E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarYatırım bankacılarının korkusu kripto yükselişini kaçırmak---

Yatırım bankacılarının korkusu kripto yükselişini kaçırmak

Yatırım bankacılarının korkusu kripto yükselişini kaçırmak
11 Ekim 2021 - 15:31 borsagundem.com

Geleneksel finansın dev isimleri kripto para stratejisi oluşturmakta zorlanıyor. Yatırım bankacılarının en büyük korkusu ise kripto paralardaki yükselişi kaçırmak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankalarda kripto para sorunu giderek büyüyor. Bankaların yatırım birimi çalışanları ve giderek artan sayıda müşteri, büyük bankaların yönetimine kripto para hizmetleri sunmaları için baskı yapıyor. Uyum departmanları ve kurulları ise bu konuda yeterince istekli değil. Ancak kripto paralar yükselirken geride kalmamak için bir stratejinin belirlenmesi gerekliliği hissediliyor. Yine de bu stratejinin nasıl şekilleneceği henüz belirsiz.

Bitcoin ve diğer dijital varlıklar alanında hizmet sunan şirketlerin yükselişi de Wall Street bankalarını tehdit altında hissettiriyor. Şirketlerin yükselişinin yarattığı rahatsızlık, geride kalma korkusuyla birleşiyor. Financial Times’ın haberine göre kripto paraların bir noktada bankaların prestijini zedeleyecek olmasının riski bir yana, bankalar aynı zamanda dijitalleşme konusunda da bazı güçlüklerle karşılaşıyor: Bankaların teknolojisi yeterli değil, yeterince hızlı hareket edemiyorlar ve belirsizliği halen devam eden düzenlemelere uyum sağlamak istiyorlar.

Bu alanda donanımlı çalışanları bulmak ve elde tutmak giderek daha zor hale geliyor. Tüm bu potansiyel güçlüklere rağmen büyük bankalar artık kripto paraları görmezden gelemeyecekleri bir noktaya ulaştı. Kripto para piyasası 1,8 trilyon dolarlık dev bir alan haline geldi. Bank of America, kripto alanına yönelik ilk araştırma raporunda, “dijital varlık dünyası görmezden gelinemeyecek kadar büyük. Kripto temelli dijital varlıkların tamamen yeni bir varlık sınıfı haline gelebileceğine inanıyoruz” dedi.

Diğer büyük ABD bankaları da dijital piyasalardaki girişimleri ya da planlamalarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Birçok Avrupa bankası da benzer adımları sessiz bir şekilde izliyor. Goldman Sachs gibi bazı bankalar kripto alanındaki hamlelerini oldukça yüksek sesle duyurdu. Avrupa bankaları ise bu alanda çok daha büyük güçlüklerle karşı karşıya. Bu nedenle de yapılan açıklamalar farklılık gösteriyor.

Şubat ayında Almanya’nın dev bankası Commerzbank’ın araştırma ekibi, bankanın analistlerinin neden Bitcoin’i araştırmalarına dahil etmediğini açıkladı. Bankanın “tamamen spekülatif varlıkların fiyat gelişimi üzerine tahmin ya da yorum yapma sorumluluğunun bulunmadığını düşündüğünü” söyledi. Ancak eylül ayında banka bir dijital varlık ekibi oluşturdu. Geleneksel finansın devlerinin kripto para dünyasının neresinde yer alacağı henüz belirsiz.

Oldukça yüksek bir teknoloji gerektiren ve karmaşık bir süreç olan kripto varlık depolama hizmetlerini sunmak, riskli ve zor. Yatırım işlemleri de eşit derecede zorlu çünkü şimdilerde bankalar nakit dışı kontratlarda yalnızca vadeli alım satımı yapabiliyor. Bu da kripto para işlemlerine imkan tanıyan şirketlerin sağladığı getirileri oluşturmayı zorlaştırıyor. Kredi konusu ise şimdilik tartışma dışı. Dijital piyasalarda aktif olan şirketler ise geleneksel finansın kripto hamlelerinden korkmuyor.

Kraken Bank CEO’su David Kinitsky, “kripto geleneksel finansal hizmetler pazarına dahil oluyor. Kripto alanında faaliyet gösteren şirketler bu yeni alanda geleneksel bankalara galip gelecek” dedi. Devamında, “internet ortaya çıktığında bunu diğer sektörlerde de gördük” ifadesini kullandı. Sorunun bir kısmını kripto paralarla ilgili tüm işlemlerin son teknoloji gerektirmesi oluşturuyor. Bu teknoloji ise geleneksel finansın genellikle gerisinden geldiği bir alan.

Yıllar süren konsolidasyon ve şirket birleşmelerinin ardından bankacılık devlerinin teknolojisi bütünlük taşımıyor. Banka ve kripto para teknolojisi sağlayıcısı Anchorage Digital Kurucu Ortağı Diogo Monica, “bankalar teknoloji konusunda ilerlemiş şirketler değil. Dijital altyapıya sahip değiller” dedi. Donanımlı çalışanları bulmak da bankalar için oldukça zor çünkü bankalar eskiden olduğu kadar ihtişamlı değiller. Halkla ilişkiler uzmanları yatırım bankalarının emekli olmuş yazılımcılara yöneldiğini çünkü gençlerin Wall Street’in dev kurumlarının “dilini” öğrenmek istemediğini dile getiriyor.

Finans alanında çalışan bir işe alım uzmanı “bankaların büyük bir sorunu var” dedi ve genç yazılımcıların kripto ya da teknoloji odaklı şirketlerde daha yüksek maaş alabildiğinin ve esnek çalışma olanakları bulduğunun altını çizdi. Ancak savaş henüz kaybedilmiş değil. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre büyük bankalar sahip oldukları prestij ve büyük müşteri tabanıyla hala değerlerini koruyor.

Özellikle de sigorta şirketleri gibi daha muhafazakar yatırımcılar, kripto para hizmetlerine yöneldikleri takdirde bankaları tercih edebilirler. Kredi gibi ürünler için de gelecekte bazı ihtimaller var. Hukuk şirketi Reed Smith Finans Sektörü Grubu’ndan Christine Trent Parker, “bir kripto şirketindense Goldman Sachs’la çalışmak isteyecek birçok yatırımcı var” dedi. Açıklamasında bankaların teknolojilerinin yetersiz kaldığı noktalarda, bu teknolojiyi satın alabilecek güce sahip olduğunu belirtti.

Bitcoin yatırımcıları için yeni hafta oldukça parlak gözüküyor

 

Fırtınalı piyasalarda ayakta kalmanın yolu

 

Temettüler borsa getirilerinin itici gücü olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)