E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street'ten Powell'a: Sana inanmıyoruz!---

Wall Street'ten Powell'a: Sana inanmıyoruz!

Wall Street'ten Powell'a: Sana inanmıyoruz!
02 Şubat 2023 - 16:06 borsagundem.com

Powell’ın şahin açıklamalarına rağmen Wall Street yüksek faizlerin sürdürülebilir olmadığını öngörüyor. Ünlü borsa yazarı Brett Arends enflasyon korumalı tahvil getirileri üzerinden Powell’ın uyarılarının gerçekçi olmadığını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararında ve FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarında hem iyi haberler hem de kötü haberler vardı. Amerikan borsaları ise FED açıklamaları sonrasında iyi haberlere odaklanarak ocak ayı rallisini şubata taşıdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in son faiz artışlarıyla birlikte enflasyon korumalı ABD tahvilleri de olağanüstü bir getiri oranına ulaştı. MarketWatch yazarı Brett Arends FED’in ve Powell’ın açıklamalarının aksine tahvil piyasalarındaki durumun kısa vadede bir politika değişikliğine işaret ettiğine dikkat çekiyor:

“Öncelikle iyi haberlerden başlayalım. Powell ve diğer FED komite üyeleri, kısa vadeli faiz oranlarını 0,25 puan daha artırarak %4,75'e yükselttiler, bu da emeklilerin ve diğer tasarruf sahiplerinin bir nesildeki en iyi tasarruf oranlarını elde ettikleri anlamına geliyor. Hatta bazı bankalarda kredi sertifikaları aracılığıyla bu %4,75'lik faiz oranını beş yıl boyunca kilitleyebilirsiniz. Hatta enflasyon korumalı ABD Hazinesi tahvilleri aracılığıyla enflasyon faiz oranlarını (ne olursa olsun) gelecek üç yıl boyunca yılda %1,6 ve enflasyon farkı ile 25 yıl boyunca yılda yaklaşık %1,5 faiz oranında kilitleyebilirsiniz.

İkinci iyi haber ise, Wall Street'e göre, Powell'ın neşeli günlerin yeniden yaklaşmakta olduğunu duyurması.

FED açıklaması ve Powell’ın basın toplantısı sonrasında S&P 500 Endeksi %1 yükseldi. Volatilitesi daha yüksek olan küçük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %2 arttı. Bitcoin bile %2 yükseldi. Yatırımcılar FED’in faiz artırımlarına son vereceğini ve hatta faiz indirimine başlayacağını değerlendirmeye başladılar. Para piyasaları şimdilerde FED’in faizleri sonbahara doğru şu anki seviyelerden düşüreceğine %60 ihtimal veriyor.

Adeta yeniden 2019 yaşanıyor gibi görünüyor.

Şimdi biraz daha az bir iyi haber var. Wall Street’teki bu coşkunun hiçbir yönü Powell’ın basın toplantısı sırasında söylediklerini gerçekten yansıtmıyor gibiydi.

Powell, ileride daha acılı bir sürecin yaşanmasını öngördü, faiz oranlarını çok hızlı bir şekilde düşürme riskinden ziyade çok uzun süre çok yüksek tutmayı tercih edeceği konusunda uyardı ve faiz oranlarının bu yıl herhangi bir zamanda düşürülmesi ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Aşırı güvercin bir tavır benimseme riskini almaktansa aşırı şahin bir politika üzerinden hata yapmayı tercih edeceğini açıkça belirtti.

Basın mensuplarından gelen bir soruya tam olarak şu cevabı verdi:

‘Yapmamız gerekenden çok azını yapma riskini yönetmenin çok zor olduğunu düşünmeye devam ediyorum. 6 veya 12 ay içerisinde aslında sonuca yakın olduğumuzu ama yapmamız gerekeni yapmadığımızı öğrenmek, enflasyonun geri dönmesi ve bizim de yeniden devreye girmek zorunda kalmamız gibi bir durum beni düşündürüyor. Şimdilerde gerçekten beklentilerin temelsizleşmesinden ve bu gibi şeylerden endişelenmek zorundasınız. Bu yönetmesi çok zor bir risk. Yoksa tabii ki aşırı sıkılaştırma gibi bir dürtümüz ve isteğimiz yok. Aşırı gittiğimizi hissedersek ve enflasyon beklediğimizden daha hızlı düşerse bunun üzerinde çalışabileceğimiz araçlarımız var.’

Bu sözler tam olarak, “Çok erken faiz indirme riskini almaktansa oranları çok daha fazla çok daha uzun bir süre yüksek tutmayı tercih ederim” demese de söyledikleri bu şekilde duyuluyor.

