E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancılar borsaya dönüyor---

Yabancılar borsaya dönüyor

Yabancılar borsaya dönüyor
14 Ekim 2021 - 08:52 borsagundem.com

"Hisse bazında yabancı payı arttı" başlıklı yazısında bugün Zeynep Aktaş, Borsa İstanbul'da yabancı paylarını incelerken, diğer yatırım enstrümanlarındaki gelişmeleri de mercek altına alıyor. İşte o yazı:

Borsa İstanbul’da yabancıların payı yüzde 41.54 seviyesine geriledi. Yabancılar borsa genelinde satışlarını sürdürüyor. Yıla ilişkin yüksek büyüme tahminlerine rağmen enflasyonun yüksek seyri, beklentileri olumsuz etkiliyor. Faizlerdeki düşüş beklentilerinin devam etmesi dolar kuruna olan yönelimi yüksek tutuyor. Hisse bazında son on günde yabancıların payının yüzde 10’un üzerinde olduğu 14 hisse senedinde payları bir puan artış gösterdi. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan dört hissedeki alımlar, borsa endeksini de ortalamaların üzerine taşıdı.

Bu hisseler: Garanti Bankası(#GARAN), Tüpraş (#TUPRS), Türk Hava Yolları (#THYAO) ve Aselsan (#ASELS).

Ilımlı cari açık ve rezerv vurgusu

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) gelişen piyasalarda gelecek yıl ılımlı cari açık bekliyor. Hazırlanan raporda gelişen piyasalarda ithalatın ekonomik toparlanma ile pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktığı, ihracatın da alışılmadık oranda güçlü seyrettiği vurgulandı. Değerlendirmede gelişen piyasa ülkelerinin dış finansman ihtiyaçlarının rezervlere göre bakıldığında yönetilebilir olduğu, Türkiye ve Ukrayna hariç tüm ülkelerin dış finansman ihtiyaçlarının tamamından fazlasını rezerv olarak tuttukları ifade edildi.

Altının onsu 1.800’ün altında

ABD İstihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesi altın yatırımcılarını heyecanlandırdıysa da yukarı doğru hareket kısa soluklu oldu. Altının onsu 1.763 dolar seviyesinde takıldı. Altının ons fiyatındaki yükselişlerde 1.783, 1.833 seviyeleri güçlü dirençler olarak öne çıkıyor.

Bitcoin ile maaş

Kripto endüstrisi küresel bazda kendisine daha fazla yer ediniyor.

Benimserliği artıyor. Sektöre yakın ilgi gösterdiği bilinen Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, şehri Bitcoin dostu bir hale getirmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Başkan Suarez’in belediye çalışanlarına Bitcoin ile maaş ödemeleri yapmaya hazırlandığı bildirildi.

Şirket yönetimine de bakılmalı

1- Borsa şirketlerinin sadece kâr ve satışlarına değil yönetimlerine de bakılmalı. Şirketleri yönetenler yatırımcı için karlılık ve ciro kadar önemlidir.

2- Firmanın faaliyet alanına ilişkin KAP’a yapılan bilgilendirmeler mutlaka izlenmeli. Şirketin faaliyet alanındaki yeni açılımların görülmesini sağlar.

3- Halka açıklık oranları önemlidir. Yüksek halka açıklık oranları şirketler için yüksek likidite ve yüksek piyasa değeri anlamına gelir. Bu oranın çok yüksek ve çok düşük olmasının faklı sonuçları olabilir. Halka açıklık oranı düşük şirketlerde fiyat oynaklıkları artabilir. Bu da daha fazla spekülasyon yaşanmasına neden olabilir.

İşlemlerde kimlik tespiti

Hazine ve Maliye Bakanlığı döviz bürolarındaki işlemlerde kimlik tespitine yönelik düzenlemeyle ilgili bir açıklama yayımladı. 2018-32/45 sayılı Tebliğ’de yapılan değişiklik ile bir alt sınır olmaksızın döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespitinin zorunlu hale getirildiği hatırlatılırken, sektördeki tüm işlemlerin de kayıt altına alınması ve ayrıca sektörün uluslararası uygulamalar ile uyumlu hale getirilmesi hedeflendiğine vurgu yapıldı. Bakanlık açıklamasında, “Söz konusu yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile uluslararası düzenlemelere uyum dışında başka hiçbir amacı yoktur. Tebliğ ile yapılan değişiklik, döviz piyasalarına ilişkin herhangi bir müdahaleyi kesinlikle içermemektedir” denildi.

Dolarizasyonu azaltmaz

Döviz alım ve satımında kimlik tespiti yapılması dolarizasyonu azaltmaz. Piyasalar genellikle alınan önlemlere ters tepki verir. Daha önce 2018 kur atağı sırasında alınan sıkı önlemler sonrası kısıtlamalar yerini normalleşmeye bıraktı. Bu önlem de bir süre sonra normalleşme süreci ile birlikte etkisini yitirecektir.

