E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’i ikinci dalga vuruyor---

Wall Street’i ikinci dalga vuruyor

Wall Street’i ikinci dalga vuruyor
25 Haziran 2020 - 14:54 borsagundem.com

ABD’de kovid-19 vakaları artarken uzmanlar ülkenin salgında halen birinci dalgayı atlatamadığını vurguluyor. Mart ayında toparlanma sürecine giren Wall Street ise virüsün ikinci ekonomik dalgasını hissediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de korona virüs vakalarındaki artış Wall Street boğalarının yatırımlarını gözden geçirmelerine neden oluyor. Ülkenin güney ve batı eyaletlerinde vaka sayılarındaki artış toparlanmaya çalışan ekonomi için önemli bir risk oluşturdu.

Kaliforniya eyaletinde sadece Salı günü 7 bin yeni vaka tespit edildi ve hastaneye kaldırılanların sayısında da ciddi bir artış söz konusu. Benzeri bir şekilde Arizona eyaletinde yeni vaka sayıları önceki haftaya göre %50 artış gösterdi. Wall Street Journal’in haberine göre ölümcül virüsle temas edenlerin yaklaşık %48’i 22-44 yaş aralığında.

ABD’de “ikinci dalga” söylemleri basında çokça yer alsa da uzmanlar ülkenin halen birinci dalganın etkisi altında olduğunu söylüyor. Borsalarda ise krizin etkilerinin ikinci dalgası çoktan oluşmuş durumda. Wall Street vadeli endeksleri 11 Haziran tarihinden bu yana en kötü kapanışını yaptığı Çarşamba gününün ardından eksi yönde hareketine devam ediyor.

Türkiye saatiyle saat 14:45 itibariye Dow Jones vadeli endeksi %0,69 oranında 176 puan kaybederek 25.217 puandan işlem görürken S&P 500 vadeli endeksi de %0,54 değer kaybıyla negatif seyrine devam ediyor.

Vaka sayılarındaki artışın karamsar bir havaya sürüklediği borsa yatırımcıları gelecek döneme ilişkin ipuçları bulabilmek için bulaşıcı hastalıklar uzmanlarının kapısını çalıyor. Borsa araştırmaları şirketi Fundstrat Global Advisors’ın başındaki isim Thomas Lee 23 Haziran tarihli raporunda vaka sayısı artışındaki en önemli etkinin uygulanacak politikalar üzerinden olacağını belirtiyor.

Lee araştırma yazısında, “Bu durum birçok soru işaretini ortaya çıkarıyor fakat bu soruların en önemlisi politikaların alacağı şekle ilişkin. Kovid-19 vakalarındaki artışa göre eyaletler ve ABD bulaşma hızını azaltmak zorunda” ifadelerine bulunuyor.

Virüsün yayılmasını engelleyecek 10 strateji

İronik bir şekilde ABD’de Salı günü 33 eyalette yeni vaka sayısında geçtiğimiz iki haftanın rekoru kırıldı. Yatırımcılarsa artan vaka sayısının yeniden evde kalma uygulamalarına neden olabileceği konusunda endişe ediyor. Zira sosyal mesafe önlemlerinin üç ay sonra tekrar açılan ekonomide tekrar sıkılaştırılması hem siyasi hem de ekonomik açıdan oldukça tatsız sonuçlar doğurabilir.

Lee araştırma yazısında en iyi çözümün hiç popüler olmasa da maske kullanımının arttırılması olduğunu belirterek evde kalma uygulamalarının son çare olması gerektiğini sözlerine ekliyor.

Araştırmaya göre vaka sayılarının tekrar azaltılması için uygulanabilecek on farklı politika söz konusu. Bunlardan birincisi filyasyon yani virüse maruz kalan bireylerin izinin sürülmesi. Araştırmada bu stratejinin ABD’de başarısız olduğu belirtiliyor. Bireyleri sosyal mesafeye zorlamak ikinci bir önlem olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’nin de uyguladığı virüs karşısında daha savunmasız olan kesimin izole edilmesi bir diğer uygulama.

Araştırmada toplum tarafından hoşnutsuzlukla karışlanan maske uygulamaları ve dezenfektan kullanımının virüsün yayılmasını engelleyecek iki önemli yöntem olduğu belirtiliyor. Bunların yanında kötü niyetli işletmelerin kapatılması, atıkların izlenmesi, eyalet sınırlarının kapatılması ve tüm bunların başarısız olması durumunda ise en son yöntem olarak tekrar ekonominin kapatılması öneriliyor.

Wall Street’i ’luk yeni bir düşüş bekliyor

 

Dolardan korkan yatırımcılar nereye kaçacak?

 

Borsalara küçük yatırımcı hücumu

 

Banka hisselerinde yeniden ralli beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)