E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaY kuşağının yeni tercihi tahviller---

Y kuşağının yeni tercihi tahviller

Y kuşağının yeni tercihi tahviller
28 Eylül 2022 - 12:52 borsagundem.com

Kripto ve riskli borsa yatırımlarından ağzı yanan Y kuşağı yatırımcıları tahvil yatırımlarına akın ediyor. Uzmanlar tahvillerin kısa süre için mantıklı bir adım olabileceğini ancak hisse senetlerinin yerini alamayacağını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Y Kuşağı yatırımcılarının büyük çoğunluğu yakın zamana kadar hisse senetleri veya kripto paralar gibi riskli yatırımlarda varlıklarını değerlendiriyordu. Ancak bu yatırım tercihleri piyasalardaki olumsuz atmosferle birlikte başarısız oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi bu yılın başlangıcından itibaren %20’nin üzerinde düştü. Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin ise bir yıl öncesinde 45 bin dolara ulaşmasının ardından şu sıralarda 19 bin dolar civarında işlem görüyor.

CNBC’nin haberine göre genç yatırımcılar bu yatırımlardan kurtulmaya başladıkça tahvil yatırımları da eskisi kadar sıkıcı görünmemeye başladı.

ABD hükümeti tarafından desteklenen hazine tahvilleri, birçok yatırımcının çok cazip bulabileceği getiri sağlayan daha düşük riskli bir seçenektir. 2 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi pazartesi günü itibariyle %4,351'e ulaştı ve 15 yılın en yüksek seviyesine geldi.

New Jersey merkezli yatırım firması O'Keeffe Financial Partners'ın Mali Danışmanı Kristin O'Keeffe Merrick, portföylere tahvil yatırımı eklemenin, bir veya iki yıl veya daha kısa bir süre için akıllı, "taktiksel" bir yatırım olabileceğini belirtiyor.

Merrick tahvil yatırımlarıyla ilgili, “Hisse senedi portföyünüzün yerini alması gerektiğini düşünmüyorum. Bana kalırsa tahvil almak için hisse senedi portföyünüzü satmanız gerekmiyor” ifadelerine yer verdi.

Yine de göstergeler geçen yıl boyunca ağır kayıplar veren genç yatırımcıların diğer nesillere göre daha fazla yatırım hesaplarını kapattığına ve satış pozisyonuna geçtiğine işaret ediyor. Ally Financial tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, Y kuşağının neredeyse yarısının (%49) ağustos ayına kadar olan 12 ayda yatırımlarının tamamını veya bir kısmını sattığını ortaya koydu. Diğer nesillerdeki yatırımcıların planlarına sadık kalma olasılığı ise daha yüksek. Bugüne kadar X kuşağı yatırımcıların %21’i, Z kuşağı yatırımcıların %17’si ve baby boomer’ların sadece %13’ü yatırımlarının tamamını sattı.

Tahvil yatırımlarına olan ilgi ise tüm nesilleri kapsayacak ölçekte geniş çaplı. Geçen yaz yapılan bir başka ankette, yatırımcıların tahvil yatırımlarına bir yıl öncesine göre daha fazla ilgi gösterdiklerini tespit edildi.

Bankrate.com'in Temmuz 2022 Finansal Güvenlik Anketine göre, katılımcılara 10 yılı aşan dönemler için yatırım tercihleri hakkında soru sorulduğunda %9'luk kesim tahvilleri cazip bulduğunu açıkladı. Bu oran geçen yıl sadece %4 seviyesindeydi. Bankrate.com Baş Finans Analisti Greg McBride, X kuşağı ve daha yaşlı olan baby boomer’ların bu artışın büyük çoğunluğuna neden olduğunu belirtiyor. McBride araştırmaya göre, Y kuşağının tahvillere olan ilgisinin geçen yıl % 5'ten %7'ye yükseldiğini söyledi.

McBride, geçen yılki artışı %9'dan fazla ödeme yapan ABD Hazinesi Seri 1 Tasarruf Tahvilleri’ne bağlıyor. Finans uzmanı bu yatırım yönteminin uçsuz bucaksız tahvil evreni içerisindeki bir tercih veya bir yatırım anlayışı anlamına gelmediğinin altını çizdi. Seri 1 tahvillerinin ilk faiz getirisi mayıs ayından bu yana %9,62’de ve bu oran ekim ayına kadar devam edecek.

Tahvil yatırımlarının eksileri ve artıları

Mali danışmanlar tahvil yatırımlarının özellikle daha az deneyimli yatırımcılar için karmaşık olabileceğini söylüyor.

Bir tahvilin kredi riskini, faiz oranlarına olan süresini ve fiyat duyarlılığını anlamak önemli. Yine de Merrick, düşük riskli ABD Hazinesi tahvillerinde yatırım dereceli tahvillerden ve yüksek getirili şirket tahvillerine kadar bir dizi sabit gelirli varlığı düşünmek için iyi bir zaman olduğunu söylüyor:

“Yüksek dereceli tahviller daha düşük temerrüt riskine sahiptir ve daha düşük temerrüt riskinin bir sonucu olarak çok daha fazla temerrüt riski olan yüksek getirili bir tahvilde yapacağınızdan daha az verim elde edersiniz. Daha fazla risk alıyorsunuz ve bu nedenle bu riski üstlenmek için daha yüksek bir verim alıyorsunuz.”

Merrick, özellikle bireysel emeklilik hesabında büyüme arayan genç yatırımcılar için, tahvillerin uzun vadeli bir yatırım olarak ideal olmadığını söyledi. Mali danışman yine de yatırıma yönlendirmeyi planladıkları parası olan yatırımcıların tahvil varlıklarını geçici bir “yer tutucu” olarak kullanabileceğini sözlerine ekledi.

ABD borsalarından 13 trilyon dolar silindi

 

Tahvil piyasası coştu

 

Dolar güçlenmeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)