Piyasaların işleyiş dinamiklerinde zorlaştırıcı her adım, sonrasında likidite sıkıntısı ve sert dalgalanmaları beraberinde getirmekte. Merkez Bankasının tedbirleri devreye girebilir.

Yabancıların radarındaki hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 14/10/2021

 

İpek Enerji ve Kardemir sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • UZ14 Ekim 2021 13:51

    Donmelri bu işe,donmemeleri nasıl olurdu acaba?

  • ARİF TARİF14 Ekim 2021 12:54

    yalan inanmayın,yabancı bankalardan işlem yapan jön türkler yapıyor,yabancı algısı yaratıp hisse kazıklamak,ne yapalım yabancı aldıysa elinimi öpelim bırakın bu ayakları,artık dünya tek köy oldu,sende oturduğun yerden abd deki borsalara girip işlem yapabilirsin,onlar yabancı geliyor diye göbek atıyorlarmı,artık kesin traşı yabancı geliyor haberlerine gıcık oluyorum

  • AHMET ÖZBİR14 Ekim 2021 11:49

    BİST'e yabancı gelir be abi, kâinatın en ucuz hisseleri ÇİL ÇİL sıralanmış, BATAK USA'nın KILsasının NAKAVT olduğu günler inşallah çok yakın. Sömürgeci, zalim, terörsevicinin PARASINDAN PARA KAZANMAYI RABBİM ÖLÜNCEYE KADAR BANA GÖSTERMESİN. Türk vatanına, bayrağına SEVDALI ŞİRKETLETİN HİSSELERİNDEN PARA KAZANMAMIZI NASİP EYLESİN.

  • Osmn14 Ekim 2021 17:15

    Ahmet Ozbir denen zavallı uzun zamandır yoktun hayırdır şahlanan ekonomiyi alkışlamak adinami yazdın dolar 9.18 altın 530 Avro 10.60 ver mehteri gördün değilmi sahlanisi 😡😡😡

  • : )14 Ekim 2021 15:29

    millet asgari ücret alıyor, senin gibi değil. Sen asgari ücret alsan şuan vatana ihanet ederdin, açım, borcum çok, karnım doymuyor diye... Millet onu yapmıyor.

  • Aktrol14 Ekim 2021 10:00

    Gelsinler. çıksınd amaliyete gelelim :D keşke biz ucuzdan alıp, gelen yabancıları tokatlasaydık. perşian halde ekside yabancı gelecek diye beklıyoruz. tl de kilit yiyip, us dkarşısında eriyen.. malıye gelsede alım gucu giden sermayelerımız eridi. Türkiyede 3 - 5bin tl ile çalışıp, sermaye yapmak. ama karşılında ev, araba , hiç bişe alamamak. üzerinde birde saçma pololıklerle borsada her haberde dipsiz kuyularsa durunmek. sonra çıkıp ekonomı benım işim demek. Etrafdan anladım Türk borsası bu. sahipsiz halde.

  • Mucise Reis ;)14 Ekim 2021 09:55

    Benzin artmalı ucuz kaldı... 1 ltre benzin= ( 1 usd -0,30 kuruş )  +-Eşel sistem.

  • k214 Ekim 2021 09:52

    halkının bile kaçmak istediği tl ye bakmadığı yere yabancı neden gelsin...önce şahsım devletinden kurtulup demokrasi için ......adamın ve ailesinin yediğinin faturasını ödemeyen bir düzen kurmak için.......onun öfke ve kibrinden kurtulmak için demokrasi......o zaman yabancı gelir dolar 9 20 olmus allah belanızı versin...........

  • Bika14 Ekim 2021 09:39

    Aklını peynir ekmekle yiyen yabancı mı geliyor, dünyada faizler artarken.

  • Manyak Herif14 Ekim 2021 09:33

    Güçlü dolar iyidir ihracatı şahlandırır ihracatçımız daha rekabetçi olur onun için faiz inmeli dolar 15 olsun sorun yok araba ötvsine zam cigaraya zam yaparsın açık kapanır basit,onun için dolar gideyah sorunu yok.

  • Kemal lale14 Ekim 2021 09:30

    Ver gazı ver

  • 😂😂14 Ekim 2021 09:29

    Tabi canımmmm 8.20 den dolar bozdu 10 gün önce gelenler borsadan hisse aldı şimdi gidiyorum dese 9.20 den bozduğunu geri alacak harbiden o gelenlerde kekmiş he.

  • Haha14 Ekim 2021 09:19

    Döner döner bekleyin