E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street 'yumuşak iniş'ten umudunu kesti---

Wall Street 'yumuşak iniş'ten umudunu kesti

Wall Street 'yumuşak iniş'ten umudunu kesti
15 Şubat 2023 - 17:03 borsagundem.com

ABD ekonomisinin dirençli yapısı, Fed üzerinde baskı oluşturuyor. Wall Street ise ‘yumuşak iniş’ senaryolarını çöpe atmış gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ocak ayı enflasyon verilerinin beklenenden daha sıcak gelmesi Wall Street’in ekonomiye dair beklentilerini revize etmesine neden oluyor. Fed üzerinde baskı oluşturan enflasyon verileri, yeni faiz artırımlarının da kapısını aralıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street ‘yumuşak iniş’ senaryosu yerine ‘iniş yok’ seçeneğine giderek daha fazla yaklaşıyor.

İniş yok

Fortune’dan Eva Szalay ve Denitsa Tsekova’nın haberine göre, Ocak ayı enflasyon verileri sonrası hala dirençli bir ekonominin kıskacında enflasyon savaşını yoğunlaştırması için Fed üzerinde oluşan yeniden baskı, Wall Street profesyonellerini hisse senedi manzarasını yeniden düşünmeye zorluyor.

Salı günü tüketici fiyatlarına ilişkin endişe verici raporun açıklanmasının ardından tahvil yatırımcıları, faiz oranlarının yüzde 5'i geçeceği ve orada kalacağı yönündeki beklentilerini artırdı. İki yıllık Hazine getirisi, bu yıl sonunda faiz indirimlerine ilişkin bahislerin neredeyse tamamen ortadan kalkmasıyla yeniden yükseldi.

Boğalar ve ayıların mücadelesine sahne olan hisse senedi piyasalarında ise resim bu kadar net değil: “Artan oranlar veya geçen ay yarım milyon yeni iş yaratacak kadar hızlı genişleyen bir ekonomi.” Enflasyon verisinin açıklanmasının hemen ardından S&P 500'ün önce yükselmesi, sonra düşmesi ve ardından yeniden sıçraması da tartışmanın her iki tarafını oldukça net şekilde yansıtıyor.

Barclays stratejistleri, büyümenin devam edeceği ve aynı zamanda merkez bankalarının kısıtlayıcı politikayı daha uzun süre zorlayacağı bir ekonomik rejim öngörüyor. Bu durum ‘inişin olmadığı’ bir senaryoya karşılık geliyor. Banka, ABD için hem büyüme hem de enflasyon tahminlerini yükseltiyor.

Dolarda kısa pozisyonlarınızı kapatın

Barclays stratejisti Emmanuel Cau, “Piyasa beklentileri, sert inişten yumuşak inişe ve şimdi de iniş yapmamaya, yani dirençli büyüme rejimi ve daha uzun süreli yüksek enflasyona doğru evriliyor. Bu senaryo hisse senetlerini bir şekilde destekliyor” diyor. Cau, “TÜFE verileri de bu konudaki mevcut durumu koruyor” diye ekliyor.

Yılbaşından bu yana süren beş haftalık rallinin bu ay sekteye uğradığı görülüyor. Ancak S&P 500 Endeksi’ndeki yüzde 2'den az düşüş sonrası piyasanın kesin bir sinyal verdiğini söylemek zor. Şimdilik, Ocak ayında hisse senetlerine ısınan stratejistler, büyük bir satış dalgasına karşı daha az temkinli davranırken, daha fazla kazanç elde etmenin daha zor olacağını öne sürüyor.

Daha kısıtlayıcı bir politika patikası beklentisiyle Morgan Stanley, öncelik verdiği ABD Hazine tahvilleri yatırımlarını nötr olarak güncelliyor ve yatırımcılarını kısa dolar pozisyonlarını kapatmaları noktasında uyarıyor. Bankanın stratejistleri, “Piyasa tartışması muhtemelen ekonominin faiz oranı duyarlılığına ve faiz oranlarının daha önce varsayılandan daha yüksek olup olmayacağına dönüyor" diyor.

