E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYangının neden çıktığını bilmiyoruz---

Yangının neden çıktığını bilmiyoruz

Yangının neden çıktığını bilmiyoruz
16 Mayıs 2014 - 10:12 borsagundem.com

Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan basın toplantısı düzenledi. Gürkan ihmalin olmadığını yangının nasıl çıktığını bilmediklerini söyledi

Soma Holding'in patronu Alp Gürkan Soma'da meydana gelen kazayla ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte Alp Gürkan'ın açıklamaları:

Acımız büyük, ciğerimiz yanıyor. Elim bir kaza sonucu canımızı ciğerimizi, çalışanlarımızı kaybettik. Başta çalışanlarımızın aileleri olmak üzere tüm Türkiye'nin başı sağolsun. Kurtarma çalışmasına katılan herkese teşekkür ediyorum. 49 senedir bu mesleğin içindeyim. Jeoloji mühendisiyim. 2014 yılından itibaren kısmen emekli olmayı düşünüyordum. Maden yatırımları ehil bir şekilde yönetiliyordu. İşletmeden gelen facia haberine inanamadım. 40 yıldır madencilik yapmış bir insan olarak böyle bir trafonun patlayabilmesini imkansız olarak düşünüyordum. İçerde kalan arkadaşlarımın yoğun ızdırabını yaşayarak, sağlığımı bir kenara bırakarak yapılması gereken herşey için koordine yapmaya çalıştım. Beni tanıyan insanlar beni çok yakından bilirler. Burada çalışanların bir çoğunun babaları benim yanımda çalışarak emekli olmuş kişiler. Basın toplantısını 2-3 gün sonra yapmak istiyordum. Sağlığımı bir tarafa bırakarak sizlerin karşısına çıktım. Konuşmam ve hafıza olarak bulanıklık içindeyim. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Genel Müdür Ramazan Doğru'ya madenle ilgili bilgileri açıklamasını rica edeceğim. Bulunmuş olduğumuz bölgede 4 ayrı işletme mevcut. Burada tespit edilen fiyatlar ihaleyle tespit edildi. Bizim vermiş olduğumuz fiyatı Park Elektrik verdi, biz devraldık. Bizim ve çevremizdeki işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. Yıllık kar marjları yüzde 10-15'i geçmez. Yaşam odaları ana taşın içine yapılmalıdır. Ana taşın içine ihtiyaç duyulduğu kadar oda yapılabilir. Bu çok derin olursa sondaj deliği açılır hava ve yaşam malzemeleri verilir. Yaşam odaları kömür madeninin içine yapılmaz, olası yangında insanlar kavrulur. Yaşam odasının yapılması için madenin içi kullanılması gerekiyor. Bu yüzden çalışmalar devam etmiştir. Bu kaza 3-4 ay sonra olmuş olsaydı bu insanların hepsi yaşam odalarına girmiş olacaktı. Vicdanım kötü durumda, senelerdir birlikte çalıştığım insanlar. Maden işletmesinde yapılması gereken en büyük emniyet tedbirleri tamamen doğrudur.Yaşam odası Maden Yasası'nda mevcut değildir. Madende hayatını kaybedenler için kanuni haklarının dışında ailelerine yardım edilecek. Çocuklarının tahsilleri karşılanacak. Aileleri bir sitede toplanıp sosyal alanlar yaratılabilir. İşletme bazı tamamlanacak işlemlerden sonra işletmeye devam edecek.

