E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYakın tarihin en gergin zirvesi!---

Yakın tarihin en gergin zirvesi!

Yakın tarihin en gergin zirvesi!
05 Eylül 2013 - 16:38 borsagundem.com

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 zirvesi için gelen liderleri Konstantinovski Sarayı önünde karşıladı

G20 zirvesi Rusya'nın St. Petersburg şehrinde başladı. Konstantinovsky Sarayı'nda yapılacak açılış oturumu öncesi ev sahibi Rusya'nın devlet başkanı Vladimir Putin bütün liderleri adet olduğu üzere tek tek kapıda karşıladı.
G20 zirvesinin açılış oturumu Putin'in konuşmasıyla başladı.
Putin'in Suriye meselesinin akşam yemeğinde görüşülmesini teklif ettiği ve bu teklifin kabul edildiği bildirildi.
Zirvede Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından temsil edilen Avrupa Birliği'nin de Suriye konusunda Rusya çizgisine yakın bir tavır alacağı öne sürüldü.
ERDOĞAN HOLLANDE'LA GÖRÜŞTÜ
Konstantinovsky Sarayı'ndaki oturum öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.
Cihan Haber Ajansı'nın Başbakanlık kaynaklarından aktardığına göre, Villalar Bölgesi’nde Fransa’ya tahsis edilmiş 15 numaralı villada gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra, zirvenin genelinde beklendiği üzere ağırlıklı olarak Suriye konuşuldu. İki liderin, Şam yönetiminin sivilleri kimyasal silahlarla da hedef almasının karşılıksız bırakılmaması gerektiği konusunda görüş birliği içinde oldukları öğrenildi.
Erdoğan görüşmede uluslararası toplumun Suriye konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesi ve gereken adımları ivedilikle atması gerektiğini vurguladı. Hollande da görüşme sırasında, Türkiye’ye ile ikili ilişkilere büyük önem verdiklerine değinerek, en kısa sürede Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini belirtti.
Başbakan Erdoğan, oturum başlamadan önce de hemen yanında oturan Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir süre sohbet etti.
GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR DEĞİL SURİYE
G20 zirvesinin planlandığı sırada küresel ekonomi ve büyümeye odaklanması bekleniyordu. Ancak resmi ajanda gelişmekte olan piyasalarda büyümenin yavaşlaması olsa da asıl gündem Ortadoğu krizine odaklanacak.
Hatta analistler Putin'in ABD'nin Birleşmiş Milletler'in onayı olmadan Suriye'yi vurması halinde bu ülkeye füze kalkanı göndereceklerini açıklamasıyla G20'nin bir uluslararası restleşmeye dönüştüğü, yakın tarihin en gergin zirvesinin beklendiği ifade ediyor.
OBAMA-PUTİN YÜZLEŞMESİ
Putin ve ABD Başkanı Barack Obama, karşılama töreni sırasında samimi bir şekilde el sıkışıp yüzlerine birer diplomatik gülümseme yerleştirerek bu havayı dağıtmaya çalıştı.
Liderler bir gerginlik işareti beklentisi içindeki basın mensuplarını hayal kırıklığına uğratsa da Washington'ın Edward Snowden olayından sonra Putin ile Obama arasında yapılacak baş başa görüşmeyi haftalar önce iptal etmesinin ardından ilişkileri düzeltecek en ufak bir gelişme yaşanmadı.
Aksine karşılıklı açıklamalarla tansiyon gittikçe yükselirken son olarak Suriye konusundaki anlaşmazlık "yeni Soğuk Savaş" yorumlarına neden oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)