E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’e FED dopingi---

Wall Street’e FED dopingi

Wall Street’e FED dopingi
29 Temmuz 2021 - 11:03 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası’ndan yapılan piyasa desteğinin devam edeceği açıklamaları özellikle tahvil piyasalarında ve hisse senetlerinde yankı buldu. Ancak tahvil yatırımcıları normale dönüş konusundaki belirsizlikten endişeli

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz gün sona eren ABD Merkez Bankası (FED) toplantısının ardından yapılan açıklamalar hisse senetlerinin ve ABD devlet tahvili fiyatlarının ralli yapmasını sağladı. FED’in ekonomideki ilerlemeyi kabul ederken aynı zamanda da güncel para politikası pozisyonunu değiştirmemesi borsalara pozitif yansıdı.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri toplantının ardından düşüşe geçti ve %0,01’in biraz üzerinde düşüşle %1,23 getiri oranından işlem gördü. ABD ekonomisinin güçlü geri dönüşüne rağmen FED’in varlık alımlarına devam etmesi Mart ayında %1,8 civarında olan 10 yıllık tahvil getirilerinin hızlı bir şekilde düşmesine neden oldu. Fiyatla ters orantılı olan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri FED’in aylık 120 milyar dolar varlık alımını sürdürmesine oldukça hassas tepki veriyor. 10 yıllık tahvil getirileri 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana tarihi seviyede düşmüş durumda.

FED’den yapılan son açıklama, analistler ve yatırımcılar tarafından tahvil alımlarında nihai bir politika değişikliği yolunda atılmış küçük bir adım olarak okundu ve merkez bankasının ekonomide daha fazla iyileşme olana kadar aceleci görünmediği bakış açısı öne çıktı. FED Başkanı Jay Powell da Delta varyantından kaynaklanan korona virüs vakalardaki mevcut yükseliş ışığında ekonomik toparlanma riskinin devam ettiğini kabul etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in söz konusu piyasa desteklerinin hisse senetleri gibi riskli varlıklarda kısa vadeli doping etmesi yaratmasına karşın söz konusu potikaların devamlılığı normalleşme konusunda endişeleri de beraberinde getiriyor.

New York merkezli yatırım danışmanlığı firması Seaport Global Holdings’in Tahvil Uzmanı Tom Di Galoma Financial Times’taki açıklamasında, “Bundan sonra ne olacağına ilişkin gerçekten de hiçbir tarihsel veri yok. Bu kocaman bir bilinmezlik. Gelecek iki ila üç ay için ekonomik görünüm oldukça belirsiz. FED’in Eylül ayı toplantısından önce desteklerini çekeceği veya herhangi bir politika değişikliği yapması garanti değil” ifadelerine yer verdi.

Powell bu ay ABD Kongresi’ne yaptığı açıklamalarda tüketici fiyatlarındaki en son dalgalanmaların geçici olduğunu belirtmişti. FED Başkanı açıklamasında işgücü piyasasının durumu ve enflasyon hakkında daha kesin bir fikre sahip olmadan önce para politikasında sıkılaştırmaya gitmenin riskli olduğunu söylemişti.

Ancak FED yetkilileri geçen ay salgın sonrası ilk faiz artışına ilişkin tahminlerini bir yıl öne çekerek 2023'e kadar iki kez faiz artırımı yapılmasını beklediklerini belirtmişti. FED yetkilileri parasal teşviklerin ne zaman azaltacağı konusunda ikiye bölünmüş görünüyorlar.

Londra merkezli varlık yönetimi şirketi Schroders’ın Çoklu Varlıklar Stratejisti Ben Popatlal, “FED’in asıl sorunu enflasyonun ekonomide daha da yerleşik olup olmadığıdır” ifadelerine yer vererek aynı zamanda aşırı derecede bulaşıcı olan korona virüsün Delta varyantının ekonomik büyümeyi tehdit ettiğine dikkat çekti.

Daha sıkı para politikasının enflasyonu frenleyebileceğini belirten Popatlal, “ancak aynı zamanda ekonomik büyümede şoka neden olabilir, stagflasyon ortamı yaratabilir” dedi.

ABD Doları’nın değerini diğer küresel para birimleri ile karşılaştırarak ölçen Dolar Endeksi FED toplantısının ardından önceki kazanımlarını kaybederek %0,2’lik düşüşle işlem gördü.

Borsalar tarafında ise Çarşamba günü açılışta güne düşüşle başlayan S&P 500 Endeksi FED açıklamalarının ardından kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti ve günü %0,02’lik hafif bir düşüşle kapattı.

Powell'dan sonra gözler TCMB'de

 

Powell'ın söylemleri piyasalarda fiyatlanacak

 

Küresel piyasalarda karışık seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucize Reis : )29 Temmuz 2021 11:31

    Adamlar isi biliyor. Kriz herkesin omuzlarinda yuk. Ama bazilari bu yuku tadisiyamaz, agir geliyor. Ekonomik olgunluk bu bireylere yansimadan, her adimi atamayiz diyor... Turkiyede boyle ince detayi gormedim. Onca siyasi izledim. Bizde, telefonunu cikar, ac yok, fakir yok, takla at, yoksulluk yok, her evde ev araba var, herkes is beyenmiyor, yani ulkemizle kiyaslanmayacak detaylar. Fed cok profesyonel, tek elden yonetim. Turkiye cok ses, mantiksiz aciklama, gercegi gormeyen soylemler... birak da abd super guc olsun, adamlar hakediyor. Biz allah peygamber beddua ederiz anca... akillanmayiz. Kriz cikisini hangi yatirimlarimiz, sirtlanip ulke borclatini odeyecek ? Lokomayif sektorumuz ne? Meyve sebze bile ithal, cari acik, buradi bile cari acigi kapatacak cari fazla vermiyor...