E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı yatırımcılar gelişmekte olan piyasalardan neden kaçıyor?---

Yabancı yatırımcılar gelişmekte olan piyasalardan neden kaçıyor?

Yabancı yatırımcılar gelişmekte olan piyasalardan neden kaçıyor?
26 Şubat 2021 - 18:10 borsagundem.com

ABD’de yükselen faiz oranlarıyla birlikte 2013 yılındaki öfke nöbetini hatırlayan küresel yatırımcılar gelişmekte olan piyasalardaki yatırımlarını keskin bir şekilde azaltmayı tercih ediyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs krizinin en büyük etkilerinin hissedildiği geçen yıldan bu yana gelişmekte olan piyasa varlıklarına gerçekleşen yatırım akını, artan ABD faiz oranlarının 2013'te yaşanan "kademeli öfke nöbeti" anılarını canlandırmasıyla ilk ciddi sınavıyla karşı karşıya kaldı.

New York merkezli finans şirketi MSCI'ın 27 ülke endeksini içeren geniş çaplı hisse senedi endeksine göre, gelişmekte olan piyasa hisse senetleri Mart ayındaki en dip noktasından geçen haftaki tarihi zirveye kadar ABD Doları bazında neredeyse yüzde 90 yükseldi. Bu yükseliş kısmen, küresel merkez bankalarının gelişmiş piyasalardaki faiz oranlarını rekor seviyelerde düşürmesinin ardından şiddetli bir getiri avından kaynaklandı.

Ancak Financial Times’ın haberine göre 2021'in başından bu yana gelişmiş ülkelerde devlet tahvili fiyatlarındaki keskin düşüş, borçlanma maliyetlerini keskin bir şekilde yükseltti ve gelişmekte olan piyasalara dalgalanmaya başladı. MSCI'nın gelişmekte olan piyasalar endeksi geçen haftaki en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 5 oranında düşüş göstererek Çin'den Türkiye ve Brezilya'ya uzanan ülkelerdeki düşüşleri yansıttı.

ABD bankası Brown Brothers Harriman'ın (BBH) Küresel Para Birimi Stratejisi Başkanı Win Thin, "Dünya çapında dikleşen verim eğrisinin diğer varlık piyasalarına sıçramaya başladığına şüphe yok ve şu anda ihtiyacımız olan son şey tam bir tahvil ve hisse senedi piyasası satış dalgasıdır" dedi.

Bazı analistlere göre, şu anki piyasa ortamı, yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardaki varlıklarından kaçtığı 2013 yılına benziyor. Zira ABD Merkez Bankası (FED) gelişmekte olan ülkelere destek veren olağanüstü seviyede gevşek para politikalarına son verdiğinin sinyalini verdi.

BBH’in Küresel Borsalar Strateji Başkanı Thin FED’in muhtemelen piyasalara, Kovid-19 krizinin en yoğun hissedildiği dönemde uyguladığı olağanüstü teşvik önlemlerini yavaşça geri çekeceği konusunda güvence vermeye çalışacağını belirtiyor.

Bazı sektörler bu baskıyı hissediyor. Korona virüsten hızlı toparlanması sayesinde en iyi performans gösterenler ülke borsaları arasında yer alan Çin piyasaları geçtiğimiz hafta boyunca düşüş gösterdi.

Çin’in hisse senetleri endeksi olan CSI 300 Endeksi Şubat ayındaki en yüksek seviyesinden dolar bazında yaklaşık yüzde 6 düşerken, Şenzen’in teknoloji odaklı ChiNext borsası yüzde 13 düştü.

Bu arada Brezilya borsaları da popülist sağcı politikalarıyla bilinen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun devlet petrol şirketi Petrobras'ın patronunu pompa fiyatlarını düşük tutmadığı için kovmasının ardından ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.

Yine de bazı analistler ve yatırımcılar, birçok ülkede daha parlak bir ekonomik görünüme ilişkin beklentilerin artan küresel faiz oranlarının yarattığı riski köreltmede yardımcı olacağını savunuyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi William Blair Investment Management’ın Ortağı ve Portföy Yöneticisi Tom Clarke konuyla ilgili açıklamalarında, aşının etkisinin daha fazla görülmeye başlamasıyla, “kaç çeyrek boyunca kayıp vereceğinizi veya gelirlerinizin ne kadar azalabileceğini tartışabilirsiniz. Ancak önümüzde çok uzun bir yol olsa dahi bu görüşler yeniden gözden geçirilebilir. Gelişmekte olan piyasa varlıklarında ve para birimlerinde olan değişimin sebebi bu” ifadelerine yer verdi.

