E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancılar geliyor, borsada yeni zirveler yolda---

Yabancılar geliyor, borsada yeni zirveler yolda

Yabancılar geliyor, borsada yeni zirveler yolda
20 Aralık 2020 - 07:48 borsagundem.com

Aşılama sürecinin başlamasıyla piyasalar pandemi sonrasına göre konumlanmaya başladı. Borsa çekim merkezi olmaya aday. Dolar ve altın yatırımı tartışılıyor. Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş piyasaları yazdı.

Birikim sahipleri için piyasaları izlemek elzem hale geldi. Bunun nedeni mevduatın enflasyonun gerisinde kalması. Yıllık enflasyon yüzde 14,03 seviyesinde olurken gösterge faiz 14,69. Politika faizi ise yüzde 15. Enflasyon kadar faiz getirisinin olması halinde ancak mevduattaki birikimin korunması mümkün olabilecek. Geride kalan bir yıllık süreçte altın yüzde 59, dolar ise yüzde 29 yükseldi. Birikim sahiplerinin güvenli olarak nitelendirdikleri her iki enstrümana gösterdikleri yüksek ilgi ister istemez altın ve dövizdeki artışı yükseltti. Şimdilerde ise her iki enstrümanın aynı hızla devam edip etmeyeceği tartışılırken gözler pandemi sonrası borsada cazip hale gelecek sektörlere çevrilmiş durumda. Yıl başından bu yana yerlilerin ilgisiyle BIST 100 Endeksi dışındaki hisselerde aşırı fiyatlanmalar gözlendi. Şimdilerde ise piyasalara yabancı sermayenin yönelimi söz konusu. Aşılama sürecinin de başlamasıyla birlikte pandemiden olumsuz etkilenen hisselere yönelik artan ilgi borsadaki çıkışın devam etmesine imkân verecektir.

Döviz mevduatı

Ekonomi yönetiminin değişmesi normalleşme adımlarının atılması, 475 baz puanlık faiz artışı ile faizin yüzde 10,25’ten 15’e gelmesi sonrasında gözler TL’ye çevrilmişken şimdi yeniden 24 Aralık PPK toplantısı bekleniyor. Bunun nedeni yıllık enflasyonun yüzde 14,03’e çıkması. Güvenli limanda kalmayı tercih edenler döviz mevduatlarını tutmaya devam ediyor. Kısa vadede dövize yönelimin ivmesi yavaşlamış olsa da bir çözülme için ekonominin genelindeki normalleşme belirleyici olacak. Bu aşamada dövizdeki artışın sınırlandırılması, şimdilerde kıpırdanan yabancı sermaye akışının desteklenmesiyle mümkün olabilecek.

Kilit nokta enflasyon

Ekonominin rayına oturabilmesi açısından kilit nokta enflasyon. Enflasyonun kontrol altına alınması reel sektörün önünü görebilmesi ve yatırımların hızlı ve güvenli şekilde devam etmesini sağlayan temel unsur olurken TL’nin de güçlenmesini sağlamakta. Artan enflasyon ise en başta TL’yi aşındırırken birikimlerin de farklı mecralara kaymasına yol açıyor. Döviz ve altın ise ilk akla gelen alternatifler olmakta. Enflasyonu aşağı çekecek maliye politikalarının uygulanması reel alanda yatırımları güçlendirirken TL tarafında faizin de aşağı gerilemesine olanak verecektir.

Dolar kurunda 7.50 TL izlenecek

Dolar kurunda beklentiler 24 Aralık 2020 faiz toplantısına kilitlendi. TCMB 100-200 arasında bir faiz artışı gerçekleştirebilir. Ancak bu faiz artışının devamı beklenmemeli. Bu artışla birlikte kuru baskılaması söz konusu olacağı gibi döviz girişini de teşvik edecektir.

Türkiye hakkında son dönemde yabancı raporlarında artan iyimserlik ve CDS oranlarının 325’li seviyelere gerilemesi olumlu. Faiz hamlesinde olası pas geçiş yatırımcılar tarafından olumsuz fiyatlanabilir. Dolar kurunda gerilemeler ise Merkez Bankası’nın rezervlerini güçlendirmesi için fırsat oluşturacaktır.

