E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWells Fargo: Küresel enflasyonda düşüş yakın---

Wells Fargo: Küresel enflasyonda düşüş yakın

Wells Fargo: Küresel enflasyonda düşüş yakın
18 Kasım 2021 - 11:26 borsagundem.com

Yatırımcıların en önemli gündem maddesi olan küresel enflasyona ilişkin Wells Fargo’dan olumlu bir açıklama geldi. Bankanın son raporuna göre enflasyonu destekleyen temel ekonomik unsurlar güç kaybediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar, pandemi sürecinde hayat pahalılığındaki artışın ivme kaybetmesine dair herhangi bir işaret için yakından izliyorlar. MarketWatch’un haberine göre Wells Fargo Yatırım Enstitüsü, önümüzdeki günlerde enflasyonda rahatlamaya işaret eden finans firmaları arasında yer alıyor.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü Kıdemli Küresel Piyasalar Stratejisti Scott Wren konuyla ilgili açıklamasında enflasyonun ‘zirve sürecinde’ olduğunu söyledi. Hammadde fiyatlarındaki düşüşün bunun bir işareti olabileceğini söyleyen Wren, hammadde fiyatlarındaki iniş ve çıkışların genellikle bitmiş malların maliyetine gecikmeli olarak yansıdığına dikkat çekti.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü Küresel Piyasa Stratejisi Başkanı Paul Christopher ve Wren tarafından ortaklaşa kaleme alınan bir rapora göre, hammaddelerdeki fiyat değişiklikleri tüketici enflasyonunu 12 ay önceden tahmin etme eğiliminde.

Wren ve Christopher, "Geniş çerçeveye yayılan bu trend devam ederse, tüketici enflasyonlarının yıl ortasına kadar ve 2022 yıl sonuna kadar maddi olarak bir miktar yavaşlamasını bekliyoruz. Örneğin kereste, bakır ve soya fasulyesi fiyatları yılın başlarında olduğundan önemli ölçüde daha düşük seviyede" diye yazdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de vadeli işlemler piyasalarında Çarşamba günü bakırın fiyatı Aralık ayı için %2 düşerek libre başına 4,266 dolara geriledi. Bu rakam Mayıs ayında ve Ekim ortalarında görülen 4,70 dolar seviyesinin aşağısında. Yine de stratejik ham maddenin fiyatı 2021’in başında bakırın 4 doların aşağısında olduğu seviyeden yüksek.

Endişeler hafifledi bakır geriledi

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ABD enflasyonu Ekim ayında 31 yılın en yüksek oranına sıçrayarak yıllık bazda tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) %6,2’ye çıktığını göstermişti. Bu süreçte Ekim ayında üretici fiyat endeksindeki artış toptan satışlardaki 12 aylık enflasyonun yüksek olduğunu ancak yaklaşık %8,6 oranında düz bir seyirle ilerlediğini göstermişti.

TÜFE endeksi tarafından ölçülen yaşam maliyeti gelecek yıla kadar yükselebilirken, Wren bunun muhtemelen "zirve süreci" olduğunu belirtti. Wells Fargo, enflasyonun hızının gelecek yıl %4 civarında yavaşlayabileceğini tahmin ediyor.

Wren ve Christopher’un notunda, enflasyonun hafifleyebileceğinin bir başka işareti olarak, tedarik tarafında, “Asya'daki fabrikaların yeniden açılmasını” ve "bazı nakliye maliyetlerinin zirve seviyesine ulaşmasını" gösterdiler.

Yatırım danışmanlığı firması Frost Investment Advisors da yakın tarihli bir raporunda nakliye maliyetlerinin azaldığına işaret etmişti.

Frost’un konuyla ilgili raporunda "Tedarik sıkışmasının bir miktar hafiflemiş olabileceğine dair bazı erken işaretler görüyoruz. Kaliforniya açıklarında boşaltmayı bekleyen gemilerin sayısı hala çok yüksek olsa da, yük oranları hem konteynerler hem de kamyon taşımacılığı için ılımlı görünüyor" dedi.

Wells Fargo raporuna göre, enflasyonun seyri yatırımcıların portföyleri için “en belirgin risklerden birini" oluşturuyor. Raporda, “Enflasyonun 2022'de ılımlı seyredeceğine inanıyoruz, ancak enflasyonu düşürme yolunun yılın ilk yarısında daha yüksek enflasyon rakamlarının gelmesiyle başlamasını bekliyoruz” denildi.

Wren, önümüzdeki bir buçuk yıl içinde "ortalamanın üzerinde enflasyonu" göz önünde bulunduran taktiksel bir konumlandırmayı öneriyor. Borsa uzmanı açıklamasında ekonomik toparlanma ticaretine doğru eğilmek istediklerini ve sanayi, emtia ve finans gibi ekonomik döngüyle ilişkili sektörlere yöneldiklerini söyledi. Wells Fargo’nun son dönemde enerji sektöründeki ağırlığını azalttığına dikkat çeken Wren, enerji piyasasının ‘oldukça büyük bir ralli’ gördüğüne dikkat çekti.

Wells Fargo notuna göre “büyüme odaklı hisselerin ve enflasyonun zirveye yakın olmasıyla birlikte” emtia ve döngüsel hisse senetleri sektörleri yüksek performans göstermeye daha yatkın hale geliyor. Wren açıklamasında, “Taktiksel olarak kaçınmayı tercih ettiğimiz sektörler, güçlü bir ekonomi, yükselen faiz oranları ve henüz zirve yapmamış enflasyon altında düşük performans beklediğimiz alanlardır. Buna verilebilecek önemli bir örnek uzun vadeli sabit gelir yatırımlarıdır” dedi.

Wren ve Christopher ayrıca "yatırımcılar enflasyona karşı ABD Merkez Bankası’nın nihai bir tepkisini fiyatlamasıyla, kısa vadeli sabit gelir yatırımları da olumsuz etkilendi" açıklamasında bulundu.

Cramer: Enflasyon geçici diyenler kazanacak

 

Enflasyona karşı en iyi yatırım aracı nasıl seçilir?

 

Ons altında direnç kaybı, gram altın zirvede!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali18 Kasım 2021 20:21

    Memleketin çivisini çıkardılar...artık en erken bir seçim yapılmalı....hükümetin gitme vakti gelip geçmiş.yapılan hatalar kim yaptıysa bedelini maddi ve manevi ödeme si gerek

  • BORSACI18 Kasım 2021 11:57

    ülkemizde tek söz tek kişi ben bilirim ben ne dersem o dur deyince enflasyonla mücadele etme imkanı kalmadı aldı başını gidiyor .