E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisWall Street’te Martin Shkreli depremi---

Wall Street’te Martin Shkreli depremi

Wall Street’te Martin Shkreli depremi
24 Aralık 2015 - 10:57 borsagundem.com

Dolandırıcılık ve hortumculukla suçlanan Shkreli, CEO’luğunu yaptığı iki şirketten de kovuldu

ABD’nin en nefret edilen insanı Martin Shkreli, CEO’luğunu yaptığı iki ilaç şirketi Turing ve Kali Bios’tan kovuldu. Wall Street’in genç kurtlarından Martin Shkreli’nin işten atılma nedeni geçtiğimiz hafta dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanıp 5 bin dolar kefalet karşılığında serbest bırakılmış olması. Kendisi suçsuz olduğunu ve kefalet ödemediğini iddia etse de inanan yok gibi. Çünkü 32 yaşındaki Shkreli, patentini satın aldığı, AIDS ve kanser hastaları ile hamilelerin kullandığı 62 yıllık bir parazit ilacının fiyatını 13.5 dolardan 750 dolara çıkarmasıyla tanınıyor. Yüzde 5 binlik bu zam nedeniyle ülkenin en nefret edilen ismi haline gelen Shkreli, kurduğu yatırım fonuna yatırım yapanları yanlış yönlendirmekle suçlanıyor. Suçlu bulunursa 20 yılı kadar hapisle cezalandırılabilecek.
 
2012 yılında Forbes Dergisi’nin 30 yaşın altındaki 30 milyarder listesine giren Martin Shkreli’nin yaşamı hayli ilginç. Arnavut bir ailenin oğlu olan Shkreli, 1983 yılında New York’ta doğmuş. Usta bir satranç oyuncusu olan Shkreli, 12 yaşında Wall Street’te ilaç ve teknoloji şirketlerinin hisselerini alıp satmaya başlamış. 2000 yılında Cramer- Berkowitz fonunda çalışmaya başlayan Shkreli, şirketin biyoteknoloji hisselerinden ciddi kâr elde etmesini sağlayarak ABD’nin sermaye piyasası kurumu SEC’in dikkatini çekmiş ancak incelemede yasal olmayan bir noktaya rastlanmamış.
 
HORTUMCULUKLA SUÇLANIYOR

2009 yılında özel yatırım fonu şirketi MSMB’yi kuran Shkreli’nin dolandırıcılıkla suçlanmasının nedeni bu şirketle ilgili işlemleri. İddialara göre Orexigen Therepeutics adlı şirketin hisselerine yatırım yapan Shkreli, işler yolunda gitmeyince 7 milyon dolar kaybetmiş. Varlığı 60 bin doların altına inen şirketin işlemleri durdurulmuş. Yatırımcılara MSMB Capital sağlıklı şekilde işliyormuş gibi raporlar gönderen Shrekeli, Şubat 2011 ile Eylül 2014 arasında kurduğu Retrophin adlı ilaç şirketinin parasını, MSMB’nin borçlarını ödemek için hortumlamakla suçlanıyor. Retrophin’in CEO’luğundan Eylül 2014’te atılan Shrkeli, Şubat 2015’te Turing Pharmaceuticals’in CEO’luğunu üstlendi. Kasım 2015’te de KaloBios Pharmaceutical’i satın aldı. Şirketin hisseleri yüzde 400 yükseldi.
 
2 MİLYON DOLARA ALBÜM ALDI

Shkreli, kendisi gibi Brookyln’de doğup büyüyen kişilerden oluşan rap grubu Wu-Tang Clan’ın açık artırmaya çıkan, tek kopyası bulunan yeni albümünü 2 milyon dolara satın aldığını söylemişti.

Ekim ayında ABD’de 2016 başkanlık seçimleri için kampanya yürüten Bernie Sanders’e 2 bin 700 dolar bağış yapan Shrekeli’nin bu adımı pek hoş karşılanmadı.Sanders, reddettiği bağışı bir HIV kliniğine gönderdi.

DEV ZAMMA PROTESTO

Yüzde 5 binlik ilaç zammı nedeniyle protesto edilen Shkreli, kasım ayında Youtube üzerinden canlı yayın yapmaya başlamıştı. 19 Aralık’ta Turing’in CEO’luğundan istifa etmek zorunda kalan Shkreli, o gün Youtube üzerinde 5 saat canlı yayın yaptı ve aldığı kararları savundu. Shkreli, sosyal medya ağı Twitter’da da suçsuz olduğunu yazdı. Ancak çok sert tepkiler aldı. (NAİME SERT – HABERTÜRK)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)