E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancıların toplam çıkışı 11 milyar dolar oldu---

Yabancıların toplam çıkışı 11 milyar dolar oldu

Yabancıların toplam çıkışı 11 milyar dolar oldu
10 Temmuz 2020 - 12:06 borsagundem.com

Yurtdışı yerleşikler kur değişiminden arındırıldığında yılbaşından bu yana 7 milyar doları tahvil piyasasından, 4 milyar doları hisse senetlerinden olmak üzere 11 milyar dolar çıkış gerçekleştirdiler.

Korona virüs dönemi Hazine'nin iç borçlanmasını elinde bulunduranların dağılımındaki değişimi
hızlandırırken, Merkez Bankası başta olmak üzere Hazine'nin borç stoğundaki yerli payı artış eğiliminde. Reuters'tan Nevzat Devranoğlu haberine göre, sadece birkaç yıl önce Hazine borcunun neredeyse dörtte birini finanse eden yabancı yatırımcı ise DİBS portföyünü durmaksızın azaltıyor. 

Hazine'nin iç borçlanmasının 2012-2017 yılında %20'sinden fazlasını finanse eden yurtdışı yerleşikler Mayıs sonu itibarıyla bakıldığında paylarını %4.3'e düşürmüş durumda.

2017 sonundaki %19.4'ük payı 2018'de %14'e, 2019 sonunda %10.1'e düşüren yurtdışı yerleşikler en sert düşüşü ise 2020'nin ilk 5 ayında gerçekleştirdiler. Henüz yılın ortasına bile gelinmeden Hazine'nin iç borç stokundaki yurtdışı yerleşik payı 2019 sonundaki %10.1'den %4.3'e gerilemiş durumda.
    
Yurtdışı yerleşikler kur değişiminden arındırıldığında yılbaşından bu yana 7 milyar doları tahvil piyasasından, 4 milyar doları hisse senetlerinden olmak üzere 11 milyar dolar çıkış gerçekleştirdiler. Yabancıların hisse senedi piyasasındaki payı da uzun yıllar sonra %50'nin altına indi.

Merkez Bankası (TCMB) tarihinin en büyük ve en hızlı tahvil alımını gerçekleştirirken; 2019 yıl sonunda 19 milyar TL olan bankanın elindeki Hazine tahvili geçen hafta itibarıyla 89 milyar TL'yi, tahvil stokunun analitik bilançodaki aktiflere oranı da %12'yi aştı.

Güncel verilere göre TCMB analitik bilanço aktif büyüklüğü 734 milyar TL seviyesinde. Merkez Bankası Mayıs ayı sonu itibarıyla Hazine'nin iç borçlanmasının %6.3'ünü finanse ediyor. Bu rakam 2009'dan 2019'a kadar %2 civarında oldukça yatay seyrediyordu. 

Hazine iç borç stoğundaki diğer paylara bakıldığında, TCMB'den sonra en çok katılım bankalarının payı artış göstererek %1 seviyelerinden %7'li seviyelere yükselirken; bankacılık keslimi %66 ile en büyük yatırımcı konumunda.     

TCMB'nin Mart sonundan beri tahvil alımları piyasa değeri bakımından 60 milyar TL'yi aşarken, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı alımlar ise yaklaşık 23 milyar TL oldu. TCMB bu hafta itibarıyla belirlediği üst limite ulaşsa da, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı 23 milyar TL'lik alım ilgili limite dahil edilmiyor. Bankacılar güncel veriye göre %12.18 olan ancak işsizlik fonu hariç %10'da sınırlanan banka DİBS portföyünün aktiflere oranının önümüzdeki dönemde yükselmeye devam edip etmeyeceğini merak ediyor.

Yabancılar net 74 milyon dolarlık menkul kıymet sattı

İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı alım ilgili limite dahil edilmediğinden, hâlâ sınırlı da olsa alım yeri bulunuyor. Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, TCMB fon hariç 5-10 milyar TL daha tahvil alımı yapmasının ardından kendi belirlediği %10 limitine ulaşacak. 

Bu kapsamda TCMB'nin limit artışı yapıp yapmayacağı mesajı açısından bankanın dünkü yatırımcı toplantısı da yakından takip edildi.

Korona virüsün ekonomide yaratacağı tahribatı gidermek için hükümet tarafından atılan adımların önemli bir bölümü İşsizlik Sigortası Fonu'ndan finanse ediliyor. Bunların başında ise işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği yer alıyor. 

İşsizlik Fonu'nda Şubat sonu itibarıyla büyük bölümü Hazine tahvillerinde olmak üzere 131.6 milyar TL bulunuyordu. TCMB'nin İşsizlik Fonu kaynaklı alacağı tahvillere yönelik şu an belirlediği bir üst limit de bulunmuyor. 
    