Borsa yatırımcısı için 5 kritik öneri

1- Hissesi alınacak şirket hakkında bilgilenmek şart. Firmanın pazardaki payı, büyüme temposu, krizlere dayanıklılığı önemli. Şirkete dair öğrenilecek her bilgi olası fiyat düşüşlerinde paniklemeyi önleyecektir.

2- Hisse senetlerinde olası dalgalanmaları göz önünde bulundurarak paniklemeden biriktirilebilecek güçlü firmalar tercih edilmeli.

3- Temettü ödeyen ve temettü verimi artan şirketler tercih edilmeli.

4- Pandeminden en fazla etkilenen BIST 50 hisselerinden defter değeri ve fiyat/kazanç oranı düşük iskontosu yüksek hisseler tercih edilerek uzun vadede beklenilebilir.

5- Hisselerde hedef fiyatlar belirlenirken özvarlık/sermaye, kar/sermaye oranları ile sermayenin kaç katı karın oluştuğu ve özvarlık seviyesi göz önünde bulundurulmalı. Bu oranların yüksek olması prim potansiyelini de yükseltecektir.

Mevduat sahibi için 5 kritik öneri

1- Mevduat oranları bankadan bankaya değişiyor. Bütün bankaların faiz oranlarını mutlaka sorun.

2- Bankanın müşteri temsilcisi ile irtibata geçerek paranızın hangi oranla bağlanacağını öğrenin. Belli meblağların üzerinde verilen özel oranlardan yararlanıp yararlanamadığınızı sorun.

3- Birikiminizin olduğu kurumun kısa vadeli borçlanma araçları ve para piyasası fonlarını da göz önünde bulundurun. Seçenek olarak size sunulan alternatifler arasındaki getirilere bakın.

4- Enflasyon henüz düşmüyor ve düşüş ivmesi görmedikçe faizin de artma ihtimalini göz önünde bulundurarak paranızı uzun vadeli değil kısa vadeli yatırın.

5- Ana para garantili yatırım fonlarında yönetim ücretleri çok yüksek olmayanları da göz önünde bulundurun.

Döviz yatırımcısı için 5 kritik öneri

1- Paranızı sadece dövizde tutmayın gram altın ile çeşitlendirin.

2- TL faizler yükseliyor. Alternatif maliyetinizi hesaplayarak seçim yapın. Uzun vadeli mevduat hesaplarına yatırmak yerine kısa vadeli oranlarda değerlendirerek olası TL seçeneklerini kaçırmayın.

3- Al-sat ile para kazanmaya çalışırken ödediğiniz komisyonların da hiç düşük olmadığını göz önünde bulundurun. Ekranda gördüğünüz fiyat marjları ile işlem yapmaya kalktığınız anda fiyat marjları farklı olacaktır bunu göz önünde bulundurun.

4- Dövizle ticaret yapıyorsanız kur riski almayın, mutlaka pozisyonunuzu hedge edin. Opsiyon sözleşmelerini göz önünde bulundurun.

5- Paranızı tek bir döviz kurunda tutmayın. Döviz sepeti yaparak alternatif kur seçeneklerini de göz önünde bulundurun.

(Zeynep Aktaş - Milliyet)

Borsa için kritik bir hafta!

BİST'ten bir hisse ve 6 yatırımcıya tedbir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet22 Aralık 2020 19:29

    tüpraş, tekfen, thy, pegasus, koç bu bist 30 kağıtlarına bakın bakalım. pandemiden önceki ve sonraki seviyeleri ile bistin önceki ve sonraki seviyelerine dağlar kadar fark var

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ21 Aralık 2020 21:28

    Nederisim be kardeş...sizlerin yorumlarını özlemiş idik.....bence döviz almak yerine gr altın almak daha mantıklı çünkü ki taraflı yükselmektedir.dünyada mabtuaların ve elektronik ortamda sanal para basımları emtia fiyatlarını kat ve kat artıracaktır.borsamızınında ocak ayının  sonuna kadar önü açık ondan sonra abd ile bu sefer maçlarımız olacaktır.

