E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te stratejistler ikiye bölündü---

Wall Street’te stratejistler ikiye bölündü

Wall Street’te stratejistler ikiye bölündü
02 Aralık 2022 - 13:11 borsagundem.com

2022’de gerçekleşen amansız bir ayı piyasasının ardından piyasa öngörüleri arasındaki makas açıldı. Piyasaların geleceğine ilişkin belirsizlik para yöneticilerini endişelendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2022 yılı boyunca kaydedilen zayıf performans, Wall Street stratejistlerini ayı piyasası savunucularına dönüştürdü.

Bloomberg’ün haberine göre stratejistlerin, ortalama borsa tahminleri S&P 500 Endeksi’nin gelecek yıl düşeceğini öngörüyor. Tahmin ortalamaları 1999 yılından bu yana ilk kez negatif yönde. Wall Street’te Küresel Finans Krizi’nden bu yana en kötü yıl geride kalırken piyasa uzmanlarının çoğu tahminlerini keskin bir şekilde karamsarlaştırdı.

Borsa stratejistleri genellikle önlerinde kristal bir küre olmadığını vurgular. Habere göre toplam 17 firmadan elde edilen piyasa öngörüleri de bu argümanı doğruluyor. S&P 500 Endeksi’nin önümüzdeki aralık ayına kadar %10 artıştan %17'ye düşüşe kadar her şeyi yapması bekleniyor. Bu fark aynı zamanda Wall Street endekslerinin ABD Merkez Bankası’nın(FED) para politikası tercihlerinin nasıl olacağı ve ABD ekonomisinin bir resesyona ilerleyip ilerlemediği tartışmalarını yansıtıyor. Bloomberg analistleri S&P 500 Endeksi’ne ilişkin karşıt öngörüler arasındaki %27’lik farkın 2009’dan bu yana en geniş ayrılık olduğuna işaret etti.

Yatırım danışmanlığı şirketi American Century Investments’ın Çoklu Varlıklar Stratejileri Baş Yatırım Sorumlusu Rich Wiess, “Ekonomide bir bölünme söz konusu. Piyasa tahmincilerinin S&P 500 Endeksi’ne ilişkin ayrışmalarının temel sebebi de bu. Borsaların iki yıl üst üste düşmesi çok sık bir durum değildir. Bu görüş resesyonun gerçekten kötü olacağını ve piyasanın daha uzun bir süre aşağı yönde veya sabit seyirle devam edeceğini varsayar” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre neredeyse bir asra ulaşan tarihsel veriler borsalarda iki yıl üst üste veya daha uzun süreli kayıpların sadece dört farklı durumda meydana geldiğini gösteriyor. Bu tür bir durumun en son gerçekleştiği dönemde ise ABD borsalarında dot-com krizi yaşanıyordu. S&P 500 Endeksi’nde 2023 yılına ilişkin ortalama tahmin seviyesi olan 4.009 puansa endeksin gelecek yılın sonunda Perşembe günkü kapanışa göre %1 düşeceğini gösteriyor.

2022’inin sona ermesine sadece bir ay kala bile borsalarda ayı piyasası atmosferi hissedilmeye devam ediyor. Dipten almaya istekli yatırımcılar borsalardaki şiddetli fiyat hareketleri nedeniyle piyasalardan çekilmeye devam etti. Söz konusu yatırımcılar hisse senetlerinin yeni dip seviyelerine ulaştığını görmek istiyor. ABD piyasalarında emtiaların dışında, hemen hemen her büyük finansal varlık para kaybettirdi. Borsa çöküşleri sırasında koruma yatırımı amacıyla kullanılan S&P 500 Endeksi’ne karşı put opsiyonları bile sabit negatif getiri sağlayabildi.

Belirsizliğin temellerini FED attı

Çok yatırımcı ve stratejist piyasalarda böyle bir tablo oluşmasını beklemiyordu. Bunun en önemli sebebi FED’in başlangıçta enflasyonu ‘geçici’ olarak değerlendirmesi ve daha sonra aşırı yükselen tüketici fiyatlarıyla mücadele edebilmek için parasal sıkılaştırma politikalarını hızlandırmasıydı.

S&P 500 Endeksi ocak ayındaki zirvesinden %25 civarında düşerek ayı piyasasına girdi. Endeks ekim ayındaki en düşük seviyesinden bu yana %14'lük bir ralli gerçekleştirse bile, stratejistlerin 12 ay önce yaptığı en sert düşüş projeksiyonlarını takip ediyor.

Tüm bu gelişmelere rağmen borsaların ne zaman dibe ulaşacağı tartışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Deutsche Bank’tan Binhy Chadha gelecek yıl için S&P 500 Endeksi hedefini 4.500 puana taşısa da ABD’de resesyonun başlamasıyla birlikte üçüncü çeyrekte yeni bir dibin görülmesini bekliyor. Chadha endeksin yılı güçlü bir ralliyle sona erdirmeden önce 3.250 puana kadar düşeceğini söyledi.

Morgan Stanley’den Mike Wilson da ayı piyasasının henüz bitmediği görüşünü onaylıyor. S&P 500 dibinin ilk çeyrekte 3.000 ila 3.300 puan aralığında olacağını öngören Wilson FED’in faiz artışlarını durdurması ile endeksin yılı 3.900 puanda bitireceğini söyledi. Wilson’ın ekibi bir resesyon öngörüsünde bulunmasa da yükselen işgücü maliyetlerinin ve zayıflayan kurumsal fiyatlandırma gücünün şirket bilançolarına zarar vereceğini ve borsaları bir düşüşe sürükleyeceğini tahmin ediyor.

Para yöneticileri endişeli

Birbiriyle çelişen piyasa öngörüleri nakit birikimlerini son on yılın en yüksek seviyesine çıkaran ve varlıklarını yatırıma yönlendirme fırsatı arayan para yöneticileri için faydalı olmuyor. Zira zamanlamayı iyi ayarlayamamak yöneticiler için fazlasıyla maliyetli olabilir. Yatırımcılar piyasa kazançlarının yüksek olabileceği günlerde hiçbir şey yapamamaktan endişe ediyor.

Mart 2020’deki son boğa piyasası sırasında S&P 500 Endeksi %114 getiri sağlamıştı. Ancak endeksin en iyi performans gösterdiği 10 gün hariç tutulduğunda yükseliş %63 seviyesindeydi. Bu aynı zamanda en iyi performans gösterilen günü kaçıran yatımcıların kârında yarı yarıya bir düşüşü ifade ediyor.

Birbiriyle çelişen görüşler can sıkıcı olsa da, Janus Henderson Investors'tan Aneet Chachra, bunun mutlaka kötü bir şey anlamına gelmediğini söyledi. Chachra yatırımcıların çok çeşitli sonuçları göz önünde bulundurmaya zorlandığını ve piyasayı şoklara karşı daha dirençli hale geldiğini söylüyor.

Fon yöneticisi "Volatilite yüksek olduğunda, piyasa gelecekte daha geniş bir yol ayrımı olabileceğini halihazırda fiyatlandırır. Bu yüzden çelişen beklentilerle birlikte büyük bir şokun gerçekleşmesi zorlaşıyor" ifadelerine yer verdi.

Borsalarda istihdam verileri öncesi geri çekilme

 

Morgan Stanley ayı piyasası için tarih verdi

 

Wall Street devinden uyarı: Nakitte kalın

 

Mobius: Kripto paraların getirisi yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)