E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancılar Borsa İstanbul'da alıma devam etti---

Yabancılar Borsa İstanbul'da alıma devam etti

Yabancılar Borsa İstanbul'da alıma devam etti
21 Nisan 2016 - 14:41 borsagundem.com

Yurt dışında yerleşik kişilerin 15 Nisan itibarıyla portföyünde bulunan hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri(DİBS) piyasa değeri arttı.

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 08-15 Nisan haftasında yabancılar fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 335 milyon dolar, DİBS'te (Tahvil) ise repo dahil 879 milyon dolar net alış yaptı. Aynı haftada BIST 100 endeksi %3,72 yükselirken, dolar bazında %3,81 yükseldi. DIBS faizleri (2 yıllık gösterge tahvil) ise aynı hafta hızlı düşüş gerçekleştirerek %9,32'ye geriledi. Bu haftaki girişle birlikte yabancılar 2016 yılında hisse senedinde toplam 1.588 milyon Dolar net alış yapmış oldu. Yabancı fon girişi güçlü şekilde hem hissede hem de tahvil tarafında devam ediyor. Kısa vadede endekste kar satışları yaşansa da son iki aydaki güçlü yabancı girişi BIST'te yükseliş trendin orta vadede devam edeceğine işaret ediyor. Aynı şekilde geçen sene tahvil'de ciddi satış yapan yabancılar Türkiye'ye geri dönüyor. DIBS'te 2016 yılında yabancı girişi 2.206 milyon dolara yükseldi. 2016 yılında Hisse ve DIBS toplam giriş rakamı 3.794 milyon dolar oldu.

BIST'te ortalama 80-100 milyon dolarlık yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık %1'lik değişime neden oluyor. Endeksin yılbaşından beri yabancı alımlarına paralel performans gösterdiği görülüyor. Bu görünüm BIST'teki yükseliş trendinin yabancı girişiyle sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğine işaret ediyor. Kısa vadede kar satışları yaşansa oluşan bu güçlü yabancı girişi hem BIST'te hem de tahvil tarafında pozitif fiyatlamanın orta vadede devam edeceğini gösteriyor.

BIST Yabancı Payı

Geçen hafta Perşembe günü %64,04 seviyesinde olan BIST yabancı payı bu hafta hızlı yükselişle %64,54 (yabancı payı T-3'de gerçekleşen takaslara göre hesaplanmaktadır) oldu. Bu seviye 2016 yılındaki en yüksek yabancı payı seviyesidir. Yabancı payı Kasım 2015'den sonra ilk kez bu seviyelere yükseldi. Yabancı payı 2015 yılında en düşük %62 görürken, en yüksek %65,62 seviyesini görmüştü. Kısa vadede yabancı payı %63,50 seviyesi üzerine kaldıkça BIST'te kar satışlarının sınırlı kalması ve endeksin yükseliş trendini orta vadede devam ettirmesi beklenmektedir. Geçen hafta yabancı payı ile endeks arasında oluşan negatif görüntünün bu haftaki hızlı yükselişle ortadan kalkmıştır. BIST ile yabancı payındaki yükselişin paralel gerçekleştiği görülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)