E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYaklaşan resesyon tarihin en kötüsü olabilir---

Yaklaşan resesyon tarihin en kötüsü olabilir

Yaklaşan resesyon tarihin en kötüsü olabilir
04 Ekim 2022 - 11:56 borsagundem.com

İnatla yükselen küresel enflasyon ve FED’in agresif bir şekilde sıkı para politikasına geçişi resesyon beklentilerini güçlendiriyor. Ünlü borsa uzmanı Keith McCullough ise bu resesyonun 2008’i gölgede bırakabileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl başında yüksek enflasyonu ezmek için faiz oranlarını yükseltmeye başladığından bu yana düşüş eğiliminde hareket ediyor. FED’in agresif faiz artışları ise piyasalarda talebi aşırı azaltacağı ve bir resesyona yol açacağı endişelerini de beraberinde getiriyor.

MarketWatch’un haberine göre ABD merkezli yatırım araştırmaları firması Hedgeye Risk Management’ın Kurucu CEO’su Keith McCullough yaklaşmakta olduğunu öngördüğü resesyon için oldukça karamsar bir tablo çizdi. McCullough’a göre FED’in yanlış politikalarından kaynaklanan resesyon 2008 Küresel Finans Krizi’ni dahi geçebilir.

Hedgeye 2022’nin başından bu yana ekonomik modellerinde hisse senetleri ve tahviller için ayı piyasasına döndü. Piyasalar o tarihten bu yana olağanüstü bir biçimde düştü. Ancak McCullough halen ayı piyasası görüşlerini koruyor. CEO’nun yatırımlarının büyük bir kısmı nakit, ABD Doları, altın ve sabit gelir sağlan menkul kıymetler gibi savunma stratejilerine odaklanmış durumda.

FED çok geç kaldı

Borsa uzmanı 2023’te hem Wall Street’in hem de genel ABD ekonomisini vuracak bir resesyona hazırlıyor. McCullough FED’in faizleri aşırı artırdığını fark edeceğine ve piyasaları kurtaracağına yönelik tahminlere ise aksi bir görüşle cevap veriyor: “Güvercin politikalara geri dönüş yok.”

CEO FED’in verdiği bunca hasarın ardından pes etmesi durumunda dahi çok geç kalındığını sözlerine ekledi: 

“Tıpkı enflasyonu durdurmaları imkansız olduğu gibi yaklaşmakta olan ABD kurumsal bilanço resesyonunu diğer bir deyişle resesyonun ana hattını durdurmaları da imkansız.”

McCullough, ABD ekonomisi ve 2023'teki finansal piyasalar için temel beklentisini özetlerken birçok kişinin yaklaşan fırtınayı henüz göremediğini belirterek yatırımcılara kendilerini savunmasını tavsiye etti.

Tüm balonların en büyüğü patlıyor

CEO nisan ayındaki bir röportajında “FED’in her zaman için her şeyi batırdığını” belirterek ABD hisseleri için yaz aylarındaki ayı piyasasını öngörmüştü. McCullough öngörülerinin gerçekleşmesinin ardından FED’in bugünkü resesyon tahminleriyle bir yıl önceki “geçici enflasyon” beklentisi arasındaki benzerliğe dikkat çekti. Borsa uzmanı FED’in tıpkı enflasyonda olduğu gibi resesyon riskleri konusunda da yanıldığını söyledi:

“Aşağı yukarı 2008 yılında olduğum kadar ayı piyasası tarafındayım. Ekonominin yumuşak inişi beklentilerinin aksine bana kalırsa iniş çok sert olacak. Resesyona yönelik ekonomik veriler sadece ABD’de değil Avrupa’da da gün geçtikçe daha kötüye gidiyor.

Sonsuza dek serbest para politikası piyasalar ve yatırımcılar için davranışsal problemler ve davranışsal bir piyasa balonu yarattı. Hikayeler yoluyla büyüyen kârsız şirketler veya yine sadece hikayelerden ibaret olan kripto paralar inşa ediyorsunuz. Kolay paraya ve piyasa davranışlarınıza sınırsız bir erişiminiz olduğuna inandınız. Davranışsal Piyasa balonlarının en büyüğünden geliyorsunuz ve şimdi sıkı para politikasıyla karşılaşacaksınız. Para basarken ve ekonomi şimdiye kadarki en yüksek ivmeli büyüme oranıyla hızlanırken tüm balonların en büyüğüyle karşılaştınız. Şimdiyse gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) sıfıra kadar yavaşlayacak ve tam tersine maruz kalacaksınız.

