E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street seçimi erken kutluyor---

Wall Street seçimi erken kutluyor

Wall Street seçimi erken kutluyor
06 Kasım 2020 - 15:27 borsagundem.com

Seçim henüz sonuçlanmadı. Ancak Wall Street şimdiden kutlama yapıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarını bekliyor ancak Wall Street kutlama modunda. S&P 500 bu hafta neredeyse %7 artış gösterdi ve endeks, 1932’den bu yana en iyi seçim haftası performansını yaşadı. Ralli yatırımcıların, seçim sonuçları tam anlamıyla açıklandığında, iki partinin de Washington üzerinde doğrudan söz sahibi olmayacağı konusundaki rahatlamasını yansıtıyor. ABD’yi sarsan ekonomik ve sağlık krizine rağmen, demokratlar hem başkanlığı hem de senatoda çoğunluğu alamadı. Kongrenin kontrolü, cumhuriyetçiler ve demokratlar arasında bölünecek.

Bu, Beyaz Saray’da dört yıl daha ABD Başkanı Donald Trump da olsa, Joe Biden da olsa, politikadaki değişimlerin, ani değil kademeli olacağı anlamına geliyor. Aynı zamanda, bu yatırımcılar için de bir rahatlama getirdi çünkü, aşırılığın sınırlandırılması tercih ediliyor.

JPMorgan Funds’ın Baş Piyasa Stratejisti David Kelly, “konu ister sağ cenahın popülizmi olsun, ister sol cenahın modern para kuramı, düzenlenmesi gereken çok şey var” dedi. Açıklamasının devamında, “birlikte çalışmak zorunda kalacağız” ifadesini kullandı.

Wall Street memnun

Bölünmüş hükümet, ya da Wall Street tabiriyle “çıkmaz” yatırımcılar tarafından olabilecek en iyi sonuç olarak görülüyor. Ekonomik teşvik paketinin gelme ihtimali hala var ancak senatoda demokrat çoğunluğu sağlansaydı, miktarı daha fazla olabilirdi.

Küçük bir paket reel ekonomiyi zedeleyecek olsa da, aynı zamanda ABD Merkez Bankası (FED)’nın faiz oranlarını arttırmak için acele etmeyeceği anlamına da geliyor. Bu da piyasalar için oldukça olumlu çünkü düşük seviyedeki faiz oranları yatırımcıları hisselere yönlendiriyor.

Daha da önemlisi, cumhuriyetçiler senatoda çoğunluğu sağlarsa, birçok kişinin beklediği gibi, şirketler ve hane halkları için daha yüksek vergilerin getirilmesi riski ortadan kalkacak. Kelly, “tek parti hükümetiyle 2021 yılına başlamanın tehlikesi, ekonomiyi fazla yükseltme ihtimalinin yüksek olması” dedi. Açıklamasının devamında, “teşvik konusunu hızlandırmak çok kolay. Ancak asıl mesele frenin olup olmayacağı” ifadelerini kullandı.

Bu nedenle yatırımcılar Amazon ve Microsoft gibi teknoloji şirketlerinin hisselerine yöneldi. Bu şirketlerin, ekonomik iyileşme zayıf olsa da iyi performans göstereceğine inanılıyor.

‘Toplumsal olaylar gerçek bir korkuydu’

Wall Street’in seçimlere karşı oldukça olumlu bir tepki vermiş olması şaşırtıcı oldu. Öncelikle yatırımcılar, başkanlık yarışından dolayı endişeli değil. Ya da Trump’ın seçim sürecinin güvenirliliğiyle ilgili şüphe yaratma çabası yatırımcılar üzerinde etkili olmadı.

Bespoke Investment Group’un Kurucu Ortağı Paul Hickey, Perşembe günü kaleme aldığı notta, “televizyonunuzu açtığınızda karşınıza çıkan finans kanalları, bir önceki günün haberlerinin bant kaydını vermiyor” dedi. Açıklamasının devamında, “seçim sonuçları hala belirlenmedi ve hisseler bir kez daha sert bir yükselişte” ifadesini kullandı.

