E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancılar hisse almaya devam ediyor---

Yabancılar hisse almaya devam ediyor

Yabancılar hisse almaya devam ediyor
07 Nisan 2016 - 15:00 borsagundem.com

Yurtdışında yerleşik kişilerin 1 Nisan'da sona eren haftada hisse satın alırken, DİBS'te satış yaptılar

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 25 Mart—01 Nisan haftasında yabancılar fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 191 milyon dolar alış yaparken, Devlet İç Borçlanma Senedi DİBS'te ise repo dahil 209 milyon dolarlık satış yaptılar. Aynı haftada BIST 100 endeksi %1,23 yükselirken, dolar bazında %3,06 yükseldi. DIBS faizleri (2 yıllık gösterge tahvil) ise aynı hafta 16 pips düşerek, %9,97'ye gerilemiştir. Bu haftaki girişle birlikte hisse tarafında yabancılar 2016 yılında toplam 865 milyon Dolar net alış yapmış oldu. Son yedi haftada yabancılar Hisse senedinde arka arkaya 1.703 milyon dolar net alış yaptı. Hem yedi haftalık seri olarak hem de toplam giriş olarak bu rakam 2012 yılı Haziran ayından hisse senedinde oluşan en iyi yabancı girişidir. Hisse senedi tarafında güçlü yabancı girişi devam ediyor ve oluşan fon akımının çok güçlü olduğuna işaret ediyor. Kısa vadede endekste kar satışları yaşansa da yabancı girişindeki eğilim BIST'te yükseliş trendin orta vadede devam edeceğine işaret ediyor. DIBS'te ise 2016 yabancı girişi 1.332 milyon dolar oldu. 2016 yılında hisse ve DIBS toplam giriş rakamı ise 2.649 milyon dolara yükseldi. Son iki aydır kümülatif olarak hem hisse tarafında hem de DİBS'te yabancı girişi güçlenerek devam ediyor. Bu görünüm Fed faiz artışı beklentilerinin zayıflamasıyla, 2013 Mayıs'ta Bernanke'nin açıklaması ile gelişmekte olan ülkelerdeki çıkan sermayenin geri dönmeye başladığına ve azalan risk iştahının orta vade için geri döndüğüne işaret ediyor. Bu trendin orta vadede (6 ay ve üzeri) devam etmesi beklenir.

BIST'te ortalama 80-100 milyon dolarlık yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık %1'lik değişime neden oluyor. Endeksin yılbaşından beri oluşan yabancı girişine paralel performans gösterdiği görülüyor. Bu görünüm BIST'teki yükseliş trendinin yabancı girişine paralel sağlıklı olduğuna işaret ediyor.

BIST Yabancı Payı

Geçen hafta Perşembe günü %63,83 seviyesinde olan BIST yabancı payı bu hafta sınırlı yükselişle %63,85 (yabancı payı T-3'de gerçekleşen takaslara göre hesaplanmaktadır) seviyesindedir. Endekste son iki günde yaşanan satışların takası henüz yansımamıştır. Yabancı payı 2016'da en yüksek %64,13 seviyesini gördü. Yabancı payı 2015 yılında en düşük %62 görürken, bu yıl en düşük %61,46 seviyesini görmüştü. Kısa vadede yabancı payı %63,45 seviyesi üzerine kaldıkça BIST'te kar satışlarının sınırlı kalması ve endeksin 79.500 üzerinde tutunarak yükseliş trendine orta vadede devam etmesi beklenmektedir. Yabancı payının %63,45 altına gelmesi düzeltmenin daha uzun süreli ve sert olabileceğine işaret edeceğinden kısa vadeli pozisyonları kapatmak için işaret olarak değerlendirilebilir. Son iki haftada yabancı payı yükselişinin momentum kaybettiği ve düştüğü görülüyor. Eneksin yabancı payına paralel ettiği görülüyor. Bu görünüm kısa vadede kar satışı baskısının devam edebileceğine işaret ediyor.

Şeker Yatırım

Yabancıların Mart ayında aldığı hisse senetleri

 

Yabancıların Mart ayında sattığı hisse senetleri

 

Yabancıdan 1.5 ayda 3 milyarlık alım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)