E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarYabancılardan borsaya 'darbe'---

Yabancılardan borsaya 'darbe'

Yabancılardan borsaya 'darbe'
05 Temmuz 2013 - 11:10 borsagundem.com

Mısır Borsası, askeri darbenin ardından hareketli işlemlere sahne oluyor

Mısır'ın bir yılı aşkın süredir en büyük çaplı hisse senedi rallisinde; yerli yatırımcıların alımına karşılık yabancı yatırımcılar, asker destekli siyasi geçiş döneminin ekonomik büyümeyi geciktireceği endişesiyle satış yapıyor.
Lokal yatırımcıların alımlarıyla gösterge EGX 30 Endeksi dün yüzde 7.3 yükselirken, Arap olmayan yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, net 103 milyon Mısır Poundu (15 milyon dolar) civarında satıcı konumundaydı. Bu, 28 Mart'tan bu yana en yüksek tutara işaret ediyor.
Protesto gösteriler sonucu askerin müdahalesi ile demokratik yollardan seçilmiş ilk cumhurbaşkanının görevinden alınmasının ardından yemin ederek geçiş dönemi için Cumhurbaşkanlığını üstlenen Adli Mansur, son 20 yılın en kötü ekonomik daralmasını ve Orta Doğu'nun en kötü bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını miras almış durumda. Mısır'ın Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) talep ettiği 4.8 milyar dolarlık kredi henüz onaylanmadı. Bu yüzden ekonomi dış yardıma duyarlı hale geldi.
Dubai'de Exotix Ltd.'nin Orta Doğu Direktörü Ahmad Alanani, "Mısır'ın temel ekonomik göstergeleri değişmedi. Bu nedenle, piyasa yabancı yatırımcılara rallilerde çıkma şansı verdi" dedi ve "Bugünkü siyasi tablo daha öncesine göre daha fazla kutuplaşmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.
Mısır'ın 1 milyar dolarlık 2020 vadeli tahvillerindeki ralli sonucu faiz dün 149 baz puan ya da 1.49 yüzde puanı düşerek yüzde 9.28'e indi. Bu, kağıdın işleme başladığı Nisan 2010'dan bu yana en büyük çaplı düşüşe işaret ediyor.
Mısır'ın 5 yıl vadeli tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyeti (CDS'ler) 113 puan düşerek 787 seviyesine indi. Ancak kontratlar halen küresel anlamda en pahalı 10 kontrat arasında yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Analist05 Temmuz 2013 13:04

    Malesef medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar olduğu anlaşıldı. Yazıktır şu insanlara yaptıkları zulum. Malesef batıdaki sıradan vatandaş bile durumu görmeye başladı. Batı kendi değerleri ile kendi kendini yiyen bir kurt haline dönüştü. Batı topla tüfekle değil ama ahlakın çöküşü ile kendini bitirecek.

  • Adil yatırımcı05 Temmuz 2013 11:53

    Bence gezi olayları ile önce darbeyi Türkiye'de denediler, Baktılar ki ordu demokrasiye sahip çıkıyor, Mısır'da denediler ve Darbeyi yaptılar. Batı arık demokrasi konusunda hiçkimseye bir laf edemez. sen darbeye darbe demeyeceksin, menfaatin için takla atacaksın. Ayrıca darbeciler de batıya şirin görünmek için hırıştiyan olan Adli Mansur'u cumhurbaşkanı yaptılar. Belki de batının suskunluğu bundandır. Eğer böyle ise durum daha da vahim demektir. Mısırdan sonra Dünya'da yeni bir sayfa açılmıştır. Batılı değerler artık daha fazla sorgulanacaktır.

  • Adil yatırımcı05 Temmuz 2013 11:48

    Mısır da yapılan darbe sonrası batının ve bazı ortadoğu ülkelerinin takındığı darbeye selam tavrı oluşturulmak istenen yeni dünya düzenini bitirmiştir. Batını değerler manzumesi, kopenhag kriterleri, insan hakları dedikleri artık olmazsa olmaz olmaktan çıkmış eh işte olsa iyi olur'a dönmüştür. Daha 1 yılı bile dolmayan Mursi'ye yetersiz demekte biraz vicdan istiyor. üstelik adam iktidarı muhalefetle paylaşmıştı. Yani yapılan tam da dış destekli bir darbe. Ve naklen yapılan bir darbe. Helal olsun Mursiye, şapkasını alıp gitmedi, dayanıyor. En azından lafla da olsa darbeye karşı duruyor.