E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’i bekleyen 5 büyük tehlike---

Wall Street’i bekleyen 5 büyük tehlike

Wall Street’i bekleyen 5 büyük tehlike
28 Ağustos 2020 - 16:20 borsagundem.com

ABD borsalarındaki boğa piyasası yatırımcıların sağlıklı düşünmesini etkiliyor. Buna karşın borsalardaki keskin yükseliş ciddi tehditleri de beraberinde getiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine ilişkin moral bozucu işaretlere rağmen Wall Street’te haftalardır süren rekor yükseliş yatırımcılarda soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Marketwatch’ta boğa piyasası yorumlarıyla öne çıkan yazar Michael Brush yatırımcılara yaptığı uyarıda borsalarda dikkatli olunması gereken bir döneme girildiğini belirtiyor.

Brush’ın yazısına göre geçtiğimiz iki hafta içerisinde beş büyük sorun ortaya çıktı. Borsalarda genel anlayış borsaların daha yükseklere tırmanmakta zorlandığı ve mevsimsel oynaklık nedeniyle Eylül ve Ekim aylarında daha keskin düşüş yaşanabileceği üzerinde. Brush yazısında bu yeni piyasa ortamında tehdit olabilecek beş önemli sorunu belirtiyor.

Yatırımcı göstergelerindeki kazanç fazlasıyla arttı

Karşıt bir bakış açısıyla, bu rahatsız edici bir durum. Yatırımcıların çoğunluğunun boğa piyasası destekçisi olduğu dönemler iyi haberlerin neredeyse tamamının çoktan fiyatlandırıldığını gösteriyor. Hisse senetlerini daha yükseğe itmek için elinde likidite bulunan yatırımcı sayısı da azalıyor.

Bir düzine yatırımcı duyarlılığı göstergesini takip ettiğini belirten Brush şu anda bu göstergelerin altısının ayı piyasası öngördüğünü, birinin boğa piyasası tahmin ettiğini diğerlerininse kararsız kaldığını belirtiyor. Bu durumun çok ciddi bir krize yol açmayacağını belirten Brush yine de diğer dört maddeyle birlikte bir uyarı işareti olduğunun altını çiziyor.

Marketwatch yazarı borsalardaki keskin boğa piyasası tercihlerine ilişkin Chicago borsasını örnek gösteriyor. Chicago borsası verilerine göre satış opsiyonlu işlemler on yılın en düşük seviyesine geldi. Satış opsiyonları borsaların düşeceği ihtimaline yatırım yapmak anlamına geliyor ve yatırımcılar hisselerin yukarı çıkacağını öngördüğünde alım çağrısında bulunuyorlar.

Wall Street’teki boğa piyasası tercihlerine bir diğer örnek olarak Brush borsa araştırmaları şirketi Investors Intelligence’ın araştırmasını gösteriyor. Araştırmaya göre yatırımcı analizlerindeki boğa piyasası görünümü geçtiğimiz hafta %59,5’e yükseldi ve Ocak 2020’deki %59,4’lük oranı geride bıraktı. Investor Intelligence’ın boğa piyası ayı piyasası oranını gösteren verilerini de değerlendiren Brush bu oranın 3,60 seviyesine tırmandığını ve bunun bir uyarı göstergesi olduğunu belirtiyor. Brush göstergenin 4’ün üzerine tırmanmasının yatırımcı göstergelerini fazla varlıklı hale getirdiğini belirtiyor.(Brush bu verinin 1’in altında olmasının da güçlü bir alım sinyali olduğunu ve Mart ayının son haftasında göstergenin 0,72 olarak izlendiğini hatırlatıyor.)

Şirket içi alımlar durdu

Bilgi sahibi üst düzey yöneticiler ve müdürlerin portföy seçimleri satışa dönmüş durumda ve bu durum içerdekilerin kendi şirket hisselerini çok fazla umursamadıklarını gösteriyor. Vickers Insider Weekly’nin paylaştığı verilere göre oran ayı piyasasına kaymış durumda.

