E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te beklenen Noel rallisi gelecek mi?---

Wall Street’te beklenen Noel rallisi gelecek mi?

Wall Street’te beklenen Noel rallisi gelecek mi?
27 Aralık 2021 - 14:50 borsagundem.com

ABD borsası yatırımcıları Noel rallisi olarak da bilinen yılın son 5 işlem günündeki ralliyi heyecanla bekliyor. İhtimaller yüksek olsa da yatırımcıların beklentilerinin piyasa gerçekleriyle uyuşmasını umut ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street boğaları için kâbus gibi başlayan Noel haftası sonlara doğru adeta bir Noel hediyesine dönüştü. Ancak bu hediyeyi alabilmek için borsada kalanların sayısı ciddi anlamda kısıtlıydı.

ABD borsaları geçtiğimiz hafta başında Omikron varyantına ilişkin endişeler ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını sıkılaştıracağı konusundaki korkular nedeniyle 3 gün süren bir düşüş serisiyle karşı karşıya kalmıştı. Ancak haftanın ilerleyen günlerinde Omikron varyantına ilişkin endişelerin azalmasıyla Wall Street endeksleri de ayağa kalktı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi Noel tatili öncesi son işlem günü olan Perşembe gününde 2021 yılı boyunca kaydettiği 68. rekor kapanışına ulaştı. S&P 500 Endeksi haftayı %3,6’lık yükselişle kapatırken Dow Jones Endeksi ise hafta boyunca %4,4 oranında artış gösterdi. Volatilitesi yüksek işlemler sırasında düzeltme seviyesine kadar yaklaşan teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi ise haftayı %0,7’lik yükselişle kapattı.

MarketWatch’un haberine göre Dow Jones analistleri Pazartesi günü görülen düşüşün ardından S&P 500’ün rekorla kapanışa ulaşmasının daha önce 19 Temmuz tarihinde görüldüğünü belirtiyor. Endeks söz konusu tarihte rekor kapanışa ulaşmadan önce Pazartesi günü %1,9 oranında düşmüştü.

ABD borsaları oldukça volatilitesi yüksek bir Aralık ayı geçirdi. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusunu masaya yatırdığı 2018 yılından bu yana iniş çıkışların en fazla görüldüğü Aralık ayına şahit oldu.

Piyasalarda merakla beklenen Noel Baba rallisi ise henüz başlamadı. Noel Baba rallisi yılın son beş işlem gününde mevsimsel olarak borsaların yükselişe geçmesini ifade ediyor. Yatırım danışmanlığı şirketi Leuthold Group 1972’den bu yana Noel Baba rallisinin S&P 500 Endeksi’nde ortalama %1,26 oranında getiri sağladığına dikkat çekiyor. Firmadan yapılan açıklamada, 1928’den 1972’ye kadarki süreçte ise Noel Baba rallisi getirilerinin ortalama 60 baz puandan az getiri sağladığı olduğu belirtiliyor.

Yatırım danışmanlığı firması LPL Financial’ın Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick piyasanın bu dönemde ralli yapması için ciddi bir eğilim olduğunu kabul ediyor. Ancak Detrick boğa piyasasının destekleyecek yükseliş trendinin neden kaynaklandığının tam olarak bilinmediğini belirtiyor.

Ekonomideki daha temel değişkenlerse piyasaların izleyeceği yol hakkında ipuçları verebilir. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü açıklanan veriler ABD’de 12 aylık kişisel tüketici harcamalarının Kasım ayında %5,7 oranında arttığını ve 1982’den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi. Bu rakam bir önceki ayda %5 seviyesindeydi. Söz konusu istatistik FED’in tercih ettiği enflasyon göstergeleri arasında bulunuyor.

FED, Aralık ayı ortasında tahvil alımını daha hızlı bir şekilde azaltacağını açıkladı. FED’in noktasal grafiği gelecek sene üç kez faiz artırımına gidileceğini işaret etti. Bu açıklamalar piyasalardaki boğa piyasası havasının söndürülmesi için bir hamleydi. Ancak yatırımcılar FED’in şahin para politikası tavrını güvercin olarak okumaya devam ediyor.

Korona virüsün yeni varyantı olan Omikron’a ilişkin bilinmezlerse yatırımcıları endişelendirmeye devam ediyor. Aşıların ekonominin ihtiyacı olan güveni sağlayıp sağlayamayacağı, insanların yeni kısıtlamalar için aşırı yorgun hale gelip gelmediği, enflasyonun zirve noktasına ulaşıp ulaşmadığı yatırımcıları meşgul eden soruların arasında.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton İşletme Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel Perşembe günü CNBC’deki açıklamasında, FED’in gösterge faiz oranlarını şu anki seviyesinden sekiz kez artırması gerektiğini açıkladı.

Siegel, “İster inanın ister inanmayın FED fonlarında %2 oranına ulaşmak zorundayız” dedi. Wharton profesörü, FED’in daha agresif olması gerekse bile hisse senetlerinin düşük çift haneli getirilere ulaşma olasılığının hala bulunduğuna işaret etti.

Finans profesörü, “Hisse senetleri hala olması gereken bölgelerde” dedi. Siegel, 2022’de değerinin altındaki hisselere doğru bir rotasyon ticareti öngördüğünü açıkladı. Finans profesörünün bu beklentilerinin sebebi olaraksa yatırımcıların aşırı değerlenmiş hisse senetlerine ve büyüme odaklı hisse senetlerine karşı yüksek borçlanma maliyetlerine yönelik pozisyon almasını gösteriyor.

İkinci el araç fiyatları Bitcoin’den hızlı yükseliyor

 

Küresel piyasalar yılın son haftasına karışık seyirle başladı

 

Yurtdışında Noel Baba rallisi için gözler Omikron’da

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)