Thin bu sürecin daha temel bir değişimin parçası olduğunu söylüyor. Salgından önce, gelişmekte olan piyasalara karşı çeşitli faktörler değerlendiriliyordu: ABD ve diğer ülkelerdeki korumacılık uygulamaları, ABD ve Çin arasında artan gerilimler, Brexit konusundaki belirsizlikler. Bu sorunların tamamı az veya daha büyük ölçüde de olsa bir şekilde çözüme kavuştu.

Clarke, "Çin'in sert bir çöküş yaşayacağı konusunda birkaç yıldır endişeler paylaşılıyordu ve şimdi bakıldığında geçmişteki tüm yıllarda olumlu bir büyüme sağladı" dedi.

Bununla birlikte, tüm gelişmekte olan piyasalar pandemiden eşit derecede iyi durumda çıkmayacak. Beklentilerin karşılanması için önemli olan bir faktör, üretken yatırım sunma yetenekleri olacaktır. Financial Times analizlerinde göre, doğrudan yabancı yatırımlar geçen yıl dünya genelinde düştü, ancak Asya'da ise oldukça iyi tutundu. Çin ve Hindistan'da yabancı yatırımlar 2020'de sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 13 büyüdü. Buna karşılık, Afrika ve Latin Amerika’da birleşmeler ve satın almalar, proje finansmanı ve çevre yatırımı da dahil olmak üzere yeni iş alanı yaratan türden dış yatırımların birçok bileşeninde en ciddi daralmalar kayda geçti.

Yatırımcılar iç piyasa harcamaları da memnuniyetle karşıladılar. Hindistan'ın salgına tepkisinin bir kısmı, altyapıya yapılan kamu harcamalarını 10 yıllık ortalamasının yüzde 50 üzerinde artırmak oldu. Bu tür yatırımların onlarca yıldır sıkılaştıran Brezilya, pandemiye verdiği cevapta tüketime yönelik sübvansiyonlara yoğunlaştırdı. Bu yöntem siyasi açıdan popüler olsa da büyümenin inşa edilmesi için daha kötü bir yöntemdir.

Yatırım danışmanlığı firması Boston Partners'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Portföy Yöneticisi Paul Korngiebel, korona virüsü "Politikaların korona virüse yanıt olarak farklılık göstermesiyle sanayi sektörü ve ülkeler bazında kazananlar ve kaybedenler yaratan büyük ölçüde alt üst edici olay" olarak tanımlıyor.

Tıpkı gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi, birçok gelişmekte olan piyasa yatırımcısının odak noktası teknoloji oldu. Son 12 ay içinde, elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisseleri New York Borsası’nda yüzde 350 arttı. Bununla birlikte New York Borsası’nda listelenen Çinli rakibi Nio'nun hisseleri yüzde 1000'den fazla yükseldi.

Korngiebel, bazı sektörlerde yatırımcıların gelecekteki büyüme beklentilerine çok fazla yüklenmiş olabileceğinden ve bu durumun bazı değerlemelerin esnetilmesine neden olabileceğinden endişe ediyor. Ancak borsa uzmanı bunun aksine yatırımcıların belki de zamanından önce portföylerinden çıkardığını düşündüğü bölgesel havayolu şirketleri gibi sektörlerde de fiyatların fazla düşük olmasını fırsat olarak görüyor.

Korngiebel “Şu anda gerçekten de Kovid'in artçı şoklarıyla uğraşıyoruz. Yatırımcılar için hiçbir şey bitmiş değil” ifadelerini kullandı.

 

Avrupa piyasalarında açığa satış korkusu

 

Kusursuz fırtına ne zaman dinecek?

 

Wall Street kararsız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deniz 28 Şubat 2021 21:37

    Milletin istiklalini milletin azim, karar ve kararlılığı kurtardığı gibi ekonomisini de milletin tasarrufları kurtaracaktır, yabancı soyguna geliyor, kurtarmaya değil. Ekonomi ve finans yönetimleri bu şuura sahip olmalı, buna uygun tertibatlar kurgulamalıdır, vesselam.