  • Adanir2621 Aralık 2020 20:40

    Ozakgyo 6tl test etti geleceğin kağıdı 15 TL olursa şaşırma 9 aylık sermayesi kadar kar var 897 milyon bedelsiz verebilir ytd

  • Geliyorlar/ yoldalar 21 Aralık 2020 14:46

    Çuvallar dolusu parayla geliyorlarmış Kesinlikle YTD DEĞİLDİR

  • Seçkin kir21 Aralık 2020 13:48

    Bugün den sonra 🎈 iğne atıldı bence yavaş yavaş sönmeye basliyor bir de mutasyon olun ca insanlar covid 19 değilde borsa bataklığın dan olur galiba kesinlikle ytd degildir

  • BİR GÖRÜŞ21 Aralık 2020 12:57

    tabi canım, akın akın geliyorlar, bankalarımızda para konacak yer kalmadı, Kapıkule de içi para dolu tır kuyrukları oluştu... Şu soruyu soralım kendimize yabancı sermaye nereye hangi şartlarla gider? Herşeyden önce yabancı sermaye hukukun ve demokrasinin üstün olduğu yerlere gider ekonomi tek başına birşey ifade etmez ki orda da sicilimiz kötü, merkez bankasının bağımsız olmadığı yerlere de yabancı sermaye gitmez,bu iş öyle bir iki süslü lafla olmaz, bir kere güveninizi yitirmişseniz bunun geri kazanılması güç olacaktır. daha birkaç sene öncesine kadar AB ile vizesiz seyahatları konuşurken şimdi hayalini bile kuramıyoruz, eksen kayması diyorlar ya gerçekten eksenimiz kaymış.

  • Fhr22 Aralık 2020 21:48

    Kıçı teslim edelim yani..

  • S. Tepe21 Aralık 2020 20:33

    Kim için hukuk, demokrasi amerikan maşaları için olmasın. Türkiyede dünyanın sözüm ona gelişmiş ülkelerinden daha fazla demokrasi ve insan haklarına sahip her yerde algı ve siyaset yapsanızda boşuna millet yutmuyor

  • MUSTAFA21 Aralık 2020 02:17

    bu gazlamalar başlamışsa dönüş yakındır..

  • AH ULAN RIZA 20 Aralık 2020 23:17

    DMSAS çok güdük kaldı bedelli gelebilir YERLI OTO tedarikcisi olma yolunda BEKLENTİ o yönde 5 tl ile 7 tl arası gidip geliyor 6.32 ye demir atmis gibi beklentiyi hâlâ karsilamamis bir hisse ytd

  • AkTorol Ahmet Ötzbir20 Aralık 2020 20:31

    Yabancı para var gleiyor. Bizde ise milletin yarısı kredi kart borçları, hacizler, borç para, ile ekonomisini döndürüyor. altın borcu alıp komşusundan, ailesinden ödeyemeyenler var. USd borç alıp tanıdına veremeyenler var.  Ekonomi öyle bir dip daldı çıktı. Çoğu kişi 2021- 2022 de anca ekonomisini denk yapacak. eksi borcu  +ya çevirmek çok zor. 3 yıllık kredilerde patlama var.

  • Kerim21 Aralık 2020 01:03

    Adamlar beles bastiklari kagit paralari bize yuksek fiyattan kakaliyor bizde bunlardan temin edip kar etmeye bakiyoz.beles renkli kagitlari birde yuksek faizlerle odemeye calisiyoz ne bicom bir millet olduk..

  • Borsacı Osman 20 Aralık 2020 18:42

    Yabancı dediğiniz bir kurum,fon,para işeleten vs vs,bu adamlar öyle lap diye gelmezler,önce bizim gibi gelişmekte olan piyasaları masaya sererler milyon tane kriteri incelerler efendim yönetiminden tut jeopolitiğinden çık siyasetinden başla hepsine bakarlar,içinden kendilerine göre en risksiz en güvenli en sağlam ve tabiki kur riski yüksek olmayana giderler,bizim dediğimiz ucuzuz ucuzuz eeee napalım ucuzsak ? Yeterlimi gelmeleri tek başına değil o zaman gereken şartları oluşturmak gerekir,o zaman gelir dolarını bozar tahvil alır borsa alır onu alır bunu alır,dolar bollaşır ve düşmeye başlar sende merkez bankasının rezervini anlamsızca tüketmezsin,bu herifler 3-5 günlüğüne değil 2-3 seneliğine gelirler ve eğerki gelirlerse şuna emin olun dolar 2-3 sene yatayda demektir ve hatta aşağıya demektir,dolayısı ile giriş tarafında bir hareket görmeye başlarsak ciddi manada sakın dolarda kalmayın,onlar haberi bizden önce alırlar öngörüsüde bizden doğal olarak daha iyidir.