Brush düzenli olarak yaptığı “insider” aktivitesi analizinin daha karanlık bir görünüme dönüştüğü konusunda uyarıyor. Zira Brush’a göre bu sadece şirket içi satın almaların durduğu anlamına değil aynı zamanda endüstri, mal ve finans sektörünün döngüsel hisselerinin de kaybolduğu anlamına gelebilir.

Bu görünü şirket içi alım satım yapanların artık döngüsel hisseleri önceki kadar ucuz görmediklerini anlatıyor.

Şirket değerlemeleri gergin

ABD’deki tüm veriler kötü değil. Özellikle gayrimenkul piyasasının güçlü olması tüm ekonomiye olumlu etki bırakıyor. Buna karşın bütün potansiyel büyüme ihtimalleri fiyatlandırılmış gözüküyor. Brush’ın şirket içi kaynakların alımların durmasının nedeni olarak bu aşırı değerlenmeleri gösterdiğini belirtiyor.

Borsa araştırmaları firması Yardeni Research’ün başındaki isim Ed Yardeni S&P 500’deki fiyat kazanç oranlarının 23 Mart’taki 12,9 seviyesinden yükselerek 21 Ağustos’ta 22,3 seviyesine kadar tırmandığını belirtiyor. Bu oran son beş senedir 15 ila 19 seviyelerinde hareket ediyordu. Yardeni ABD’deki V şeklinde geri dönüşün eylül ayına kadar devam edeceğini ardından bir miktar yavaşlama yaşanacağını öngörüyor.

Ralliye katılım azalıyor

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri geçtiğimiz hafta yeni rekorlara ulaşsa da hisse senetlerinin katılım gücü de azaldı. Brush’a göre bu durum rallinin gücünün devam etmeyeceğine dair bir işaret. 21 Ağustos'ta S&P 500 içerisinde yaklaşık 200 hisse senedi yükselirken neredeyse 300 aşağı yönü gösterdi. New York Borsası'nda yükselen hisselerin iki katı sayısındaki hissede düşüş yaşandı. Endeksleri yükseltense her zaman olduğu gibi Facebook, Apple, Amazon ve Google’ın çatı şirketi Alphabet gibi büyük sermayeli teknoloji hisseleri oldu.

Brush konuya ilişkin “Bunu başka bir deyişle, eğer birçok hisse senedi medya tarafından izlenen dar endekslerin altında kötü performans gösteriyorsa, bu "gizli" bir düzeltmenin zaten başlamış olduğunu söylemenin bir yoludur” ifadelerini kullanıyor.

Brush düşük sermayeli şirketlerin geçtiğimiz on gün boyunca geri dönüşlerini durdurduğuna dikkat çekerek sağlıklı bir endekste hisselerin çoğunluğunun yükselmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İki büyük sorunun görüleceği bir ay yaklaşıyor

Tarihsel olarak yıl içerisinde piyasa düşüşleri ekim ayının ilk yarısında gerçekleşir. Eylül ayı da benzer bir biçimde oynaklık seviyeleriyle kötü bir üne sahiptir. Michael Brush’ın paylaştığı bir teoriye göre yatırımcılar tıpkı bir hasat sezonundaki gibi sonbaharda korunma haline geçerler. Bir diğer faktör de yatırım fonlarında vergi kaybı satışları için son tarihin 31 Ekim'e kadar olması. Brush fon yöneticilerinin ekim ayında vergi kayıpları nedeniyle fon yöneticilerinin satış pozisyonuna geçebileceği konusunda uyarıyor.

ABD tüketici harcamaları beklenenden güçlü yükseldi

 

FED’in yeni stratejisi boğa piyasasını destekliyor

 

Mester: COVID-19 vaka artışları ekonomik faaliyeti baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Veli Velioğlu 29 Ağustos 2020 10:55

    5 ay önce , dünya tarihinin en büyük çöküşü olacak , şirketler batacak , milyonlarca işsiz olacak , hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dediler . Borsalar eski seviyesinin bile üzerine çıktı . Rekorlar kırdı.

  • baris28 Ağustos 2020 16:50

    bizim piyasada mal almaya gelirler işte