  • Süreyya28 Şubat 2021 22:21

    👍👍👍🙏🙏🙏

  • Hacıbektaş28 Şubat 2021 20:55

    Bu ülke yabancı parasına muhtaç değil, yabancıdan medet ummaktan herkez(hükümet, ekonomi/finans makamları dahil)vazgeçsin, yerli tasarrufun yarısı borsaya getirilse ülke, şirketlet düze çıkar. Bilançolara bakın esas faaliyet kârının %50 60 70 80inini faize kaptıran şirketler var, çoğuda çok güzel, düzgün çalışan, üreten, istihdam sağlayan, vergi veren pırıl pırıl şirketler, tek eksikleri finans, bunu karşılayacak olan da yerli tasarruf,,, Kıldan tüyden, faydasız düzenlemelerle vakit kaybedilmesin, tasarruf sahipleri, paralarının borsada envai çeşit kumpaslara yem olmayacağına güvendirecek düzenlemeler gerek, bankalara güvenip parasını yatırdığı gibi borsaya da güvenebilmeli,,,herkeze esenlikler.

  • Bika28 Şubat 2021 17:51

    Yabancı riske girmeden kısa vadeli kazanç peşinde, TCMB'nin net döviz rezervi eksi olduğundan swap faizinden para kazanıyor. Yerli yatırımcı da parasını döviz, altın ve Bitcoin'e yatırıyor.

  • Kürşad28 Şubat 2021 22:23

    Aynen öyle bika, borsaya güven sağlanmalı, ky.cıya pozitif ayrımcılıkla tasarruflar borsaya çekilmeli.

  • YORUM27 Şubat 2021 19:26

    kaçtıkları gibi geri dönerler...

  • Dvl27 Şubat 2021 16:47

    Ülkelerde Varlık fonları ihaleler iş anlsşmaları hersey vatandaşlara şefaf iken, bizde hersey devlet sırrı kisvesi altında saklanıyor. Devlet sırrı denerek TVF teki durumlar vatandaştan saklanıyor. İhaleler ve ihalelere dayalı iş anlaşmaları da devlet sırrı imiş diye içerikleri saklamıyor. Bir çok politik aksiyonda devlet sırrı imiş. İmf istiyor sırları açığa çıkarır diye öcülrşyirildi.

  • Oksenis Karert27 Şubat 2021 14:59

    Bizler sizin borsanızdan hiç bir zaman kaçmayız.dünya da en güzel para sizin piyalarınızdan kazanmaktayız.kasım ayında borsanıza girdik dolar bazında tam 60-70 oranında kazandık şimdi tatiil zamanı.mayıstan sonra yavaş yavaş gelebiliriz.umarım daha fazla küçük yatırımcınız borsaya gelir.onlara teşekkürler ederiz.

  • Yorum27 Şubat 2021 13:16

    Üç gün çıkış yaptılar yani abd tahvil faizleri artışa geçtiği içindi o fonlar ve büyük yatırımcılar güvanli limanları severler bu sebeple faizler artarken tahvile geçtiler ama teşvik paketi geçti faizler 1.40 geriledi yani haftaya tekrar geri gelecekler bu sebeple hissenizi ucuza kaptırmayın

  • ADEM27 Şubat 2021 12:28

    İç siyasete yönelik söylemler (95milyar$ rezerv vb) global oyunculara pas oluyor adamlar 3-5 milyar$ ile hemen test ediyor blöf olduğunu bildiğinden üstüne bide tl yi açığa satıyor, bir bistden bir $dan tokatlıyor bazıları hiç ağızları hiç açmazsa çok daha iyi olacak. 

  • Budur27 Şubat 2021 08:48

    Hepsi gitmez mesela kim gitmez BOFA niye gitmez ? Neden gitsin istediğini kaldırıyor aynı gün satıyor sabah alıyor öğlen satıyor olmadı ertesi gün satıyor her gün 10-11 milyon cukkalıyor nerde var böyle arpalık ? Aloo sen ne ayaksın diyen varmj ? Yok hesap soran oda yok niye gitsin ki? Ne güzel borsa işde sözüm ona yatırımcı gelsinmiş ne yatırımcısı onların adı Kurban kurban yatırımcı falan değil geçin onları kumarın ağa babası olmuş borsa.

