E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street için kritik hafta---

Wall Street için kritik hafta

Wall Street için kritik hafta
26 Ekim 2020 - 11:08 borsagundem.com

ABD borsaları bilanço sezonunun en yoğun haftasına giriyor. S&P 500’deki hisselerin üçte birinden fazlası bilanço açıklamaya hazırlanırken piyasaların gözü halen teşvik paketi görüşmelerinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcılarının aklında korona virüs destek paketi var. Dikkatlerin ABD Kongresi’nde alınacak ek finansal tedbir kararlarına çevrilmesine rağmen borsalar en yoğun haftasına hazırlanıyor. Zira Wall Street şirketleri hafta içerisinde çeyrek bilançolarını açıklayacak.

Marketwatch’un haberine göre Fact Set’in Kıdemli Analisti John Butters e-posta yoluyla yaptığı açıklamada S&P 500 endeksindeki 186 şirketin, başka bir deyişle hisselerin üçte birinden fazlasının ekim ayının son haftasında üçüncü çeyrek bilançolarını bildirmeye hazırlandığını belirtiyor.

Şimdiye kadar bilançolar ABD Kongresi milletvekilleri ile Beyaz Saray arasındaki korona virüs destek paketi yanında gündemin diğer sıralarında yer alan verilerden ibaretti. Ekonomistlere göre ekonomik toparlanmanın sürdürülebilmesine yardımcı olmak ve trilyonlarca doların ekonomiye girmesi gibi önemli sonuçlar doğuracak destek paketine ilişkin görüşmelerin yatırımcılar nezdinde takip edilmesinin garipsenmesi de yanlış olur.

Ancak içerisinde bulunduğumuz haftada yayınlanacak bilanço raporları takip etmeye değer olacak. İçerisinde FAANG olarak bilinen dev teknoloji hisselerini de barındıran bilançoların büyük bir kısmı perşembe günü açıklanacak. Facebook, Apple, Amazon ve Google’ın çatı şirketi Alphabet’in bilançolarını perşembe günü açıklaması beklenirken Netflix bilanço açıklamasını geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi.

S&P 500’ün %16’sını oluşturan şirketlerin bilançoları borsalarda çok büyük bir etki oluşturabilir. Buna karşın endeksteki şirketlerin %27’si bilanço açıklamasını yaparken gerçek bilançolar ve tahminlerle harmanlanan sonuçlara göre üçüncü çeyrekte %16,5’lik bir düşüş gösteriyor. Bilançolardaki bozulma devam ederse 2009’un ikinci çeyreğinde bilançolardaki %26,9’luk düşüşün ardından ikinci en sert düşüş yaşanabilir.

Fact Set raporuna göre sektör bazında bakıldığından S&P 500’ün 11 sektöründen dokuzundaki bilançolarda yıldan yıla düşüş gözleniyor ve bu düşüşe enerji sektörü liderlik ediyor.

İyi haberler geliyor

Bilançolar ikinci çeyrekteki gibi önemli dönüşler göstermese de sürpriz bir şekilde yukarı yönlü hareket ediyor. Şirketlerin %84’ü hisse başına kazançlarda beklentileri aştı. Böylece 2008 yılından bu yana en fazla orandaki şirket beklentileri aşmış oldu. Şirketlerin %81’i ise gelir rakamlarında sürpriz yaptı.

Commonwealth Financial Network’ün Baş Yatırım Yöneticisi Brian Price, “Bilanço revizyonlarını birkaç istisna dışında sürpriz bir şekilde yukarı yönlü görüyoruz. Birçok şirket daha önceki beklentilerini aşıyor” ifadelerinde bulundu. Price, “Özellikle de bu bilançolarda kaliteler de yükseliş gösteriyor. Sadece giderlerin kısılmasıyla bilançolar yükselmiyor ayrıca şirketlerin elde ettikleri gelirler de görece daha yüksek” dedi.

Pandemi nedeniyle bozulan ekonomide önemli bir gösterge olan ileriye dönük göstergelerde de olumlu bir seyir söz konusu. Şu ana kadar 5 şirket negatif bir bakış açısı gösterirken 19 şirket hisse başına kazançlarda yükseliş öngörüyor.

Tüm bu verilere rağmen bilançolarda ve beklentilerdeki iyi sonuçlar ABD ve Avrupa’da artan korona virüs vakaları pandemi sebebiyle sorunlu bir iyileşme süreci gerçekleştiren ekonomiler için risk oluştururken endişeleri gidermek için yeterli olmayacaktır. Üstelik ABD başkanlık seçimlerindeki belirsizlik gelecek yıllardaki politikaları ve yeni korona virüs destek paketini olumsuz etkileyebilir.

Price konuya ilişkin, “Bilançolar oldukça önemli fakat borsa aşırı derecede seçimlere ve teşvik paketi görüşmelerine odaklanmış gözüküyor. Seçimden önce büyük bir teşvik paketi görme ihtimalimiz pek mümkün görülmüyor ve aslına bakılırsa şu andaki belirsizliklere rağmen volatilitenin halen yüksek olmaması bir miktar şaşırtıcı” ifadelerini kullandı.

Bu belirsizliklerin toparlanması durumunda boğa piyasası destekçileri 2021 yılında bilançolarda beklenmedik bir geri dönüş olacağını düşünüyorlar.

Yatırım danışmanlığı şirketi Leuthold Group cuma günü paylaştığı bir raporda eğer teknoloji ve sağlık sektörü hisseleri borsaları yukarı iterse hisse başı kazançların 2021’de rekor seviyeye ulaşabileceğini belirtti. Leuthold’un Kıdemli Analisti Scott Opsal, “2021 yılında yüzdelik büyüme ve bilanço gelirlerindeki mutlak dolar miktarı hesaba katıldığında teknoloji ve sağlık sektörü liderliğinde belirlenecek” görüşlerine yer verdi.

Borsa çöküşü korkusu yükseldi

 

ABD seçimi fiyatlamaları piyasalarda dalgalanma yaratıyor

 

Dolar neden yükseliyor, yeni hedef neresi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)