E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYaş çayda 12 kuruş destek---

Yaş çayda 12 kuruş destek

Yaş çayda 12 kuruş destek
11 Eylül 2013 - 10:25 borsagundem.com

2013 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için kamu veya özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve 2013 yılı üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticiler ile ilk defa 2013 yılı üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satışını yapan, ruhsatlı üreticilere yapılacak. Ruhsatlı üreticilere 2013 yılı yaş çay ürünü için fark ödemesi desteği yapılacak. Fark ödemesi desteği kilogram başına, 12 kuruş olacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2013 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, 2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararda belirtilen Doğu Karadeniz, Çoruh ve Orta Karadeniz havzalarında desteklemeye esas 2013 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. Tebliğ; Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar ile belirlenen ve üretime izin verilen çay alanlarında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çay-Kur) tarafından düzenlenip kontrolleri yapılan ruhsatlı çay alanlarında 2013 yılı üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satışını yapan ruhsatlı üreticilerin desteklenmesini kapsıyor.

ÖDEME YAPILACAK ÜRETİCİLER

Ödemeler; ruhsatlı üretici olup Kararnameden önceki yaş çay ürünü destekleme ödemelerine ilişkin kararnameler doğrultusunda yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için kamu veya özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve 2013 yılı üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticiler ile ilk defa 2013 yılı üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satışını yapan, ruhsatlı üreticilere yapılacak. Ruhsatlı üreticilere 2013 yılı yaş çay ürünü için fark ödemesi desteği yapılacak. Fark ödemesi desteği kilogram başına, 12 kuruş olarak belirlendi.

FİNANSMAN VE ÖDEMELER

Bakanlık, 2014 mali yılı bütçesinin ilgili harcama kaleminden, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü tarafından, doğrudan üreticilere ödeme yapılmak üzere Çay-Kur’a kaynak aktaracak. Bu Tebliğin uygulanmasıyla ilgili olarak üstlendiği hizmetlerden dolayı üreticilere ödenen destek tutarının yüzde 0.1’i oranında hizmet komisyonu Çay-Kur’a, yüzde 0.2’si oranında hizmet komisyonu ise Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne Bakanlık tarafından ayrıca ödenecek.
2013 yılı yaş çay ürünü fark ödemesi desteği, ÇAY-KUR ve Bakanlık tarafından yürütülecek.
Ruhsatlı üretici olup, Kararnameden önceki yaş çay ürünü destekleme ödemelerine ilişkin kararnameler doğrultusunda yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için kamu veya özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve 2013 yılı üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticilerin belgeleri, 2013 yılı fark ödemesi desteği için de geçerli olacak. Kamu ve özel sektör işletmeleri tarafından, bu üreticilere 2013 yılı üretim sezonunda sattıkları yaş çay miktarı üzerinden, üretici başvurusu olmaksızın 2013 yılı fark ödemesi desteği düzenlenecek. Ancak kamu veya özel sektör işletmelerine 2013 yılı üretim sezonunda sattıkları yaş çay nedeniyle, bu fark ödemesi desteğinden ilk defa yararlanmak isteyenler ile bu yıl farklı özel sektör işletmelerine yaş çay satan ruhsatlı üreticiler, 27 Aralık 2013 tarihi mesai bitimine kadar çiftçi belgesi ve başvuru dilekçesi ile birlikte T.C. kimlik numarasını beyan ederek yaş çay sattıkları kamu veya özel sektör işletmelerine başvuracak. Başvuru dilekçesi ve çiftçi belgesinin yaş çay satılan tüm kamu ve özel sektör işletmelerine verilmesi zorunlu olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)