  • Sait21 Aralık 2020 01:05

    Ey guzel bendeki ask olmasa senin guzelligin bes para etmez.Asik veysel

  • Seçkin kir20 Aralık 2020 17:34

    Ülke bu durumdayken nasıl olur da zirve yaparız şaşarım 2000/2001 kirizinde daha büyük bir 🎈 karşı karşıyayız Allah herkese yardım etsin inşallah

  • Ördeksi YUNSa20 Aralık 2020 15:43

    Hani kategorsinde Avrupa birincisi Yünsa tekstil şirketi vardı yaaaa  yeni sahibi ile dokuz aylık bilançoda kar patlaması yaşarken yerinde saymasını yerli yatırımcıyı bıraktık hangi yabancıya anlatabilirsinizki.........Bir kaç spek bir şirketi rezil etmeye yetermi yeter demekki.

  • Hüseyin Cahit Koçer20 Aralık 2020 15:38

    Sermaye/kâr ilişkisine baktığımızda en ucuz hisse ORGE ELEKTRİK. 50 milyon sermaye , 33 milyon 9 aylık kâr. Ama borsadaki cari fiyatına bakıyoruz 7.40'ı geçemiyor. 110 nündeki fiyatları da bu seviyedeydi.Bu hissedeki düşük sermaye yüksek kâr başka bir şirkette olsa borsa fiyatı herhalde 10-15 lira olurdu. Çok ucuz ama ucuzluk tek başına yeterli olmuyor ne yazık ki. Yatırımcı ilgisiz. Çünkü şirket sahipleri kendi hisselerine sahip çıkmıyor, yatırımcısını korumuyor. Ulusoy Elektrik 40'larda, ORGE ELEKTRIK 7'lerde...Akıl dışı bir fiyatlama..

  • taşkın bey20 Aralık 2020 16:36

    kardeş halka açıklık aynı değil uluse imal eder orge terso ona göre az bilin ya

  • Maalt20 Aralık 2020 15:05

    Truzm hisseleri bedava. Ayces de sermaye arttırım haberleri de dolaşıyor.

  • Seçkin kir20 Aralık 2020 14:40

    Balon 🎈 yakın da patlar intaharlar başlar ytd yazık ki ne yazık millet işi bırakıp kolay paranın peşine düşürdüler bu millet bir gün 🎈 patlayacagina inanması gerek iş işten geçecek ama ytd

  • S.Savas20 Aralık 2020 23:28

    Sanki şirketler kar falan açıklamadı, hepsi batık durumdaymis gibi konuşup durmayın yetti artık felaket tellalliğiniz.

  • Kerem20 Aralık 2020 10:46

    Hadi faizi yüzde 20 yapın borsa 150 bin olsun.

  • Yorum20 Aralık 2020 09:20

    Hangi hisseler söyliyeyim dd sinin altındaki turizm hisseleri buda son bir seneyi ızdırap halinde geçiren bir hisse var o hisseyi de siz araştırıp bulun ayrıca bu saatten sonra aşırı yüksek hisselerden kaçının elinizde kalır bir hisse çok yüksek fiyatlarda işlem görüyorsa temel analizine bakın eğer temelde güçlü değişiklik yoksa uzak durun aslında spk borsaya bu kadar yeni yatırımcı girmişken borsaya ilgili yayınlar yapmalı ky yı aydınlatıcı bilgiler paylaşmalı ha turizm canlanırsa dövizde geri çekilme olasılığı çok yüksek tabi ekonomi yönetimi bunu iyi değerlendirir ise çok daha iyi şeyler olur güven artar en azından aslında güven de herşeydir

  • faruk20 Aralık 2020 12:21

    PETROKENT VE METUR UÇMAK NE KELİME FÜZELENDİ E TEKTU NE YAPIYOR YAT BABA YAT YETER ARTIK KIPIRDA ŞÖYLE ONLAR KADAR OLMASAN BİLE 10 LİRA OL BİZDE ZARARDAN KURTULALIM :)  :)