Powell şunları ekledi: "Fiyat istikrarını yeniden sağlamak esastır. Fiyat istikrarını yeniden sağlamak ve Amerikan halkının yararına %2 enflasyon elde etmek bizim işimiz ve bu görevi tamamlayacağımıza yürekten bağlıyız."

Bu arada Powell, enflasyonun şu ana kadar sadece mal sektöründe düşmeye başladığını söyledi. ‘Konut dışı sektörlerde’ bile enflasyon inmeye başlamadı. Bu sektörler Powell’ın izlediği tüketici fiyatları sepetinin yaklaşık yarısını oluşturuyor. Powell mevcut seviyelerde bile ‘devam eden faiz artışları’ öngörüyor.

FED Başkanı ekonominin yılın geri kalanında mevcut tahminler doğrultusunda performans göstermesi halinde ‘bu yıl faiz oranlarının düşürmenin, bu yıl para politikasını gevşetmenin uygun olmayacağını’ söyledi.”

Powell'ın söyledikleri piyasalar için ne kadar gerçekçi?

Arends piyasaları izlerken Powell’ın açıklamalarına mı yoksa kendi gördüklerine mi inanması gerektiği konusunda kafasının karıştığını belirtiyor:

“Bu arada uzun vadeli enflasyon korumalı tahvillerde(TIPS) şöyle bir durum var: 20 veya 30 yıllık enflasyon korumalı Hazine tahvilleri satın alan bizler, şu anda yılda %1,4 ila %1,5 arasında getiri garantili bir uzun vadeli faiz oranı ve enflasyon farkı elde ediyoruz. Geçmişte zaman zaman, TIPS varlıklarının tahvillerinden bile çok daha iyi bir uzun vadeli getiri sağladığı dönemler oldu. Ancak son on yılın standartlarına göre bu oranlar kelepir. Bir yıl öncesine kadar söz konusu getiri oranları negatif seviyelerdeydi.

New York Üniversitesi'nin Stern İşletme Okulu’ndan gelen verileri kullanarak bazı rakamlar çıkardım. Özetle: II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ortalama enflasyona ve ABD Hazine tahvili oranlarına bakarsak mevcut TIPS getirileri muhteşem olmasa da makul görünüyor. TIPS varlıkları 1990'ların sonlarında ilk kez üretildi. Ancak düzenli (enflasyona göre ayarlanmamış) Hazine tahvilleri elbette çok daha geriye gidiyor. 1945'ten bu yana, düzenli bir şekilde 10 Yıllık Hazine tahvillerine sahip olan biri, ortalama olarak her yıl enflasyona ek %1,5 ila %1,6 arasında getiri elde etti.

Ancak CFA Enstitüsü Araştırma Vakfı'nın mütevelli heyeti üyesi ve yatırım şirketi Liberum'un stratejisti Joachim Klement, dünyanın değiştiğini söylüyor. Uzun vadeli faiz oranlarının düştüğünü savunuyor. Bu yeni bir şey değil: İngiltere Merkez Bankası araştırmasına göre sekiz yüzyıldır devam ediyor.

Klement bana ‘Bugünkü %1,5’lik reel getiriler oldukça cazip’ dedi. ‘Reel getirilerin yüzyıllarca süren devamlı bir düşüşte olduğunu biliyoruz, çünkü piyasalar daha verimli hale geliyor ve demografi gibi diğer faktörler nedeniyle reel büyüme düşüyor. Bu, her yıl reel getirinin biraz daha düştüğü ve önümüzdeki 10 ila 30 yıl içindeki ortalamanın %1,5'ten düşük olacağı anlamına gelir. İleriye baktığımızda, TIPS şu anda kelepir olarak fiyatlandırılıyor ve enflasyona karşı %100 korunan ve ABD hükümetinin tam desteği ve kredisi ile desteklenen güvenli gelir sağlıyorlar.’

Bu arada tahvil piyasaları aynı anda Jerome Powell'ın enflasyona karşı mücadelesini kazanacağına dair bahse girerken, ne gerekiyorsa yapacağını söylediğinde ona inanmayı reddediyor.

Ne istiyorsanız onu yapabilirsiniz. Tahvil piyasasının söylediklerini çok fazla umursamak zorunda kalmamak, enflasyon korumalı Hazine tahvillerini genellikle normal tahvillere tercih etmemin bir başka nedenidir.”

‘Satın’ tavsiyesi sonrası Twitter hesabını kapattı

 

Fed piyasaları şüphe içinde bırakmak istiyor

 

Fed güvercini uçurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ02 Şubat 2023 16:28

    Bir de açar gösterirse korkarsınız.adam uyarıyor olmuyor büyük çöküşlerde böyle başlamıştır.