E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcıları yeterince korkmuyor---

Wall Street yatırımcıları yeterince korkmuyor

Wall Street yatırımcıları yeterince korkmuyor
12 Nisan 2022 - 11:15 borsagundem.com

ABD borsalarında ayı piyasasının dibine sonunda ulaşıldığı yönündeki umutlar borsalardaki düşüşleri destekleyebilir. Uzmanlara göre yatırımcılardaki bu iyimser beklenti henüz dibe ulaşılmadığının göstergesi niteliğinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetleri Mart ayı başlarındaki dipleri yeniden test edebilir ve hatta bu seviyenin daha da gerisine düşebilir. MarketWatch yazarı Mark Hulbert söz konusu öngörüyü borsalardaki duyarlılığı belirten piyasa analizlerine dayandırıyor. Zira şu anda piyasalardaki artmakta olan endişe havası gelecekteki bir ralliyi desteklemek için çok zayıf.

Son günlerde Wall Street’te ayı piyasasının pik yaptığına ilişkin bir yatırımcı algısı mevcut. Bu algının gerçek olması piyasalar için iyi bir işaret olarak görülebilir. Ancak Hulbert söz konusu iyimserliğe katılmıyor. Borsa yazarının görüşü ise, şu anda borsalarda görülen şeyin ayı piyasasının pik yaptığı görüşünü taşıyan tespitlerinin zirve yaptığı yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsaların ayı piyasasının dibine ulaşılması, yükseliş döngüsünün başlayacağı dönemde dipten alma fırsatı anlamına gelir. Ayı piyasasının pik yaptığı ve borsalardaki en kötü günlerin geride kaldığı düşüncesi piyasalarda düşüşlerin sona ereceğine ilişkin bir beklentinin oluşmasına sebep olabilir.

Ancak borsa yazarına göre bu her ne kadar iyi bir bahis gibi görünse de piyasa gerçekleri aynı şeyleri söylemiyor. Hulbert'e göre yatırımcılar yeterince karamsar hale gelmedi. Borsalara ilişkin bir gösterge olağanüstü kötümserliği gösterirken bir başka gösterge ise bu görüşü yeterince sağlamıyor.

Borsa uzmanı bu tutarsız kötümserliğin iyi bir örneği olarak iki yatırımcı duyarlılık endeksi arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Hulbert’in borsa araştırmaları firması Hulbert Ratings’in sağladığı Hulbert Hisse Senedi Bülten Duyarlılığı Endeksi (HSNSI) ve Hulbert Nasdaq Bülten Duyarlılığı Endeksi (HNNSI) kısa vadeli piyasa zamanlayıcılarının belirli bir alt kümesi arasında önerilen ortalama hisse senedi yatırım seviyelerini yansıtıyor. Borsalardaki yatırımcı duyarlılığının anlaşılması amacıyla oluşturulan iki endeks normal şartlarda birbirleriyle bağıntılı hareket etse de ayrışmanın söz konusu olduğu durumlar da mevcut.

Hulbert iki endeksteki ayrışmaya en yakın örneğin geçtiğimiz ay olduğunu belirtiyor. Borsa uzmanının araştırmasına göre 15 Mart'tan bu yana, iki endekste de tarihsel yönelimlerinin en alt seviyesi olan %10 seviyesinde kalmış. Hulbert bu tablonun ayı piyasası zirvesiyle uyuşmadığını söyledi.

Borsa uzmanı bir diğer piyasa duyarlılığı göstergesine erişmek için danışmanlık firması Market Extremes’in Başkanı Hayes Martin’e ulaşıyor. Martin’in piyasalardaki dönüm noktaları hakkındaki tahminleri de etkileyici nitelikte. Yatırım performanslarını da göz önünde bulunduran göstergelere göre Martin, “önemli ölçüde görülen herhangi bir kalıcı karamsarlık açıkça görülmüyor” ifadelerine yer verdi. Zaman zaman ortaya çıkan karamsarlık dönemleri ise Martin’e göre geçici nitelikte. Borsa uzmanı ayı piyasasının dibine ulaşıldığı görüşüne ciddi biçimde katılmadığını belirtiyor.

Mark Hulbert ayı piyasasının dibine ulaşıldığı beklentilerinin erken olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Borsaların karşıt senaryoyu izlediğini varsayarsak, duyarlılık göstergeleri aşırı bir ayı piyasasını göstermeden ve en az birkaç gün bu seviyelerde kalmadan dip görünmeyecektir. Bu yüzden silahınıza davranmak konusunda dikkatli olun. Bir hamle yapma konusundaki istekliliğiniz borsalarda dibin henüz gelmediğinin başka bir kanıtıdır.”

 

Alüminyum fiyatları 3 ayın dibinde

 

Piyasalar ABD'nin enflasyon verilerine odaklandı

 

ABD borsaları günü sert düşüşle kapadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)