E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı ekonomistler TCMB faiz kararını sürpriz buldu---

Yabancı ekonomistler TCMB faiz kararını sürpriz buldu

Yabancı ekonomistler TCMB faiz kararını sürpriz buldu
25 Haziran 2020 - 16:52 borsagundem.com

Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), politika faizini sabit bırakmasının sürpriz bir karar olduğunu belirtti.

TCMB Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8,25'te sabit bıraktı. Karar öncesi gerçekleştirilen anketlerde faiz indirimine ilişkin medyan beklenti 25 baz puan görünürken, en yüksek beklenti 50 baz puandı.

TCMB Para Politikası Kurulu, duyurusunda toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisine karşın, salgına bağlı birim maliyet artışlarının yansımalarıyla çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde bir miktar yükseliş gözlendiği belirtildi.

Merkez Bankası, bundan önceki Para Politikası Kurulu Toplantısında politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 8,75'ten yüzde 8,25'e çekmişti. Banka, Temmuz 2019'dan başlayan politika faiz indirim sürecini üst üste 9 toplantıda sürdürdü. Politika faizi toplamda 1.575 baz puanlık düşüşle yüzde 24'ten yüzde 8,25'e çekildi. Banka böylece 9 toplantının ardından ilk kez faiz indirmedi.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), politika faizini sabit bırakmasının sürpriz bir karar olduğunu belirtti.

TCMB faizi sabit bıraktı

Bugünkü kararın makul bir karar olduğunu ifade eden Matys, "Asıl soru, parasal gevşeme döngüsüne bir ara mı verildi, yoksa sona mı erdi" değerlendirmesinde bulundu.

"Dış talepteki toparlanmanın cari açıktaki bozulmanın sınırlandırılmasına yardımcı olabilir"

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey de TCMB'nin beklenmedik bir şekilde faizlerde değişikliğe gitmediğini aktardı.

Tuvey, beklentinin faizlerde indirime gidilmesi yönünde olduğunu anımsattı.

Faizlerin bu yıl ve gelecek yıl aynı seviyede kalabileceğini dile getiren Tuvey, dış talepteki toparlanmanın cari açıktaki bozulmanın sınırlandırılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası faiz indirimlerinin sonuna mı geldi?

TCMB, eylül toplantısına kadar beklemede kalabilir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muzo25 Haziran 2020 20:30

    Keske su borsa ya gireni tokatlayan yer olmasa aldigin kagit dusuyor.hemde yuksek olcekte dusuyor yazik...

  • Marlboro 25 Haziran 2020 19:56

    Osman, yediğin, içtiğin, giydiğin , ithalatı yapılan ürünler kataloğunu al bak, sonra kendine şunu sor bunların hepsi yurtdışından geliyor bunları biz TL ile mi ödüyoruz. Cevabı yaz ona göre sana, reçete yazacağım mümin din kardeşim.

  • Vatandaş 25 Haziran 2020 19:34

    Bu faizle mevduata kimse park etmez, edeninde aklı çoktur!!! Para dövize/altına borsa Ya gitmek zorunda...YTD

  • Okie Dokie25 Haziran 2020 17:21

    %8 faizin neti %6 yapar. O parayla tezek alsan daha fazla kazanırsın. TL'de kalan donsuz kalır.

  • Osman25 Haziran 2020 17:44

    Parasını aldığın yerde yaşa. Para kazanmak faiz yada dövizlemi oluyor sadece