E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı menkul kıymet stoku analizi---

Yabancı menkul kıymet stoku analizi

Yabancı menkul kıymet stoku analizi
18 Temmuz 2013 - 17:32 borsagundem.com

Üst üste yedinci hafta da hisse senedinden yabancı çıkışı devam ediyor

Asya Yatırım Araştırma tarafından yapılan yabancı menkul stoku değerlendirmesi:
TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 5–12 Temmuz haftasında fiyat ve kur etkisinden arındırılmış hisse senedi stoku 67 milyon dolar, DİBS stoku ise 614 milyon dolar azalmıştır. Üst üste yedinci hafta da hisse senedinden yabancı çıkışı devam ediyor. Aynı haftada BIST %1,11 yükselmiştir. DİBS faizleri ise aynı hafta 134 tik yükselmiştir. Toplam yabancı hisse senedi stoku portföy değeri 12 Temmuz itibarıyla 60 milyar 249 milyon dolar olurken, DİBS stoku portföy değeri 58 milyar 630 milyon dolar olmuştur. Düzenli olarak yabancı girişinin başladığı 08.06.2012 tarihinden beri fiyat değişimi ve kur etkisinden arındırılmış hisse senedi stoku Halkbank halka arzı dâhil (HALKB halka arzının olduğu hafta yaklaşık 2 milyar dolar giriş oldu) 6 milyar 55 milyar dolar artış kaydederken, DİBS stokundaki artış 22 milyar 848 milyon dolar olmuştur. Yılbaşından beri bakıldığında ise hisse senedi stoku 193 milyon dolar azalırken, BİST aynı dönemde % 5,48 düşmüştür. DİBS stoku ise yılbaşından beri 6 milyar 933 milyon dolar artarken, aynı dönemde faizler 298 tik (12 Temmuz) yükselmiştir.
BİST’e düzenli yabancı girişinin başladığı ve orta vadeli 08.06.2012 tarihinden itibaren BİST’deki yükseliş ise % 29 olmuştur. Aynı şekilde girişin başladığı hafta % 9,14 olan gösterge faiz oranı 12.07.2013 itibariyle % 9,13 olmuştur. Şu an ise faizler % 8,75 seviyelerine gerilemiş durumdadır. BIST 100 ise 77.000 seviyesi üzerinde seyrediyor. DİBS’te hisse senedine oranla önemli bir yabancı çıkışı görülmemektedir. Yükselen faizler sonrası DİBS piyasasında likiditenin olmaması ve faizlerin hızlı yükselmesi DİBS’te yabancı çıkışının düşük olmasındaki etkenlerden birdir. Bunda hızlı değer kaybeden TL’nin mutlaka etkisi vardır.
Son 1 yıldaki hisse senedine girişler dikkate alındığında (HALKB halka arzı hariç) 100-130 milyon dolarlık giriş-çıkış BİST’e yaklaşık % 1 değişim olarak yansıyor. Yılbaşından itibaren oluşan giriş-çıkış rakamlarıyla getiriler karşılaştırıldığında geçen hafta sonu itibarıyla BIST’in beklenenden % 3 civarında daha fazla düşüş gösterdiği görülüyor. Aradaki farkın ilerleyen dönemde kapanması beklenir. Ya çıkışların hızlanması ya da endeksin aradaki farkı kapatacak şekilde yukarı yönlü hareket etmesi beklenir.
Son bir yıla bakıldığında BİST 100 endeksi ile yabancı hisse stoku arasında % 99’luk pozitif yönlü kuvvetli bir korelasyon olduğu görülmektedir. Aynı şekilde tahvil faizleri ile yabancı DİBS stoku arasında negatif yönlü % 92’lik kuvvetli bir ilişki vardır.
Mayıs ayı son haftasından itibaren bakıldığında yabancıların BİST’teki satış toplamı 1 milyar 380 milyon dolar olurken, aynı dönemde DİBS’teki çıkış 2 milyar 620 milyon dolar olmuştur. Faizlerdeki yükseliş ve BIST’teki düşüş göz önüne alındığında oluşan fiyatlamanın yaşanan çıkışlardan daha negatif olduğu görülüyor. Nitekim endeks bu hafta hızla yükselerek aradaki farkı kapatmış görünüyor. Aynı şekilde DİBS faizleri de ciddi oranda gerilemiş durumdadır. Hisse senedinde yabancı çıkışının arka arkaya yedinci hafta da devam ettiği görülüyor. Hisse senedine orta vadeli düşüş trendinin sonlandığını görebilmek için arka arkaya 4 hafta toplam 500-600 milyon dolar civarında hisseye yabancı girişi olduğunu görmemiz gerekiyor. Hisse senedi tarafında yaşanan çıkışların henüz panik şeklinde büyük olmadığı görülüyor. Ancak miktar küçük de olsa sürekli çıkışın yaşanmaya devam etmesi negatif görünüme işaret ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)