E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemWEF: Covid cinsiyet uçurumunu genişletti ---

WEF: Covid cinsiyet uçurumunu genişletti

WEF: Covid cinsiyet uçurumunu genişletti
01 Nisan 2021 - 10:09 borsagundem.com

Pandemi, küresel cinsiyet eşitsizliğini daha da kötüleştirdi ve Dünya Ekonomik Forumu, salgının başlamasından önce 100 yıl olan cinsiyet eşitliğine ulaşma süresinin 135,6 yıl’a uzadığını açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ 

Pandemi, küresel cinsiyet eşitsizliğini daha da kötüleştirdi ve Dünya Ekonomik Forumu, salgının başlamasından önce 100 yıl olan cinsiyet eşitliğine ulaşma süresinin 135,6 yıl’a uzadığını açıkladı

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) genel müdürü Saadia Zahidi, "Küresel cinsiyet eşitliğine ulaşmak için 100 yıl zaten yeterince zordu, şimdi (bu) küresel olarak 136 yıl alacak," dedi. Çarşamba günü CNBC'nin "Capital Connection" a verdiği demeçte, "Pandeminin büyük bir etkisi oldu ve aslında geçmişte kaydedilen ilerlemenin çoğunu geri aldı" diye konuştu.

Cinsiyet uçurumunun genişlemesinin bir nedeni, Covid-19'un sert şekilde etkilediği sektörlerin - turizm ve perakende gibi - çok sayıda kadını istihdam ediyor olması.

Zahidi, "İster küresel olarak kapanan seyahat ve turizm sektörleri olsun, isterse pek çok ülkede etkilenen tüketici ve perakende sektörü olsun, bunlar büyük kadın işverenleri" dedi.

 

Diğer bir faktör de, okullar kapandığında birçok kadının kilitli dönemler sırasında evde fazladan sorumluluklar alması. Zahidi, "Bu, kadınlar için bir tür 'çift vardiya' anlamına geldi," diye konuştu.

WEF, pazar araştırma şirketi Ipsos'tan alınan verilerin, ücretli ve ücretsiz işteki bu "çift vardiyanın" stres, iş güvenliği ile ilgili kaygı ve iş-yaşam dengesini korumadaki güçlükte bir artışa katkıda bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Zahidi, hükümetlerin cinsiyet uçurumunun kapatılmasında "kritik bir rol oynayacağını" söyledi.

Örneğin, yetkililerin çocuklara ve yaşlılara bakmak için altyapıya yatırım yapabileceğini, bunun da yardımcı olacağını, çünkü bu tür sorumlulukların “geleneksel” evlerde kadınlara düştüğünü söyledi.

Kadınların göreceli olarak daha yüksek iş kayıpları ve normalleşen sektörlerdeki daha düşük işe alınma oranları nedeniyle işverenler, kadınlara öncelik vererek de yardımcı olabilir.

Zahidi, "İşletmeler kendilerini krizden çıkaracak yaratıcılığa ve yeniliğe sahip olmak istiyorlarsa, çeşitliliğe ihtiyaçları var ve bu nedenle bunu bir iş yatırımı olarak düşünmeleri gerekiyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fırsatçı dinciler tarikatçılar01 Nisan 2021 13:14

    dinciler tarikatçılar için pandemi de kadın haklarının yenmesi için  büyük fırsat.

  • osman kalender01 Nisan 2021 11:18

    vah vah çok üzüldüm şimdi, olacak şey değil ya. Cinsiyet eşitliği çok çok önemli bir konu. ne yapsak ta uzayan yılları geri alsak :-*  :-*  :-*  :-*