E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcıları enflasyondan nasıl korunacak?---

Wall Street yatırımcıları enflasyondan nasıl korunacak?

Wall Street yatırımcıları enflasyondan nasıl korunacak?
19 Ocak 2021 - 13:50 borsagundem.com

Enflasyon beklentilerinin yükseldiği ABD ekonomisinde yatırımcılar paralarının değerlerini korumak için farklı seçenekleri gözden geçiriyorlar. Tüm varlık sınıflarınınsa kendine özgü avantajları ve dezavantajları mevcut

BORSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon beklentileri yükseldikçe yatırımcılar yüksek enflasyona karşı en iyi koruma yollarını aramaya başladı. MarketWatch yazarı Mark Hulbert enflasyon ortamında Wall Street yatırımcılarının önündeki tercihleri değerlendiriyor.

Bu ayın başında ABD St. Louis Merkez Bankası Başkanı Hames Bullard gazetecilere yaptığı açıklamada geçtiğimiz on yıldaki enflasyon sonuçlarının 2021 yılında gerçekleşmesi muhtemel enflasyonla aynı karakterde olmadığını belirterek daha yüksek volatilite ve ABD ekonomisinin alışkın olduğundan daha yüksek enflasyon beklediklerini açıklamıştı.

Mark Hulbert 10 yıllık başabaş enflasyon oranı düşünüldüğünde ABD’deki tahvil piyasasında enflasyon oranlarının iki yıldan uzun bir süredir ilk defa %2’nin üzerinde hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekiyor. Hulbert yazısında çeşitli varlık sınıflarının tarih boyunca enflasyon ortamında nasıl performans gösterdiğini inceliyor.

Altın

MarketWatch yazarı yüksek enflasyona karşı korunma konusunda en popüler varlık sınıfı olan altını ele alarak incelemesine başlıyor. Ancak Hulbert’e göre bu algı pek de doğru olmayabilir.

Doların ABD tüketici fiyat endeksine göre yıllık değerini altınla karşılaştırarak değerli metalin tarih boyunca enflasyon getirisini inceleyen Hulbert, altının enflasyon karşısındaki beş yıllık getirilerinin oldukça düzensiz gerçekleştiği sonucuna varıyor.

1970 yılında altının ABD’de serbest ticarete girmesinden bu yana altının 5 yıllık getirileri %27,5’ten (Eylül 1980) eksi %20,6’ya (Ocak 1985) kadar geniş bir aralıkta seyrediyor.

MarketWatch yazarına göre bu geniş aralık gelecekteki yıllarda gerçekleşmesi muhtemel bir enflasyon durumda güvenli bir ortam sağlamayabilir.

Altının enflasyondan korunma konusundaki başarısı beş yıllık getirilerden daha uzun süreleri içeren ölçümlerde ortaya çıkıyor. Ve bu ölçümler gerçekten uzun bir dönemi ifade ediyor. Duke Üniversitesi Profesörleri Campbell Harvey ve Claude Erb altının bir yüzyıl veya daha uzun zaman aralıklarında ölçülen enflasyona ayak uydurma performanslarının çok daha iyi olduğunu oraya çıkardı.

Bitcoin

Hulbert Bitcoin’in fiyat geçmişinin enflasyondan korunma yeteneği hakkında sağlam sonuçları desteklemediği için kripto para biriminden çok kısa bahsediyor. Bitcoin enflasyon verilerinin ısınmaya başladığı Aralık ayı ortalarından Ocak ayı başına kadar iki katına yükseldi. Ancak sonrasında ise görünürde herhangi bir enflasyon baskısı olmadan Bitcoin 8 Ocak ile 11 Ocak arasında 10 bin dolar değer kaybetti. Bu kripto para biriminin %25 oranında düştüğü anlamına geliyor. Bitcoin ayrıca 2017’nin sonu ile 2019’un başı arasında %75’in üzerinde değer kaybetmişti.

Hisse senetleri

MarketWatch yazarının araştırmalarına göre hisse senetleri enflasyona göre ayarlanmış getirilerde en yüksek kazanç sağlayan varlık sınıfı olarak dikkat çekiyor. Ancak bu istatistik beş yıllık dönemde hisse senetlerini enflasyona karşı iyi bir koruma stratejisi haline getirmiyor.

Karşılaştırmak gerekirse altının 1970’lerin ortalarından bu yana beş yıllık ortalama getirisi yıllık bazda %2,2 oranında. Buna karşın S&P 500 Endeksinin yıllık ortalaması ise %8,4. Basit ortalamalara göre hisse senetleri altından daha iyi bir koruma sağlıyor gibi görünüyor.

Ancak hisse senetlerinin enflasyon ayarlı getirileri altın kadar oynaklık gösteriyor. 1970’in ortalarından bu yana hisse senetlerinin beş yıllık enflasyona ayarlı getirileri %25,7’den eksi %8,1’e kadar değişkenlik gösteriyor. Beş yıllık reel getirilerinin standart sapması hisse senetleri için %7,4’ken, altın içinse %10,0 seviyesinde.

Enflasyon korumalı ABD Hazinesi varlıkları

Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre kazançlarında herhangi bir dalgalanma ya da herhangi bir oynaklık istemeyen yatırımcılar varlık ABD Hazinesi'nin Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetleri (TIPS) tercih ediyor. Zira TIPS’lerde ödenen miktar direkt olarak tüketici fiyat endekslerine bağlı. TIPS satın alan ve olgunlaşmasını bekleyen yatırımcılar enflasyona göre ayarlanmış getiri elde edebiliyor.

An itibariyle TIPS verimleri negatif seviyede olduğundan yatırımcılar paralarını güven altına alabilmek için belli bir miktar ödeme yapmak durumunda kalıyor. 10 yıllık TIPS’lerin reel verimler eksi %0,96 seviyesinde işlem görüyor. Bu yatırımcıların TIPS satın alıp 2031 yılına olgunlaşmasını beklemesi durumunda enflasyon oranının daha aşağısında bir miktarda getiri elde edecekleri anlamına geliyor. Söz konusu eksi %0,96 verimi enflasyon karşısında yapılan sigorta ödemesi olarak da kabul edilebilir.

Önümüzdeki yıllara ilişkin uzun süreli bir TIPS yatırımı yaparak korunmak içinse yatırımcıların eksi %0,96’lık kayıplarını telafi edeceklerine ilişkin kararlı olmaları gerekiyor. Zira altın, Bitcoin ya da hisse senetleri bu süreçte çok daha iyi ya da çok daha kötü performans gösterebilirler.

 

Credit Suisse: 2021'deki boğa piyasası hafife alınıyor

 

Piyasalar gayrimenkul yatırımının gücünü hafife alıyor

 

Borsa İstanbul'da rekor seviyeler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)