Fed’i tahmin etmek piyasalara kaybettiriyor

Çok sık karşılaşılmasa da, görece yüksek faiz oranlarının güçlü kazanç artışıyla bir arada var olduğu dönemler ABD'de emsalsiz değil. S&P 500'deki karların, 1990'ların ikinci yarısında, tam da Fed faiz oranlarını yükseltirken tırmandığı anımsanıyor. Merkez bankasının son on yılın sonunda para politikasını normalleştirme çabalarının 2018'in son çeyreğine kadar hisse senetlerini tükettiği görülürken, kurumsal gelirlerin ise asıl Donald Trump'ın başkanlık dönemi boyunca yükseldiği görülüyor.

Fed yetkilileri, en son enflasyon verilerini, enflasyonun düşmeye devam etmesini sağlamak için faiz oranlarının daha da yükseltilmesi gerektiğine dair bir başka sinyal olarak almayı tercih etti. Bu görüş dip alıcılarını neredeyse bir yıldır hırpalıyor ve Wall Street'te hisse senedi rallisinin devam edemeyeceğine dair yeni uyarılara yol açıyor.

Nuveen Baş Yatırım Stratejisti Brian Nick, “Fed, son 18 ayda bu savaşların her birini kazandı. Piyasalar, Fed'in retoriğini veya tahminlerini fiyatlamaya çalıştığında, hep bu mücadeleyi kaybeden taraf oldu” diyor.

Daha uzun süre ve daha yüksek

Yine de, resesyona ilişkin endişeler, yıl başladığında neredeyse her şey garanti olsa da, hafiflemiş gözüküyor. Bank of America'nın en son fon yöneticisi anketinde, yatırımcıların ekonomi hakkında birkaç ay öncesine göre çok daha az karamsar oldukları görülüyor. Kasım ayındaki yüzde 77’lik orana kıyasla, yanıt verenlerin yalnızca yüzde 24'ü bir esesyon bekliyor ve önümüzdeki 12 ayda faiz indirimi bekleyen yatırımcı sayısı Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyede seyrediyor.

Anketin sonuçlarına göre, en büyük risk olarak hala daha uzun süreli ve daha yüksek enflasyon gösteriliyor. Bu, ABD ekonomisinin resesyondan çıkma ihtimalinin aynı zamanda Fed'in faiz indirimlerine başlamakta zorlanacağı anlamına gelmesinden kaynaklanıyor.

Barclays ekibi ise bu hafta yayınladıkları notta, “Çin'in yeniden açılması, Avrupa'daki düşük gaz fiyatları ve ABD'deki güçlü istihdam artışı, yakın vadede durgunluk olasılığını azalttı. Bu aynı zamanda çekirdek enflasyonu daha kalıcı hale getirmeli, ancak ek faiz oranı artışlarının da önünü açmalı” diye yazıyor.

Ayı piyasası günleri geride kalmış gözüküyor

Tüm bunlar, sürekli bir risk rallisini de frenliyor. Goldman Sachs stratejistleri, makroekonomik koşulların iyileşmesi ve aşağı yönlü risklerin azalması nedeniyle önümüzdeki üç ay içinde hisse senetleri konusunda nötr duruma geçerken, piyasaların risk iştahının ‘verilerin oldukça ilerisinde’ olduğu konusunda da yatırımcıları uyarıyor.

Wells Fargo Özsermaye Stratejisi Başkanı Christopher Harvey, yüzde 5'lik veya Fed’in şu anda öngördüğü değerden daha düşük bir tepe faiz oranı öngörüyor. Harvey, “Ancak bu bile sürdürülebilir bir toparlanmaya yol açmayabilir. Yine de ayı piyasası günleri geride kalmış gözüküyor” diyor.

Harvey, “Enflasyon düşüş eğiliminde olsa da inadını sürdürüyor. Fed faiz oranlarının yüzde 5'e yaklaşmasıyla ekonominin beklenenden daha dirençli olduğunu görüyoruz” diyor. Harvey, “Bu, hisse senetleri için ne harika ne de korkunç bir ortam” diye ekliyor.

Goldman Sachs: Yumuşak iniş borsalara geri dönün anlamına gelmiyor

 

Yumuşak iniş ihtimali azaldı, volatilite yükseliyor

 

Enflasyon Powell’ın uykularını kaçırıyor

 

Fed tetikte bekliyor, yatırımcılar umursamıyor

 

FED faiz artışlarını 2024’e taşıyabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)