E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te büyük çöküş başladı mı?---

Wall Street’te büyük çöküş başladı mı?

Wall Street’te büyük çöküş başladı mı?
04 Eylül 2020 - 10:33 borsagundem.com

ABD borsaları Perşembe gününü ciddi kayıplarla bitirdi. Borsa uzmanları bu düşüşün bir çöküşe ya da finans hisselerinin de dahil olduğu bir rotasyona işaret ettiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük ralliler genellikle kötü sonlarla bitmesiyle bilinir. ABD borsalarında perşembe günü teknoloji hisselerinin ve diğer yüksekten uçan hisselerin başına gelen de buydu.

Wall Street endekslerinde geçtiğimiz gün Nasdaq %5, S&P 500 %3,5 ve Dow Jones %2,8 düştü. Dow Jones endeksi seans içerisinde 1000 puandan fazla düşüş gösterirken günü 800 puan seviyelerinde bir düşüşle kapattı. Haziran ayından bu yana ilk kez üç büyük endeks birlikte düşüş gösterdi. Nasdaq’ın dört gün süren ve S&P 500 teknoloji sektöründe 10 gündür süren yükseliş serisi sona erdi.

ABD borsasında bir günde 444 milyar buharlaştı

 

Tam bir çöküşten bahsetmek zor

Borsa uzmanlarına göre bu düşüşün popüler hisse senetlerinde ya da daha geniş piyasalarda tam teşekküllü bir düzeltme anlamına geldiğini söylemek için henüz erken. Kaliforniya merkezli servet danışmanlığı şirketi Bahnsen Group’un Baş Yatırım Sorumlusu David Bahnsen Marketwatch’ta yer alan demecinde Nasdaq endeksindeki düşüşe ilişkin, “Yıl boyunca %28 yükselen ve dip seviyesinden %70 oranında çıkış yapan bir endeks için %4’lük bir düşüşte sürdürülebilir bir düzeltme olduğunu söylemek çok zor” ifadelerini kullandı. Bahnsen Nasdaq’ta potansiyel bir çöküşün kaçınılmaz olduğunu belirtse de bunun ne zaman gerçekleşeceğinin bir formülü olmadığını da sözlerine ekledi.

Wall Street'teki yükseliş balon mu?

 

Borsa uzmanları uyarmıştı

Teknoloji hisseleri yükseldikçe piyasa uzmanları ralliye ilişkin şüphelerini sık sık dile getirmekteydi. Think Markets Analisti Fawad Razaqzada endekslerin ralli yapmasına rağmen korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi inatçı bir şekilde yükselmeye devam etmesini ve piyasa zamanlamalarındaki zayıflığın genişlemesini hatırlatıyor.

Razaqzada ayrıca, göreceli güç endeksi gibi momentum göstergelerinin de büyük endeksler üzerinde aşırı alım olarak algılanan seviyelerde olduğunu belirterek bu durumun momentumu kovalayan en büyük boğa piyasası spekülatörlerinin bile bu gibi aşırı seviyelerde satın almayı haklı çıkarmakta zorlandığı anlamına geldiğini söyledi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Commonwealth Financial Network Portföy Yönetimi Başkanı Peter Essele, satışın gelecek olacakların bir göstergesi olabileceğini belirterek, "son aylarda teknoloji içinde devam eden mantıksız coşkunun aksine, temel verilerin değerlemelerde daha büyük bir rol oynatabileceğini" öngördü.

Wall Street’i bekleyen 5 büyük tehlike

 

Çöküş mü, rotasyon mu?

Essele tüm sektörlerde geniş çaplı bir satışın gerçekleşmemesinin teknoloji hisselerinin sıcak parayla yükselmesinin bir kanıtı olduğunu belirtti. Bahnsen de benzeri şekilde yüksekten uçan sektörlerin dışında ciddi satışların gerçekleşmemesinin borsada rotasyonu işaret ettiğini ve bunun daha geniş pazar için iyiye işaret olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz gün Dow Jones 800 puan düşerken ABD’nin en büyük bankalarından JP Morgan’ın hisseleri sadece %0,3 değer kaybetti. Dünyanın en büyük petrol şirketi Exxon Mobil ise çoğunlukla pozitifte geçirdiği günü %0,2 düşüşle kapadı. S&P 500’deki tüm sektörler düşüş gösterse de enerji hisseleri %0,6, finans sektörü hisseleri %1,6 değer kaybetti. Kayıplarını sınırlı tutmayı başaran bu sektörler 2020’nin en az tercih edilen hisselerini barındırıyor. Wall Street’te yıl boyunca enerji sektörü %43, finans sektörü %19 değer kaybetti.

Bahnsen düşüş sürecinde ayakta kalan enerji ve finans sektörü hisselerinin borsalarda çöküşe değil boğa piyasası işareti olarak belirtilebilecek rotasyona işaret ettiğini belirtiyor.

ABD borsaları Cuma günü temmuz ayı işsizlik rakamlarını değerlendirmesinin ardından ABD işçi bayramı sebebiyle 3 günlük bir tatile girecek. Bu durum da ABD borsalarındaki volatilite artışının sürmesine neden olabilir.

Wall Street’te kâbus ayı başladı

 

Buffett'ın hamlelerinde yatırımcılar için önemli ipuçları var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş04 Eylül 2020 13:33

    Nazdaq Mart ayındaki dipten yüzde yetmiş yükselmiş Şimdi yüzde dördünü geri veriyor büyük çöküş başladı mı Yani bu olsa olsa minik bir düzeltme olur habere bak. Siz asıl bizim borsamıza bakın, Herkes yükselirken bir hâlâ sürünüyoruz

  • Mehmet04 Eylül 2020 12:28

    Ya hu nası bi haber bu.. Kar satışı oldu sadece. . Ne abartiyorsunuz. . Hisselere soluksuz sürekli yükseldi. .. her türlü olumsuzluğa rağmen. Hatta öyle ki pandemiden öncesindeki endex değerlerini bile gectiler. Şimdi de satıp para kazanıyorlar. . Adamların işi bu. Düzeltme kaçınılmaz. .

  • belirsizlik04 Eylül 2020 11:48

    Bütün varlıklarda satış oldu emtia bitcoin vs demek ki abd de dolar ihtiyacı hasıl oldu ve nasdaq çok primlendi kar satışı normal fakat abd kasım seçimi öncesi abd borsaları dalgalanır trend hareketi olmaz.