Dow Jones, Perşembe günü %2 artış göstererek, 500 puandan fazla yükseldi.

Hickey, “piyasalar bölünmüş hükümet ihtimalinden memnun görünüyor” dedi. Yatırımcılar aynı zamanda, en büyük korkuları gerçekleşmediği için de rahatlama hissetti. Citigroup’un ABD Baş Piyasa Stratejisti Tobias Levkovich, “toplumsal olaylar birçok kişi için gerçek bir korkuydu ancak şimdiye kadar ortam sakin” dedi.

Wall Street şimdiden seçim sonuçlarına karar verdi mi?

Wall Street benzer bir şekilde, seçimlerle ilgili devam eden hukuk savaşını da görmezden geliyor. Trump çekişmeli eyaletlerde çok sayıda dava açtı ve süreci uzatmakla tehdit ediyor.

Levkovich, “dava süreçleri bir tehdit olsa da, bu davaların temeli sorgulanır” dedi.

Wall Street uzmanı ve DataTrek Research’ün Kurucu Ortağı Nicholas Colas, “piyasaların iki taraftan da gelecek olan itiraz davalarına karşı sabırlı olması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Büyük medya kurumları, Beyaz Saray için bir kazanan açıklamamış olsa da, analistler piyasaların kazananı şimdiden gördüğünü söylüyor.

Bespoke’tan Hickey, “Başkanlığa giden yol giderek daralıyor” dedi. JPMorgan’dan Kelly, “piyasalar sayımların geri kalanına bakıyor ve Biden’ın başkan olduğunu varsayıyorlar. Piyasalar sonucu belirledi” ifadesini kullandı.

Vergi artışı olmayacak mı?

Wall Street Biden’ın başkanlığından memnun olabilir. Özellikle de Biden, bölünmüş bir kongre tarafından denetim altında tutulacaksa. Öncelikle, bu Biden’ın Trump’ın kurumlar vergisi indirimini yürürlükten kaldırma çabasının senato tarafından engelleneceği anlamına geliyor. Bunun önemi, Citi’nin Biden’ın önerdiği vergi artışıyla 2021’deki 160 dolarlık hisse başı kazançtan 9 doların eksilecek olması.

Aynı durum, sağlık, finansal transfer vergisi ve iklim konularındaki yasalar için de geçerli, çünkü senatoda her iki parti tarafından destek almayacak.

İkincisi, bölünmüş bir hükümet, Biden’ın FED ve Hazine Bakanlığı gibi kilit noktalardaki pozisyonlara ılımlı isimler getirme mecburiyetini ortaya çıkaracak. Bu da Wall Street’in Senatör Elizabeth Warren ya da kabinede Bernie Sanders gibi isimlere karşı duyduğu korkuyu hafifletiyor.

Cowen Washington Research Group Politika Analyst Jaret Seiberg, “bölünmüş hükümetler genelde büyük bankalar, yerel bankalar, özel sermaye ve kredi kurumları için olumludur” dedi.

Aynı zamanda, Biden’ın ticaret konusunda daha ılımlı bir politika izlemesi bekleniyor. Trump’ın gümrük vergilerini sık ve öngörülemez şekillerde kullanması, kurumsal karlara zarar verdi ve zaman zaman piyasaları korkuttu.

Elbette Wall Street’in kutlaması erken. Yarış henüz bitmedi, hukuki engeller var ve gücün transferi konusundaki sorular hala cevapsız. 

BCA Research analistleri, “oy sayımları bu hafta açık bir şekilde sonuçlanmazsa, kapsamlı bir tartışmalı seçim ortaya çıkacak. Riskten kaçınma tavrı, seçim sonuçları tam anlamıyla belirlenene kadar devam edebilir” dedi.

Biden'ın zaferi doların hezimeti mi olur?

 

Goldman Sach’tan banka hissesi önerileri

 

Yatırımcılar belirsizliğin sonunda umut ışığı görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)