E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancılar hisse aldı DİBS sattı---

Yabancılar hisse aldı DİBS sattı

Yabancılar hisse aldı DİBS sattı
05 Mayıs 2016 - 14:44 borsagundem.com

Yurt dışında yerleşik kişilerin portföyündeki hisse senedi ve DİBS piyasa değeri azaldı. Yabancılar geçen hafta 8.2 milyon dolrlık hisse alırken, 81.7 milyon dolarlık tahvil sattı

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 22-29 Nisan haftasında yabancılar fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 8 milyon dolar alış, DİBS'te (Tahvil) ise repo dahil 82 milyon dolar net satış yaptı. Aynı haftada BIST 100 endeksi %0,58 düşerken, Dolar bazında %0,39 değer kazandı. DIBS faizleri (2 yıllık gösterge tahvil) ise aynı hafta 12 pips düşerek %9,22'ye yükseldi. Bu haftaki girişle birlikte yabancılar 2016 yılında hisse senedinde toplam 1.680 milyon dolar net alış yapmış oldu. Yabancı fon girişinin hem Hisse tarafında hem de DİBS tarafında momentum kaybettiği görülüyor. DIBS'te 2016 yılında yabancı girişi 2.301 milyon dolara oldu. 2016 yılında hisse ve DIBS toplam giriş rakamı 3.981 milyon dolar oldu. 2015 yılında hisse ve DİBS'ten 9.102 milyon dolar toplam çıkış yaşanmıştı.

BIST'te ortalama 80-100 milyon dolarlık yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık %1'lik değişime neden oluyor. Endeksin yılbaşından beri yabancı alımlarına paralel performans gösterdiği görülüyor. Bu görünüm BIST'teki yükseliş trendinin yabancı girişiyle sağlıklı bir şekilde hareket ettiğine işaret ediyor. Bu hafta sert satış yaşanması nedeniyle önümüzdeki haftanın verileri önemli olacak. Kısa vadede kar satışı baskısı devam etse de son bir haftada yabancı kurumların gerçekleştirdiği işlemler dikkate alındığında endeksin olası yabancı çıkışından daha sert düşüş gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Bu da BIST'te tepki alımlarının oluşabileceğini gösteriyor.

Yabancı Payı

Geçen hafta Perşembe günü %64,31 seviyesinde olan BIST yabancı payı bu hafta %64,15 (yabancı payı T-3'de gerçekleşen takaslara göre hesaplanmaktadır) seviyesine geriledi. Geçen hafta yabancı payı %64,62 ile 2016 yılı içindeki en yüksek seviyesini gördü. Yabancı payı en son Kasım 2015'de bu seviyeleri görmüştü. Yabancı payı 2015 yılında en düşük %62 görürken, en yüksek %65,62 seviyesini görmüştü. Kısa vadede yabancı payı %63,30 seviyesi üzerine kaldıkça BIST'te kar satışları sonrası ve endeksin yükseliş trendini orta vadede devam ettirmesi beklenmektedir. Yabancı payı verileri üç gün geriden geldiği için önümüzdeki hafta Salı günü açıklanacak yabancı payı düzeyi önemli olacaktır. Yabancı payındaki düşüşün hızlanması endekste kısa vadede endeksteki yükseliş trendinin yerini düzeltmeye bıraktığına ve kısa vadede yeni yükseklerin oluma ihtimalinin çok azaldığına işaret ediyor.

Şeker Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)