  • ali güneş 27 Şubat 2021 01:14

    ASELSAN telekom ve ortak c kaçış yok alış var dandik şirketler çöküyor

  • Fhg26 Şubat 2021 22:02

    Faizle yine gelirler! Ekonomide en acil durum MB nin doviz rezervlerini toparlayabilmesidir. En öncelikli durum. Yoksa ülkenin fşnans ve ekonomi balanslatı fena bozulur. Doviz fiyat yatırımcıların maliyeti civarına çıkarılır ve sonra artırılan faizlerle tekrar gevşetilecek tekrarlarla ancak MB nın yeterli doviz toplamadına olanak oluşur. Bunun için liraya uygulanacak belli faizlerle giriş sağlayacak yurdışı finasçılarla anlaşmak gerek. faizler Fiyatı 7 lerin altından başlayarak MB dovizi toplayarak doviz fiyatı belli seviyelere çıkana kadar toplayacak ve sonra yeni faiz artırımı ile dış kaynaklardan doviz giriş sağlanıp tekrar düşürürse, sonra merkez bankası tekrar doviz toplayarak fiyatı çıkar, dışarıdan girişlerle doviz tekrar aşağı çekilecek şeklinde tekrarlayan sürekli bantı daraltan formasyonla MB doviz rezervlerini toparlayabilir. Dovizde güçlü bir bant aralığına sıkışır volatilite ortadan kalkar. MB istemedikçe de devülasyon olmaz.

  • HSN akbük 26 Şubat 2021 21:35

    Ben yerliyim Yakında benim ipimi dagi holding çekicek bu ne arkadaş bedellisine girelim dedik girmez olaydık bu günde % 6 geçirdi ky darma dağın etti13 gündür paramızı Piç etti bedelli onaylandımı birde ordan geçirecek bedelliden sonra 40 milyona yakın hisse olucak birde ordan en az 3 taban yaptırır sonrada yıllarca bekle veya zararına çık nasıl olsa hesap soran yok bizim gibi ky ya tecavüzün sonu gelmez merakımdan soruyorum evine gelen misafiride tecavüz etme gözüylmi bakıyorsun namusssz

  • Finans26 Şubat 2021 21:25

    Yerli yatırımcı tutucudur zararına doviz veya hisse satmaz. Doviz yerli yatırımcının maliyeti civarına gelirse ( dolar 7.50 euro 8.50 civarı) lerde dolaşırken aniden %20 faiz kararı gelirse, dış para girişleti ile doviz gevseyeceği için, önemli miktar satışlar gelir ve MB rezerv toplamasına olanak oluşabilir. Bankalarda doviz yükümlülüklerini düşürebilir.

  • Prof27 Şubat 2021 00:05

    Ben yerli yatirimciyim maliyetim 5.60.😀 söylediğin şekilde dolar 14 lira olur

  • Murathan 26 Şubat 2021 21:19

    Yabancıda atı “atı alıp üsküdarı gectikten sonra, ülke sınırlarını gecme moduna gecti! Bizim 3 üncü millenyum zenginlerimiz, özellikle kısa sürede türkiyede milyarlarca dolar servete ulaşma becerisini “atı alıp önce üsküdarı gectiler, sonra atlara yükleyip italyayı isviçreyi, amerikayı, katarı bir bir gectiler” Yerli atçılar okçular böyle dörtnala giderken yabancılara da atları en ileriye sürmek için ilham gelmiştir.

  • Ali kolat26 Şubat 2021 20:21

    Nedenmi yabancı gidiyor,,,,, dolarları sattı yukarıdan,, 7,5.8 arası 120 binden borsaya daldı 1580 den beri de satıyor,, kaçarkende doları 7 den alıp gidiyordu,,, allahtan dolar çıktı şimdi borsadan zor sıvışırlar,, dolar düşşün yine borsadan kaçmaya çalışırlar çifte vurgun,, dolar yukarıda olduğu sürece borsadan sıvışmaları pahalıya patlar

  • Kasbiyikbutunkiliboyatan tamyobazfemi26 Şubat 2021 20:19

    Huhuhuaaa yabancı gacsin biz varız yaşasın yobazlık kıl b oyatma huuohhuhaaa gisganiyolaaaaaaa akp parti rejimi dünyada tek uuhuhhuhaaa

  • Xxx28 Şubat 2021 23:43

    İçinde kırılmış gibisin.

  • Tuncay26 Şubat 2021 18:52

    Bunun siyasetle veya şahıslarla alakası yok bence. Yabancı çok kazanabileceği borsaları tercih eder. Bizdeki spk yasakları yüzünden bist tercih edilmiyor. Öncelikle Taban ve tavan da %20 marjı ve devre kesici de %10 marjı geri getirilmeli, açığa satış yasağı kalkmalı ve yabancı borsalarda ki hisse senedi kiralama olayı bizim borsa da da olmalı

  • .....26 Şubat 2021 18:41

    damat ,yeniden gündem olmaya başladı. damat haberi bile yetti..