E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te delta kâbusu---

Wall Street’te delta kâbusu

Wall Street’te delta kâbusu
23 Ağustos 2021 - 11:46 borsagundem.com

Delta varyantının ABD ekonomisini yavaşlatacağına ilişkin endişeler piyasaların en önemli gündem maddesi haline gelmeye başladı. Artan vaka sayıları, enflasyondan istihdama ve FED politikalarına kadar ekonominin her alanını etkiliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street ve ABD ekonomisi korona virüsün delta varyantının ABD çapında yayılıp yayılmayacağından korkularından etkilenmeyi sürdürüyor. MarketWatch’un haberine göre anketler Amerikalıların delta varyantı konusunda endişe ettiğini gösteriyor.

Yapılan son bir ankette korona virüs konusundaki anksiyetenin geçtiğimiz kış aylarından bu yana rekor seviyeye ulaştığı belirtiliyor. Yakın zamanda yapılan başka bir araştırmada ise ABD’deki tüketici duyarlılığının ağustos ayının başında pandeminin erken seviyelerinin de altına inerek son 10 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.

ABD Merkez Bankası (FED) yöneticileri de durumdan endişeli. Geçtiğimiz hafta FED’in iki yerel başkanı delta varyantının ekonomide oluşturduğu olumsuz etkiler nedeniyle FED’in piyasa desteklerini geri çekme planlarının etkilenebileceğini açıkladı. Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari, delta varyantının ekonomi üzerinde yavaşlatıcı ciddi etkiler oluşabileceğini söyledi. 

Ancak MarketWatch yazarı Jeffry Bartash’a göre Amerikalıların düşündükleri ve söyledikleriyle yaptıkları birbirlerini tutmuyor. Bartash’a göre bu durum iş dünyası için de geçerli.

Delta varyantının temmuz ayında dünya çapında yayılmasına rağmen ABD ekonomisi hızlı bir şekilde büyümeyi sürdürdü. Delta varyantına rağmen Amerikalılar her geçen gün geçtiğimiz yıla göre çok daha fazla hala havalimanlarına gidiyor, araçlarını kullanıyor ve seyahat ediyor. Amerikalı tüketiciler halen bol miktarda para harcamayı sürdürüyor.

ABD’deki işletmeler de kendi paylarına düşeni yaparak talebe yetişebilmek için milyonlarca yeni personeli işe almaya çalışıyor. Şimdiye kadar çoğu şirket pandemi durumuna uyum sağlamayı başardı ve şirketler vaka sayılarındaki yükselişin yeniden azalması durumuna göre hazırlık yapıyorlar.

ABD yönetimi de ekonomideki büyük bir çöküşün yeniden yaşanmaması için üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Oxford Economics'in Baş ABD Ekonomisti Oren Klachkin, "Delta varyantı bir risk oluşturuyor, ancak kamu görevlileri en son enfeksiyon dalgasını kontrol altına almak için sert kısıtlamalar getirmek yerine aşılanmaları artırmaya odaklanacaklar" ifadelerine yer verdi.

Bartash’a göre içerisinde bulunduğumuz hafta, delta varyantın Ağustos ayında ABD ekonomisini gerçekten etkileyip etkilemediği konusunda daha fazla ipucu sunacak. Şu ana kadarki göstergeler yeni salgının sınırlı bir etkisi olduğunu gösteriyor.

IHS Markit’in gün içerisinde paylaşacağı anket sonuçları ekonominin hizmet ya da üretim tarafında herhangi bir bozulma olup olmadığını gösterecek. Hafta içerisinde tüketici duyarlılığına ilişkin son göstergelerse Ağustos ayında delta kaygılarının azalıp azalmadığını gösterebilir.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre bu hafta Wall Street'in en çok dikkat kesileceği gösterge ise, FED'in ölçütleri sırasında en çok tercih ettiği endekslerden olan bireysel tüketici harcamaları (PCE) fiyat endeksince ölçülen enflasyonun son görünümü olacak. Söz konusu gösterge, enflasyonun Haziran ayında yıllık bazda %4 oranında arttığını ve bunun 2008 yılından bu yana en büyük artış olduğunu belirtmişti.

Fed yetkilileri, enflasyonun merkez bankasının önceden tahmin ettiğinden daha uzun süre daha yüksek kalacağı düşüncesini kabul etmiş görünüyor. Ancak FED yetkilileri hala enflasyonun gelecek yıl içerisinde %2 hedefine geri çekeceklerini düşünüyorlar. Yine de bu sürecin ne kadar daha devam edeceğinden emin değiller.

Temmuz ayı PCE rakamlarının FED'e fazla hareket alanı sağlaması pek mümkün görünmüyor. Ekonomistlerin tahminleri enflasyonun aylık %0,4 yükseleceği ve yıllık artışı %4,2'ye kadar ilerleteceği yönünde.

Yine de FED, geçici bir sorun olarak gördüğü enflasyon hakkında endişelenmekten çok ekonomiyi desteklemeye odaklanıyor. Bartash’a göre delta varyantının ekonomiyi olumsuz etkilemesi durumunda, FED’in destek politikalarını yavaşlatmasını beklememek gerekiyor.

Küresel piyasalar bu hafta Jackson Hole'e odaklandı

 

Avrupa'da özel sektör 15 yılın zirvesine yaklaştı

 

Dolarda geri çekilme sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çalışma israilden23 Ağustos 2021 12:23

    9 ay koruyan bionteck delta ve delta plus ile koruyuculuk 5-6 aya indi daha önce %97 olan etkinlik %83 e düştü antikor testinizi yapın 3. Ve 4. Doz aşınızı olun