ARTAN DÖVİZ ARZI RİSKLERİ DE ARTIYOR

Pictet Asset Management'tan Nikolay Markov, TCMB'nin Hazine borçlanmalarında payının atmasının enflasyon dolayısıyla TL üzerinde baskı unsuru yaratabilecek bir risk unsuru olduğunu belirtiyor.

Tahvil/bono piyasasında yabancı ağırlığının azalması ve yabancı yatırımcı payının %23'lerden %4'lere kadar sert düşmesinde Türkiye piyasalarına olan güven eksikliği öne çıkıyor. Son dönemde bu endeşilere TL'deki değer kaybını durdurma amaçlı TCMB rezervlerinden azalış da eklenmiş durumda.

Bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, Mayıs sonu itibarıyla kamunun TCMB rezervlerinden yaptığı döviz arzı yaklaşık 55 milyar dolar seviyesinde.

Goldman Sachs Haziran da dahil edildiğine bu tutarın 60 milyar dolar olduğunu hesaplıyor. Geçtiğimiz yıl da 30 milyar doları bulan bu arzın rezervlerdeki negatif etkisinin yavaşlasa da devam ettiği hesaplanıyor. Öte yandan son dönemde bu trende kamu bankalarının açık pozisyonları da ekleniyor. 

TCMB'nin son dönemde TL'deki değer kaybını sınırlama ve korona virüs etkisini azaltma adına attığı adımlar sonrası bankaya ait döviz rezervlerinin sert düşüşle negatife geçmesi, piyasada dış kırılganlıklara yönelik soru işaretlerini artırıyor.

Negatif döviz varlığına karşın toplam rezervler 90 milyar dolar civarında. Lokal bankalarla 50 milyar doları aşan swap ihaleleri ile bankaların zorunlu karşılık için TCMB'de tuttuğu varlıklar kamu döviz arzına rağmen brüt rezervlerdeki düşüşü sınırlıyor. 

TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara bu hafta Dünya gazetesindeki bir yazısında, "Faizin düşük, kurun da istikrarlı seyretmesini arzu ediyoruz. Bu isteğe katılmamak mümkün değil. Ancak uzun vadeli sermayeyi ürkütmek, rezervleri eritmek ve piyasa yapısını bozmak gibi ciddi yan etkileri olan mevcut yaklaşımın alternatiflerini sorgulamamızda fayda var" diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • r11 Temmuz 2020 08:26

    yerli bile yurtdışına gitmeye çalışıyor, oradan bişeler alıp satmaya çalışıyor. yabancı ne diye dursun ? çok soran var bu aralar, abd borslarına yatırım yapayım. ama komisyonları kol gibi... imkan olsa yerlide kaçacak dışarı

  • muck11 Temmuz 2020 08:25

    yerli

  • e10 Temmuz 2020 22:55

    çok bile durdular..Senin koca reis ingiltere, "faizler düşerse enflasyon düşer" dedi. faiz yüksek oldugundan enflasyon doğuyor dedi.. yıl 2020 faizler düştükçe, enflasyon hızlıca çıkmaya devam ediyor. faiz artış sonucu enflasyon oluşmadığını anladı :D bu mantıkla yabancının durması bile mucize. neyimize kalsın dursun yabancı ? inanmayan youtubeye gider bakar. 

  • Vatandaş10 Temmuz 2020 22:23

    Ayasofya yabancılar, ı çıldırttı,ne yapsınlar intikam almaya çalışıyor,lar

  • :)11 Temmuz 2020 11:28

    Vatandaşa bak hizaya gel sanki dün çıktılar ülkeden :)))) ne içiyorsun sen tuzlu ayranmı

  • gelecek 10 Temmuz 2020 18:50

    Ülkenin üzerinden lânet kalktı artık rahat olun. O satanlar diyecek artık ben ne zaman satsam hisseler uçuyor diye bunlarıda duyacaksınız.baffıdı duyduğunuz gibi.

  • Pala10 Temmuz 2020 16:47

    Baraj patlamak üzere. Faizler tekrar yükselmeye başlayınca elinde düşük faizli tahvil olanlar zarara düşecek.domino gibi dalga dalga yayılacak

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU10 Temmuz 2020 15:51

    hükümet elinde altın ve döviz olanı cezandırıyor bunun sonuçlarına katlanmak zorunda.parayı ürkütür isen para yastık altına kacar veya yurtdışına kacar.

  • iso10 Temmuz 2020 15:29

    Adama dövizini ülkeye getir TL'ye çevir diyorsun... Sonra yıllık ESKİ-%4 kazanç(!)  vaat ediyorsun :) Sonra da yabancı yatırımcıya "pis kaka" diyorsun :) 

  • Falan Filan11 Temmuz 2020 11:30

    Bak şimdi bu yorum hiç vatan sever değil olmadı yani cık cık cık.

  • Bika10 Temmuz 2020 13:07

    Para reel kazancın olmadığı yerde durmaz.