E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te küçük yatırımcıyı bekleyen büyük tehlike---

Wall Street’te küçük yatırımcıyı bekleyen büyük tehlike

Wall Street’te küçük yatırımcıyı bekleyen büyük tehlike
01 Eylül 2020 - 15:47 borsagundem.com

ABD borsalarındaki ralli tüm piyasa uzmanları tarafından destekleniyor gibi görünebilir. Fakat borsalara akın eden küçük yatırımcı yaklaşan krize karşı savunmasız gözüküyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda beş aydır süren amansız yükseliş hisse senetlerinin Kovid-19’un verdiği ekonomik zarara karşı bağışıklığı olduğu izlenimini verdi ve perakende yatırımcılar borsaya akın etmeye başladı.

ABD hisse senetlerindeki fiyatlardaki yükseliş sonsuz gibi görünürken tüm profesyonel yatırım topluluğu tarafından rallinin desteklendiği izlenimini oluştu. Sonuç olarak kurumsal temel verilerle ve ekonomik temelleri ayrılmış olan değerlemeler üzerinde sözlü endişeleri rağmen, sadece birkaç fon yöneticisi açığa satış tercihi yaparak pazara meydan okumaya istekli olabildi.

Fakat Financial Times’ın haberine göre piyasalarla ilgili daha gelişmiş bilince sahip profesyonel yatırımcıların piyasa görünümlerinde ince farklılıklar bulunuyor. Perakende yatırımcıların bu rafine edilmiş görüşlere dikkat etmeleri gerekebilir.

ABD finans piyasalarında günümüzün risk alma derecesini abartmak oldukça zor. Apple ve Tesla gibi tek hisseli dramatik yükselişler rallinin sürekliğini sağlıyor ve teknoloji odaklı Nasdaq ve S&P 500 endekslerinin rekora koşmasına neden oluyor.

Robinhood gibi Z kuşağı dostu yatırım uygulamaları da küçük yatırımcıların piyasaya giriş engellerini düşürerek daha büyük bir fenomenin bir parçası haline gelmelerine neden oluyor. Bununla birlikte özel amaçlı satın alma şirketleri de işletim alanlarını ve genellikle kötü tanımlanmış uzmanlık hizmetlerini genişletiyorlar. Açık çekli yatırım araçları bu sene 24 milyar dolar yükseldi ve 2019 yılı rekorunu %70 oranında aştı.

Riskli yatırımlar için gelen bu çok yönlü talep, geleneksel olarak çeşitlendirilmiş portföylerde risk yönetiminin seyreltilmesini de beraberinde getirdi. Geleneksel olarak devlet tahvillerinin oynadığı hafifletme rolü, kurumsal borçların önemli ölçüde daha yüksek bir kullanımıyla değiştiriliyor. Tüm bunlar, son derece düşük getirilerle rekor kıran kurumsal tahvil ihracı döneminde gerçekleşti. Bu tahviller iflas eğilimi olan bir ortamda potansiyel temerrütlere daha fazla yatırım yapan yatırımcılara düşük miktarlarda tazminat imkânı sağlıyor.

Kurumsal ve ekonomik temellerin henüz korona virüsle ilgili hasardan kaynaklanan sürekli ve ikna edici bir iyileşmeyi yansıtmaması ise piyasadaki bu gelişmelerin derinleşme olarak tanımlanmasını güçleştiriyor.

ABD tüketici harcamalarındaki sıçrama ılımlı bir düzede seyrediyor. Haftalık işsizlik başvuruları ise üst üste iki haftadır bir milyon seviyesinde geri döndü. Mobilite, perakende trafiği ve diğer yüksek frekanslı göstergelerde toparlanmanın hafiflediği gözlemleniyor. İflaslar artıyor ve ABD Kongresi yeni bir teşvik paketinde anlaşma sağlayamadı. Kısa vadeli bozulmaların derin ve uzun vadeli yaralar açma riski artıyor.

Hisse senetlerinde pek çok yatırımcının tercihi geleceğe yönelik iyi düşünülmüş bir yatırım yerine, sürekli olarak elverişli ve öngörülebilir likidite ortamına olan kararlı inancı yansıtmaktadır. Bu inanç merkez bankalarının güvenilir teşvikleri tarafından destekleniyor. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın konuşması bu şartları destekleyen bir diğer piyasa verisi haline geldi.

Buna karşın tahvil türevleri piyasası benzer bir hikaye anlatıyor. Normalde aşırı değerlenme endişeleriyle açığa satışa yönelecek yatırımcılar olumlu likidite ve bununla birlikte gelen dipten alma koşullandırması ile bir kez daha ezilmek istemiyor gibi görünüyorlar. Ancak bu durum farklı niteliklerle kendini gösteriyor.

Son birkaç haftadır aralıksız süren hisse senetleri rallisinin oluşturduğu geride kalma korkusu normal hisse alımı yerine şartlı Hisse senetleri satışı seçeneklerini öne çıkarıyor. Bu seçeneklerin artması borsadaki riskleri sınırlıyor ve yatırımcıların ralliyi yakalama olasılığını arttırıyor. Bununla birlikte VIX volatilite endeksindeki artış endişe yaratmayı sürdürüyor ve büyük piyasa düzeltmesinin gerçekleşmesi halinde profesyonel yatırımcıların yapacakları bir satış alım-satım yapan perakende yatırımcıların dipten alma hamlelerini bastırabileceği sinyalin veriyor.

Bu potansiyel felaket senaryosu merkez bankalarını, piyasa düzenleyicilerini ve ekonomistleri rahatsız etmeyi sürdürüyor.

Borsadaki düşüş büyük bir şok etkisine neden olabilir. Örneğin keskin bir ekonomik düşüş önemli parasal veya mali politika hatlarına veya piyasa temerrütleri ve likidite hatalarına neden olabilir. Fakat böyle bir hareket gerçekleşirse özellikle krizi tamponlayabilecek bir kısa zeminin olmaması göz önüne alındığında daha fazla piyasa kargaşasıyla karşılaşılma olasılığı yüksek olacaktı.

Bu durum küçük perakende yatırımcıların büyük potansiyel kayıplara maruz kalmasına neden olabilir. Bu daha geniş ekonomik zarar riskini arttırıyor. Böyle bir kriz durumunda merkez bankaları fiyat sinyallerini çarpıtmasına ve piyasaların ekonomiye verimli bir şekilde kaynak ayırmadaki rolünün daha derin bir zarar görmesine neden olabilir.

Milyarder Cooperman: Piyasalarda iyileşmenin üç tehdidi var

 

Wall Street’te kâbus ayı başladı

 

Boğa piyasası 3 yıl daha sürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemil02 Eylül 2020 07:51

    Düşerse Türkiye borsası düşer gerisi yalan düşer. Ülkeyi mahvettiler paralar pul oldu.

  • MELİS MARMARİSLİ01 Eylül 2020 22:28

    aslında bizim borsanın değeri 6 $

  • HÜLYA KOBALT01 Eylül 2020 17:23

    HEP BÖYLE DİYEREK MİLLETİ KANDIRIP BORSADAN FAYDALANDIRMADILAR.BU AY SONUNA BİR SAVAŞ ÇIKMAZ İSE BİST 1400  SENE SONU 5 $ KESİN OLUR.

  • Tespit 01 Eylül 2020 19:50

    Atma ziya o dediğin çok aşırı zor. Milleti de yanıltma boş konuşup 1200 görsün de öpsün başına koysun. Ytd