SOMA MADEN'İN GENEL MÜDÜR RAMAZAN DOĞRU'NUN AÇIKLAMALARI

Öncelikle hepimizin başı sağolsun. 13 Mayıs 2014 günü saat 15:10 sıralarında madenimizde elim bir kaza yaşadık. Soma İşletmeleri'nin genel müdürüyüm. Bu kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum ve çok büyük bir acı içerisindeyim, tüm arkadaşlarımızla beraber. Bu işletme 1990 yıllarında TKİ tarafından kurulan bir işletmeydi. TKİ bu işletmeyi uzun yıllar çalıştırdı. Burası özelleştirme kapsamında ihale yapıldı 2006 yılında Park Enerji ihale kapsamında aldı. O arkadaşlar burada 2 yıl çalıştılar. 2 sene sonra ticari olarak Alp Bey'le anlaşarak bu işletmeyi TKİ rızasıyla satın aldık. Kazadan önce toplam 2941 çalışanımız var. Toplamda 6000 civarında çalışanımız var. Kazanın nasıl olduğunu bilirkişiler bize söyleyecek. Cenazeleri buradan aldıktan sonra bilirkişiler inceleme yapacak. 140 kotunda meydana gelen bir kazadır. Burada kömür içinde kızışma meydana geldi. Ocakta hava girişi olduğu için yangın çok çabuk şekilde şiddetlendi. Yangının trafoyla alakası yok. İlk gelen bilgi "Trafo patladı, göz gözü görmüyor" diye geldi. Madencilikte yangın çıkabilir, yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içerisinde de oluyor. Yangının olduğu yerde karbonmonoksit değerleri 50'ye ulaştığında yangın var diye bu bölümleri kapatıyoruz. Yangından kurtulma için bölümler kapatılır, başka kurtulma yolu yok. Yangın çıktığında barajlama yapıp, suyla beraber kül basıyoruz ve yangınları bu şekilde söndürüyoruz. 500 kişilik yaşam odamız vardı ancak taşıyorduk bu yüzden yoktu. Yukarı bölgede çalışan olmadığı için yaşam odasını taşıyorduk, kurulumu daha yapılmadı. 

MADEN MÜHENDİSİ MÜDÜR AKIN ÇELİK

Öncelikle çalışan kardeşlerimin ve arkadaşlarımın, beraber ekmek yediğim insanları kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor, rahmet diliyorum. 20 yıldır maden mühendisiyim. Madencilikte yangın her zaman karşılaşılacabilecek bir durumdur. Yangın anında söndürme işlemi yapan mühendisler var. Yangın çok basit bir şekilde söndürülebiliyor, ya da büyükse bunun önüne geçmek için özel yapılan işlemler var. Su ve kül karışımı bir gram boşluk kalmadan külle doldurulmaktır. Çukura temiz hava giriyor. Temiz havada metan gazı olmaz. Ocağın hava dönüşünde metan gazı olabilir. Ocakta gaz sensörleri mevcut. Biz şimdiye kadar böyle birşeye rastlamadık. Üç gündür uyumuyoruz, kurtarma çalışmalarına katıldı. Ocakta sensörler var ancak aykırı bir durum yoktu. Bu yüzden yangınla ilgili biz de birşey bilemiyoruz. Bütün ocakta yanmaz kablolarla doludur. 20 yıldır çok yangınla mücadele ettim, bir arkadaşımı bırakmadım. Kendi hayatımı tehlikeye atarak çalışmalara katıldım. 500 kişi alabilecek kadar kaçış odamız var. Kaçış odaları direkt yeryüzüne bağlıdır. Olayın gerçekleşmesiyle sensörlerin uyarı vermesi 5 dakika. Oksijen maskeleri belli bölgelerde var. Yoğun duman işçilerin yollarını kapattı. Duman nedeniyle görüş mesafesi düştü. Sıkıntı yoğun dumandan kaynaklandı. Kazanın olduğu yere henüz ulaşamadık. Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok, hepimiz canla başla çalıştık. Hiç böyle birşey görmedik. Yangın temiz havada çıktı. Biz yangın anında temiz havayı çevirip insanların çıkış yoluna verdik. Madencilikte bu bir yöntemdir. Yangın temiz havada çıktığı için çalışma ortamlarına gaz doluyor. Kömür kızışması oksijenle birlikte tepkimeye girmesiyle ortaya çıkan olaydır. Yanarak can verme ihtimali yoktur. Hızlı olan yangınla beraber insanlar kaçış noktasına bile erişemedi. Ana merkezde 500 kişilik korunma alanı vardı. Bunları ikiye bölüp taşıdık. Yaşam odasına sürekli temiz hava geliyor. Yaşam odasının olduğu yer kaçış noktamız. 