2008’in aksine resesyonun etkileri Wall Street’le sınırlı kalmayacak

McCullough’un ekonomide sert iniş ve 2008 Küresel Finans Krizi’ni çağrıştıran ekonomi beklentileri oldukça karamsar. Kimi zaman Wall Street’teki ayı piyasası savunucularının aşırı kanadında olarak da tanımlanan borsa uzmanı bundan sonraki süreç için beklentilerini açıklarken şu ifadeleri kullandı:

“Birçok seviyede durum 2008'den daha kötü. Eğer 2008 Wall Street'in kendi içerisindeki çıkar çatışmaları ve yalanların çökmesiyle ilgiliyse, bu daha çok Main Street (Wall Street tabiriyle genel ekonomi) ile ilgilidir. Main Street fakirleşti. Main Street tüm bu enflasyonu yaşam maliyetleri üzerinden hissediyor. Main Street’in en yüksek kredi kartı faiz oranları 1990’lara geri dönüyor. Bu açıdan 2008’e göre durum çok daha kötü."

"Faturalarınızı krediyle ödemeye çalışıyorsanız, işler daha da kötüye gidiyor demektir. Daha sonraki süreçte insanlar işlerini de kaybedecekler. İstihdamın çöküşü her zaman düşecek en son şeydir. Ters yöne gidecek istihdam döngüsünün hemen hemen zirvesindeyiz.”

Asıl kriz FED güvercin politikalara döndüğünde patlayacak

Borsa uzmanı ABD piyasalarında aynı anda hem GYSİH’nın hem de şirket kârlarındaki büyümenin negatife doğru yöneldiğine dikkat çekti. FED’in tüm bunları göreceğini ve tersine çevirmeye çalışacağını öngören McCullough kızılca kıyametin de bundan sonra kopacağını öngörüyor.

McCullough açıklamasında, “İnsanların sahip olacağı en büyük sıkıntı, FED’in güvercinliğini gördükleri anda, hisse senedi ve kripto satın almalarıyla gerçekleşecek. O zaman bir resesyonda olduklarını fark edecekler. Zira bu sınırsız serbest para politikasına ve mali desteğe eklenen GSYİH büyümesi sırasındaki balon piyasasından çok farklı bir dizilim olacak” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı FED’in güvercin mesajlar paylaşmasının ardından oluşacak ortamı ise şöyle açıklıyor:

“FED resesyonda olduğumuzu fark ettiğinde ve güvercin davranmaya başladığında bu borsalar için kötü olacaktır. Pavlov etkisinde olduğu gibi piyasaların cevabı FED’in güvercin politikaları tercih etmesiyle hisse senetleri satın almak gerektiği yönündedir. Eğer resesyon içerisinde değilseniz bu doğru bir yaklaşımdır. Ancak bu gelecek resesyon ki modern çağdaki en büyük kâr resesyonu olabilir, hâlâ boğa piyasasını savunan ve FED’in kendilerini kurtarmaya geleceğini bekleyen insanlar için büyük bir ders olacak.”

 

Kripto yatırımcılarının dua etmekten başka şansı yok

McCullough’ın FED’in faiz politikasına ilişkin beklentileri de parlak değil. Birçok analistin aksine borsa uzmanı güvercin faiz politikalarına geri dönüş beklemiyor. Bu öngörünün sebebi ise enflasyon seviyesinin halen FED’in hedeflediği oranın yakınına bile yaklaşmamış olması ve ABD’de ara seçim tarihinin yakınlaşması.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED eylül ayındaki para politikası toplantısında gösterge faiz oranlarını üçüncü kez üst üste 75 baz puan yükselttiğini açıklamıştı. Faizlerin yıl sonuna kadar %4,5 seviyesine getirileceğini öngören FED yetkilileri, faiz artışlarındaki nihai seviyenin de %4,75 olduğunu belirtmişti.

