız her zaman o hükümetlerden daha uzun ömürlü olacak.

Uzun vadeli Bitcoin yatırımcılarının cesaret sınavı

 

Borsalarda derin kazanan ve kaybeden ayrımı devam ediyor

 

Borsalarda düzeltme bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmed22 Ocak 2021 12:59

    Haklısınız. Halkbankasının tamamen siyasetten siyasi kararlardan arındırılması gerekmez mi? 2013 Mayıs ve 2021 Ocak bu yeterince uzun vade mi? Mahkeme belkide daha uzun sürecek bu zaman içerisinde hissenin bu seviyede olması bekleyen yatırımcılar arasında zarar oluşturmuyor mu? İnsan ihtiyacları sürekli değişkenlik gösteriyor. Ben uzun süredir bekliyorum zararına sattığım zaman bu tl kısmı icin olacak, ancak bekledigim sürec icerisinde tüm yatırım argümanları değer kazandı. Borsada da benim hissem haricinde hepsi deger kazandı.Hisseye hedef veren kuruluslar milyon lot alıp, 10-20 kademede milyon lot satıyorlar hisse iyice al-sat hissesi oldu. Açıga satısta ayrı bir zarar veriyor. Yani her halükarda küçük yatırımcı kaybediyor. Büyükler kazanıyor. Bu duruma şimdi göz yumanlar bilsinler ki bu durum artık çekilmez bir hal aldı. Kabul edilebilir akılla açıklanabilecek, ticari ahlaka da uygun bir durum değil.