E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yeniden yükselişe hazırlanıyor---

Wall Street yeniden yükselişe hazırlanıyor

Wall Street yeniden yükselişe hazırlanıyor
05 Mayıs 2020 - 10:00 borsagundem.com

ABD borsalarında 23 Mart tarihli dip seviyelerinin ardından hafta içerisinde kısa süreli bir düşüş yaşandı. Uzmanlar bu geri çekilmenin yeni yükseliş için hazırlanma süreci olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri’nde hisse senetleri piyasaları Çarşamba gününden bu yana %4 değer kaybetti ve borsalardaki bu düşüş 23 Mart tarihindeki dip seviyelerin yeniden test edileceği spekülasyonlarına yol açtı. Marketwatch'un haberine göre, Morgan Stanley’in Baş Sermaye Stratejisti Michael Wilson ise bu görüşlere katılmıyor. Wilson, piyasaların sadece bir önceki kazançlarını konsolide ettiğini ve yukarı yönlü hareket için hazırlandığı düşüncesinde.

Morgan Stanley Stratejisti pazartesi günü müşterileriyle paylaştığı notta, “Dipten gelen %35’lik ralliden sonra hisse senetleri piyasaları ilk molalarını veriyor” ifadelerinde bulunan Wilson S&P 500 endeksinin en fazla 2.650 seviyesine kadar düşeceğini ardından yükselişin devam edeceğini belirtti.

Wilson 16 Mart tarihinde piyasaların dip seviyesine ulaşmakta olduğunu ifade etmiş ve sadece bir hafta sonra 23 Mart tarihinde S&P 500 endeksi 2.237 puanla dip seviyesine ulaşmıştı. Kovid-19 salgınıyla beraber gelen petrol fiyatlarındaki çöküşün ABD’de halihazırda tükenmekte olan genişlemenin sonunu getirmesi nedeniyle bu dip seviyesine ulaşıldığını açıklamıştı.

Baş Stratejist düşüş sırasında paylaştığı tahminlerinde piyasaların bir ya da iki çeyrek içerisinde toparlanacağını ve bu toparlanmanın ekonomideki düzelmeden önce gerçekleşeceğini öngörmüştü. ABD’deki gayrisafi yurtiçi hasıla rakamlarının ise 2020 sonbaharında düzene gireceği konusunda diğer uzmanlara katıldığını belirtmişti.

 

Veriler boğa piyasasını gösteriyor

Boğa tezini destekleyen önemli bir veri de sınırsız merkez bankası desteği, benzeri görülmemiş mali teşvikler ve hükümetlerdeki muazzam bütçe açıklarının gelecek yıllarda küresel ekonominin kalıcı bir özelliği haline gelmesi. Wilson’ın paylaştığı nota göre bu dinamikler ABD’de enflasyonun artmasına ve korona virüsün kontrol altına alınmasıyla birlikte şiddetli bir geri dönüşe neden olacak.

Wilson bu nedenle yatırımcılarına daha düşük sermayeli, döngüsel ve yüksek beta katsayılarına sahip hisse senetlerinin tercih edilmesini, bu hisselerin S&P 500’in tarihsel ortalamalarıyla bir korelasyon içerisinde olduğunu belirtiyor. Bir ay öncesinde düşük sermayeli Russell 2000 endeksi S&P 500 endeksinden %5 daha fazla getiri sağladı ve Wilson bunu erken boğa piyasalarının geleneksel özelliği olarak açıklıyor.

Bir diğer boğa piyasası belirleyicisi ise vadeli piyasalardaki temettülerde gözleniyor. Yatırımcılar burada S&P 500 şirketlerinin temettü ödemelerine odaklanıyor. Vadeli piyasadaki temettü fiyatlarının hisse senedi fiyatlarıyla gerçek kazanç tahminlerinden çok daha iyi ilişkili olduğunu kanıtlamıştır ve piyasanın büyük mali kriz sırasında %23'lük bir düşüşe karşı bu yıl sadece %15 düşeceğini öngören pazar olduğunu göstermektedir.

Temettü göstergeleri ekonomik görünümün ötesinde

Wilson, bu nispeten iyimser görünümün bile ayı piyasasından izler taşıdığını belirtiyor. Zira temettü kesintileri mevcut ekonomik daralma sırasında şaşırtıcı derecede az oldu, yılbaşından bu yana S&P 500 endeksindeki 133 şirketler temettülerini yükseltti ve sadece 38 şirkette temettülerin kesildiği veya askıya alındığı görüldü.

Wilson, "Şirketler temettü ödemelerini korumak için her zaman ellerinden geleni yapacaklar ve hisse senedi fiyatları için temettülerin güçlü sinyaller verdiği hakkında önemli ampirik veriler var" dedi. "Şimdiye kadar şirketler bunu yapıyor ve bu bizim görüşümüze göre güçlü bir sinyal ve geri çekilmelerin sınırlı olacağına inanmak için başka bir neden."

S&P 500 endeksi seviyesini korumakta zorlanacak

 

Küresel piyasalar yön bulamıyor

 

ABD vadeli endekslerinde kırılgan yükseliş

 

Borsa İstanbul'da iştaha ihtiyaç var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)