FED açıklamalarına bakıldığında kasıma kadar faiz artışlarının neredeyse kesin olduğuna dikkat çeken McCullough boğa piyasası sürprizi beklememek gerektiğini söyledi:

“Bütün bir Amerikan kuşağı bir resesyondan geçmedi. Örneğin, Silikon Vadisi'ndeki birçok şirket hiç resesyon yaşamadı. ABD şirket bilançolarındaki resesyona ilişkin tanımım, gelir artışının değişim oranının negatife döndüğü ve yıldan yıla kâr büyümesinin değişim oranının negatif gittiği zamandır. ABD Merkez Bankası, yarın faiz oranlarında güvercin bir hal alacak olsa bile, kâr resesyonunu durdurmakta zorlanacak.

Ekonomik değişimin ivmesi hızlandığında ve FED para bastığında, iyi bir grafiği ve iyi bir hikayesi olan her şeyi satın alırsınız. Müzik durana kadar çok para kazanacaksınızdır. Bu böyle de oldu. Şimdi tam tersini görüyoruz. Reel GSYİH büyümesindeki değişim hızı ve enflasyon aynı anda yavaşlıyor. Şu anda enflasyona, emtialara veya büyümeye yatırım yapamazsınız. Hala büyüme odaklı yatırımlar veya kârsız büyüme veya kripto için uzun vadeli düşünüyorsanız, dua etmenizi öneririm.”

Borsalarda en uzun soluklu düşüş

 

Faizlerdeki artış borsaya talebi azaltacak

 

Son 20 yılın en kötü eylülü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fikri04 Ekim 2022 16:11

    Yaklaşan Resesyon tarihin en kötüsü olabilir mi?

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV04 Ekim 2022 15:10

    Bizim borsa dolar bazında kelepir ve dünyanın en ucuz borsası diğer borsalar sıfırlasa bize bizim borsaya bir şey olmaz.kışın 50 milyon turist de gelecek imiş ülkemize ki ballı kaymak oldu.

  • Mucise Reis : )04 Ekim 2022 14:12

    ABD de demiştim en kritik soru şuan şunlar oluyor.... işsizlik yok, iş bulma sorunu yok... ama bir saniye... kazanılan paralar 10 adet alıyorken şuan 5 adet alıyor? Biz bazı verilere bakıyoruz ama bu sorun büyük problem olabilir... emekli 10 parça alırken şuan 7 parça alıyor. emekli ücretli ve maaşı sabit. enflasyon alım gücünü yok ediyor. emekli başka iştede çalışamaz. Peki bu ekonomi programı bu işleri düzeltecek mi? ... işte sorgulamalar başladı... İngiltere bu durum karşısında abd fed ve iktisadi olarak fakrlı yöntem denemeye çalıştı malum tahviller anında program iktisad ışı diye değer kaybetti... ABD bu ücretler ile nasıl iç tüketimi sürdürsün ? abd de üretim durmaz mı ? abd malını hangi garibanlaşan ülke alsın ? ör: apple üretim sayisi düştü, talep yok, ... O bakımdan bu işlerin çözümü acılı olacak. Devletler bazlı açlık sefalet beklenıyor. Gübre üretemiyoruz, tarım ilaçları, ucuz mazot yok, işsiz çok, ücretler düşük. eee nasıl çıkacaz ?

  • Bir dost04 Ekim 2022 12:28

    2008 krizi dunyann cikmaza girdiginin isaretiydi, artik biliminin gelismesiyle (gelisme olmayacak) kurtulusda olamayacak,

  • MEHMET ALİ KIRMIZIGÜL04 Ekim 2022 12:20

    BİZE BİR ŞEY OLMAZ BAŞIMIZDA BİR DÜNYA LİDERİ RTE VAR .

  • Mucise Reis : )04 Ekim 2022 14:14

    dünyanın neresinde hangiülkesinde küçük lider var ve yönetiyor ? : )) "Çoban matı" oldu işte dakika 1 saniye 1 :D  Anladımı ? hayatta nalayacak kapasite kabiliyet ve google araçtırma mantığı bulamayız küfür etti zanneder :D .. yani satranç tahtası kuruluyor. oyun başlarken 5 dakikada beşiktaş oluyorsun, oyun bitiyor. bir kaç hamlede ... tavlada mektepler tatil olmuşi tatilde beklerken mars olmuşsun. o misal..