SOMA HOLDİNG GENEL MÜDÜRÜ

Yangın başladığında 787 kişi yeraltındaydı. 363 kişi kendi imkanlarıyla çıktı. 120 arkadaşımız ambulanslarla yakın hastanelere sevkedildi. 284 arkadaşımızın vefat ettiğini söyleyebiliriz. 18 kişi muhtemelen yeraltında. Kimin yeraltında kaldığını bulmak için arkadaşlarımızı listeledik. Ulaşılamayan iki galeride madenciler bulunuyor. Gazetelerde yanlış bilgi çıktı. Kemal Yıldız denildi. Araştırdım yoktu. Yıldız soyadlıları tarattım ve Cemal Yıldız olduğunu anladım ve yaşı da 19 olduğu ortaya çıktı. Bu konuda hassas çalışan bir firmayız. 18 yaşını doldurmuş herkes yeraltında çalışabilir. Bizde taşeron uygulaması kesinlikle yoktur. Kaza meydana geldikten sonra AFAD'la ortak komisyon kuruldu. Biz işçilerle ilgili bilgileri AFAD'a bildirdik. Vardiya değişiminde vefat eden olmadı. Kurtarma çalışmaları bittiğinde savcılara ifade vereceğiz. 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hacıya 16 Mayıs 2014 20:29

    hacı neyi enpoze etmeye çalışıyon burası türkiye falan derken sen nerde yaşıyon türk olmadığın belli beyenmiyorsan güle güle şunuda unutma başka türkiye yok teşekkürler borsa gündem

  • evet 16 Mayıs 2014 20:17

    koçun taşöreniymiş ayrıca mason deniliyor twitırda bence ne olursa olsun öncelik insanlık olmalı

  • hacı16 Mayıs 2014 19:38

    benim bildiğim bu adam lüks evde oturur, çoluk çocuğu rahattır, istediğini yer içer, muhtemelen yatı vardır, her türlü nimetten faydalanır.. maden işçisi ise zorluklar içinde çalışır, ekmek bulabilirse, çocuğunu okula gönderebilirse ne ala... diyeceksiniz adam haketmiş zengin olmuş, burası türkiye fırsatçılar, yalakalar ülkesi çoğu haketmeden, başkalarının sırtından, siyasetle uğraşarak yada yamanarak zengin oluyor, zaten çoğunuz da bunu biliyorsunuz...

  • Kamil16 Mayıs 2014 17:49

    Yaşam odası yasada yokmuş. Hükümete lobi yaparak onu yasaya koydurmayan, uluslarası sözleşmeleri imzalatmayan , lobi yapan siz değilmisiniz? Yasada yokmuş. Yasada olmasa da sen yap bakalım. O insanların sırtından servet kazanmayı biliyorsunuz.

  • cengiz16 Mayıs 2014 16:19

    biri yaşam odası vardı,diğeri vardıda taşıyorduk,öbürüde yoktu diyor.bunların yatıcak yerleri varmı acaba????????????????

  • kemal16 Mayıs 2014 14:00

    adam utanmadan kendi reklamınnı yapmış çıkardığım kömürü devlet satın alacak böyle bende zengin olurum.

  • Kaan KILIÇ16 Mayıs 2014 12:53

    son 3 ayda içeride neler olmuş takip edilmeli bence CDlerden...

  • Kaan KILIÇ16 Mayıs 2014 12:49

    Allah rahmet eylesin vefat eden kişilere,acaba komplo olabilir mi?internet sitelerinde açığı gören hacker acımıyor mesela.

  • kazım16 Mayıs 2014 11:25

    bu kadar pişkinliğe pes doğrusu,suç ölenlerde.5-6 ay sonra göreceksiniz şehitlerin ailelerinden alacak davası bile açabilirler.....

  • aslan bey16 Mayıs 2014 11:08

    patron diyorsa doğrudur beyimmm.

  • kervancı16 Mayıs 2014 11:05

    benım anlamadıgım böyle bır facıa herhangı bır tersanede olsaydı sımdıye o tersanedekı butun yetkılıler delıllerın karartılmaması adına hapisteydi bu adamlar nasıl gezıyorlar boyle?

  • sinan kan16 Mayıs 2014 10:58

    vefat eden bu kadar emekçi ile nasıl helalleşeceksiniz ahirette? bunun cevabını kendi vicdanınızda sorgulayın.