E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYapılan açıklamalar ile yeni mod: Fed ile savaşma ve sat---

Yapılan açıklamalar ile yeni mod: Fed ile savaşma ve sat

Yapılan açıklamalar ile yeni mod: Fed ile savaşma ve sat
29 Eylül 2022 - 08:38 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Fed, son 40 yılın en agresif politika sıkılaştırmasını yaparken, yatırımcılar aylarca daha yumuşak olur beklentisini canlı tutmaya çalıştılar ama, gelen veriler, yapılan açıklamalar ile yeni mod 'Fed ile savaşma ve Sat' oldu. Şu anda FED’in , sonuçları ne olursa olsun enflasyonu düşürmek için esasen tek bir yetki politikası izliyor olsa da, ekonomiye ve enflasyona ilişkin uzun vadeli, yapısal görüşü değişmedi.

Fed'in 20-21 Eylül tarihli politika toplantısından güncellenen tahminler, oran belirleyicilerin ekonominin denge faiz oranına ilişkin görünümünün zaman içinde %2,5 olarak kaldığını gösteriyor.

Fed'in enflasyon hedefinin %2,0 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu, büyümeyi ne körükleyen ne de frenleyen belirsiz, enflasyona göre ayarlanmış olan reel faiz oranının da %0,5'te değişmediğini gösteriyor.

Enflasyonun ne kadar yüksek olduğu, temel fiyat baskılarının ne kadar kalıcı olduğu ve Fed'in borçlanma maliyetlerinin ne kadar yükseleceğine dair sinyal verdiği düşünüldüğünde, Fed'in uzun vadede oranları nerede göreceğine dair tahminini yükseltmesi beklenebilirdi.

Ama FED bir kısma göre sanki piyasalara, piyasaların bu yaz beklediği anda olmasa bile, gerçekten de bir pivot geliyor sinyali verdi.

Piyasalar, Mart 2023 ile Aralık 2024 arasında, Haziran ayından bu yana en düşük ve sadece birkaç hafta önce fiyatlananın neredeyse yarısı olan yaklaşık 60 baz puanlık bir gevşeme bekliyor. Gevşeme diyoruz çünkü hala FED’den U dönüşü bekleyenler var. Çünkü görece yüksek vergi yükü, ağır borç yükü ve düşük verimlilik gibi yapısal katılıklar, potansiyel ekonomik büyümenin düşük olduğunu gösterdiğinden, denge faiz oranın %2,5 kadar yüksek olmayabileceğini öne sürüyor.

Ancak diğerleri, enflasyonist baskıları eskisinden daha yüksek tutacak yapısal değişimlerin devam ettiğini, yani nötr oranın da daha yüksek olması gerektiğini savunuyor. Bunlar arasında yavaşlayan küresel ticaret, onshoring, daha yüksek enerji maliyetleri ve iklim değişikliğiyle mücadele ile ilgili maliyetler yer alıyor. Nötr oranın belki %3,00, belki daha da yüksek olduğunu öne sürüyor.

Nötr oranı belirlemek imkansızdır ve sürekli değişmektedir, ancak portföy yöneticilerinin uzun vadeli yatırım kararları aldığı bir mihenk taşıdır.

Nötr oranı konusunda sıkıntı ya bir ek de zaten dün Dünya Bankasında “küresel enerji üretiminin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra çeşitlenmesinin yıllar alabileceğini ve bunun da stagflasyon riskini veya düşük büyüme ve yüksek bir dönemi uzatacağını” açıklamaları ile gelmişti.

Bitcoin iki katına çıkabilir

 

ABD'de petrol yöneticileri endişeli

 

Günün önemli şirket haberleri 29/09/2022

 



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)