E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in çökmesi an meselesi---

Wall Street’in çökmesi an meselesi

Wall Street’in çökmesi an meselesi
12 Ağustos 2020 - 15:51 borsagundem.com

ABD borsalarında yükseliş trendi devam etse de istatistikler bu yükselişin sadece 10 hisse sayesinde sürdüğü görülüyor. Ekonomi destekleriyle oluşturulan yapay piyasanın çökmesi ise an meselesi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomik göstergeler korona virüs sonrasına dair beklentilerin gerçekle hiçbir şekilde uyuşmadığını gösteriyor. Üstelik ABD’deki ekonomik görünüm sanılanın aksine korona virüs öncesinde de çok da iyi durumda değildi. Marketwatch yazarı Michelle Connell ABD’deki ekonomik geri dönüş gözden geçirmenin yatırımcılar için faydalı olacağının altını çiziyor.

Connell yazısında ABD’deki tüketici talebinin 2020’nin ilk günlerinden itibaren düşüşte olduğunun belirtiyor. 2020’nin ilk aylarında yapılan bir ankete göre Amerikalıların %49’unun gelecek ay maaş ödemeleriyle yaşamlarını idame ettirebildiklerini gösteriyor. Daha vurucu olan gerçekse ankette %53’lük bir kesimin acil durumlar için üç aylık giderlerini karşılayacak güçte olmadığı. ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYiH) yaklaşık %70’i harcamalara bağlı. İşsizlik maaşı alınmaması veya bu miktarın düşürülmesi ise direkt olarak daha az harcama ve GSYiH’da düşüş anlamına geliyor.

V şeklinde geri dönülemiyor

Mart ayında kapanmaların başlamasıyla birlikte ABD’de bütün ekonomik çevreler V şeklinde geri dönüşü tartışmaya başlamıştı. Tüketici harcamalarının ve ekonominin 2020’nin sonundan itibaren normale dönmesi beklentileri konuşuluyordu. Fakat şu anda gerçekliğin farklı olduğu görüşüyor. Araştırma firması McKinsey ve Oxford’un ortak bir çalışmasına göre ise tam anlamıyla geri dönüş için iki senaryo veriliyor. Modellere göre ABD’deki bütün iş sektörlerinin normale dönmesinin 5 yıl veya daha fazla bir süre alacak gibi gözüküyor. Küçük işletmeler üzerinde yapılan araştırmaya göre iyileşme beş yıldan daha fazla süre alabilir veya birçok işletme bir daha hiç tekrar açılmayabilir.

ABD ekonomisinin büyümesi parasal ve mali desteklere hayatta kalıyor gibi görünse de Wall Street hisse senetleri geri dönmüş gözüküyor. S&P 500 endeksi mart ayından bu yana %35 değer kazandı ve yıl başından bu yana %4’lük bir yükseliş gösterdi. Fakat daha derin analiz yapıldığında bu rallinin bir avuç teknoloji hissesi liderliğinde gerçekleştiği anlaşılıyor.

Perakende yatırımcıların yeniden oluşan ilgisi ABD yönetiminin mali ve parasal politika destekleriyle birlikte Wall Street’in ateşini harladı. Yatırımcılar evlerine kapanan tüketicileri ve çalışanları destekleyen şirketlere odaklandılar.

Sonuçta 10 adet S&P 500 hissesi endeks piyasa ağırlığının %27’sini karşılayacak hale geldi ve büyük sermayeli şirketler yıl içerisinde %20 değer kazandı. Daha büyük perspektifte 490 hisse ve diğer yatırım biçimleri ise bu ralliye katılamadı.

Örnek vermek gerekirse büyükten küçüğe değer hisseleri halen yıl boyunca %10 ila %16 oranında değer kaybetmiş durumda. Bu ilişki sadece geçtiğimiz beş ay içerisinde alt üst olmuş durumda. Ekonomi uzmanına göre bu düzensizliği ortaya çıkaran 2,44 trilyon dolarlık mali destek sağlayan ABD ekonomisinin yarattığı yapay piyasa. Connell belli bir noktadan sonra bu ters ilişkinin kendisini hissettireceğini ve borsaların düzeltmeye gideceğini öngörüyor.

Yatırımcının önünde iki yol var

Bu noktada perakende yatırımcıların kanadında durmaktansa kurumsal para yöneticilerinin yönelimini tercih etmek daha profesyonel bir tavır gibi gözüküyor. Connell para yöneticilerinin ise nakit pozisyonlarını %20 ila %25 oranında kişisel hesaplarında sakladıklarını belirtiyor.

Borsa uzmanı kurumsal yöneticilerin borç ödemelerini veya kişisel giderlerini karşılamak için kısa vadeli sıkıntılar çeken sağlıklı şirketlerin satın alma listelerini derlediklerini de hatırlatıyor. Gayrimenkul, borç ve özel sermaye konusunda uzmanlaşmış yatırımcılar, varlık fiyatlarının önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde çok daha aşağıya inmesini bekliyorlar. Kurumsal yatırımcılar bu oyunu daha önce oynadılar ve resesyon ve kriz zamanlarının gerek servetlerin üretildiği zamanlar olduğunu biliyorlar.

Bireysel perakende yatırımcıların da servet biriktirme şansı söz konusu. Yatırım piyasaları belirsizlikten nefret eder ve şu anda yaşadığımız süreç de bundan farklı değil. Ancak gerçek şu ki kasım ayındaki seçimlerin galibi kim olursa olsun ABD ekonomisinin Ocak 2020 ekonomik seviyelerine tekrar dönmesi yıllar alacak. Borsa uzmanı yatırımcılara borsalarda geri çekilmelere ve piyasalarda yön değişikliğine hazırlıklı olmalarını öğütlüyor. Connell yatırımcıların kendilerine bir alışveriş listesi hazırlamalarını öneriyor.

ABD'de enflasyon yüzde 1 arttı

 

Boğa piyasasının yolu likidite artışı

 

Borsalarda kobra efekti korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Halil12 Ağustos 2020 18:24

    Petrol karşılığı dolar basan abd, kaç varil petrol ü var kendisi bilmez. Ülkesinde medyaya yansımayan bir kaos. Ne hikmetse biz de her gün artan dolar. Bir kağıt parçasıyla dünya yı yönetiyorlar

  • ZELİHA KARAKAŞLI12 Ağustos 2020 16:23

    Bende katılıyorum.bir sabah uyanacağız ki tüm hisse senetleri çöp olmuş.

  • MEDO12 Ağustos 2020 20:15

    sen bile çöp olabilr :D 

  • Metin12 Ağustos 2020 16:33

    Sadece hisse senetleri mi :D  :D