E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemWSJ: Washington Türkiye'yi dinlemeye devam etti---

WSJ: Washington Türkiye'yi dinlemeye devam etti

WSJ: Washington Türkiye'yi dinlemeye devam etti
31 Aralık 2015 - 06:07 borsagundem.com

Wall Street Journal'e göre, 2013'te müttefik ülkeleri dinlememe sözü veren ABD yönetimi, Türkiye ve İsrail’i ‘korunanlar listesinin’ dışında tuttu

ABD’de yayımlanan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Barack Obama yönetimi, Türkiye ve İsrail’in liderlerini ve üst düzey bürokratlarını dinlemeye devam ediyor. 2013 yılında Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın, NSA’nın birçok ülkeyi dinlediğini ifşa etmesi üzerine ABD Başkanı Barack Obama, dost ülkelerin artık dinlenmemesi yönünde emir verdiğini açıklamıştı. Ancak WSJ’ye konuşan Amerikalı yetkililere göre ABD, Türkiye’nin NATO müttefiki olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Türk bürokratları dinlemeye ise devam etti.

‘Korunanlar listesi’

Hâlâ görev başında bulunan ya da emekli olan ABD’li istihbarat yetkililerine dayandırılan haberde, NSA skandalının ardından danışmanlarıyla toplantı yapan ABD Başkanı Barack Obama’nın, istihbarat faaliyetlerini tamamen durdurmak yerine, dinlenmeyecek ülkelerin yer aldığı ‘korunanlar listesi’ oluşturduğu belirtildi. Korunanlar listesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve diğer NATO ülkesi liderleri yer aldı. Bu liderler ‘korunanlar listesinde’ yer alsa da, liderlerin üst düzey danışmanları dinlenilmeye devam edildi. NSA, yabancı liderlerin iletişimi dinlemek için kullandığı ‘siber implant’ sistemini ‘ne olur ne olmaz’ şeklinde düşünerek kaldırmadı. Bunun yerine korunanlar listesine alınan liderlerin konuşmalarına “kulak tıkandı”. ‘Siber implant’ sisteminin kaldırılması durumunda gelecekte bu sistemin yerini alacak başka bir sistemin yeniden inşa edilmesinin çok zor hale geleceği ifade edildi.

Kongre de dinlendi

ABD’nin İran ile nükleer anlaşmaya varmak istediği dönemde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ve danışmanları arasındaki görüşmelerin dinlendiği belirtildi. İsrail’in, Batılı ülkeler ve İran arasındaki nükleer anlamayı engellemek için atacağı adımların öğrenilmek istendiği aktarıldı. NSA dinlemelerinde, nükleer anlaşmayı engellemek isteyen İsrail yönetiminin, istihbarat servisleri aracılığıyla anlaşmanın detaylarını basına sızdırdığı fark edildi.

Dinleme faaliyetleri sırasında, Amerikalı Yahudi grupların ve bazı ABD’li Kongre üyelerinin İsralli yetkililerle yaptıkları görüşmeler de Beyaz Saray’ın kulağına takıldı. Gazeteye konuşan ABD’li bir yetkili bu durumun endişeye neden olduğunu, zira NSA yönetim kolunun ABD Kongresi’ne yönelik ‘casusluk faaliyetinde bulunmakla’ suçlanabileceğini söyledi. NSA’nın dış ülke liderlerini dinleme konusunda oldukça etkili olduğu, ABD’yi ziyaret edecek liderlerin konuşmalarının ülkeye seyahat etmeden önce öğrenildiği ifade edildi. NSA’nın Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i iki yıl önce dinlediğinin  ortaya çıkmasından sonra Obama, “Ulusal güvenlik amacı taşıyan mecburi durumlar olmadıkça yakın dostlarımızın ve müttefiklerin devlet ya da hükümet başkanlarının iletişimini izlemeyeceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Dışişleri Sözcüsü haberi görmemiş!
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Türk yetkililerin ABD istihbaratı tarafından dinlendiğine dair iddiaları duymadığını belirterek, Suriye konusunda yakın ilişki içinde bulundukları Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptıklarını hatırlattı. 
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price ise, 2014 yılı başından beri ABD Başkanı Obama’nın, mecburi ulusal güvenlik amaçları dışında, dost ve müttefik ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının iletişim süreçlerinin takip edilmeyeceğini açıkça dile getirdiğini vurguladı. Price, “Yakın çalıştığımız ve işbirliğimizi derinleştirdiğimiz devlet ve hükümet başkanları, kendilerine gerçek partnerler olarak davrandığımız konusunda güven içinde olmalılar” ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)