E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street seçim karmaşasını sevdi---

Wall Street seçim karmaşasını sevdi

Wall Street seçim karmaşasını sevdi
06 Kasım 2020 - 10:19 borsagundem.com

ABD borsalarının karışık seçim sonuçlarında ne yapacağı merakla bekleniyordu. Wall Street’teki ralli yatırımcıların mavi dalga yerine karmaşayı tercih ettiğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ülkedeki başkanlık seçimleri sonrasında keskin bir yükseliş yakaladı. Başkanın kim olacağı hala belirsizliğini korusa da borsalar Demokratların hem ABD Kongresi’ni hem de Beyaz Sarayı kazandığı bir mavi dalga ihtimalinden kurtulmanın rahatlamasını yaşıyor. Marketwatch yazarı Mark Hulbert’e göre borsalar siyasi bir çıkmazı mavi dalgaya tercih ediyor.

Hulbert başkanlık yarışı ve kongre seçimindeki birçok sonucun halen bilinmediğini hatırlatıyor. Bu sonuçlara göre asıl kazanan siyasi çıkmazmış gibi görünüyor. Buna karşın seçimler öncesinde bazı bahisçiler Demokratların ABD Kongresi’ndeki her iki meclisi ve başkanlığı kazanmasına dörtte üç oran vermişlerdi.

Trump'ın talebine mahkemeden ret

Borsa analisti 1945 yılından bu yana yıllık S&P 500 performanslarına bakıldığında mavi dalga halinde borsaların %9,8 oranında yükseldiği görülüyor. Bu oran Hulbert’e göre ortalama bir borsa getirisi. Buna karşın Demokrat başkan ve bölünmüş bir ABD Kongresi durumunda borsalar çok daha iyi performans gösteriyor. Hulbert’in istatistiklerine göre böyle bir durumda borsaların yıllık kazancı %13,6 seviyesinde.

Wall Street’in bu tip bir siyasi çıkmazı sevmesinin sebebi büyük siyasi değişikliklerin yürürlüğe girmesi ihtimalinin azalması olabilir. Yatırım danışmanlığı şirketi CFRA’in Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall müşterilerine gönderdiği bir e-mail notunda siyasi çıkmaz ihtimalinin artmasının sert piyasa düzenleme tedbirleri ve vergi artışı beklentilerini düşürdüğünü belirtiyor. Stovall karışık sonuçların ek finansal teşvik ihtimalini de düşürdüğünü de ifadelerine ekliyor. Fakat bu ihtimalin düşmesi yolun sonundaki enflasyon baskıları ihtimalini de azaltıyor.

Yatırımcıların daha önceki seçimlerin kazananlarını izlerken dikkatli olması gerekiyor. Zira bir diğer Marketwatch yazarı William Watts, başkanlığı ya da ABD Senatosu’nun kontrolünü kim kazanırsa kazansın ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın “Washington’daki en güçlü adam” olmayı sürdürdüğünün altını çiziyor. Bu aynı zamanda hem genel ekonomide hem de özel olarak borsalarda para politikasının kontrolünün Beyaz Saray ve Kongre’nin siyasi kontrolünden daha önemli olabileceğini söylemenin bir başka yolu.

Powell: Ekonomide görünüm olağanüstü şekilde belirsiz

Hulbert tüm bunlara ek olarak yatırımcıların rasgele piyasa dalgalanmalarına anlam atfetmek konusunda dikkatli olunması konusunda uyarıyor. Borsa analisti, “Borsanın günlük hareketlerinin çoğunluğu olmasa da büyük bir kısmının istatistiksel gürültüden ibaret olduğunu unutmamalıyız” dedi.

Yine de Nasdaq’daki neredeyse %4’e ulaşan yükselişle birlikte S&P 500’deki %2’yi aşan ralli Hulbert’e göre talep açıklaması için yeterli bir yükseliş. Analist seçimlerdeki karışık sonuçların en açık sebep olduğunu belirtiyor.

ABD borsaları Fed'in faiz kararı sonrası yükselişi sürdürdü

 

ABD seçimlerini iki başkan kazandı: Xi ve Putin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)