E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street halka arzlarda ayrıcalığını kaybediyor---

Wall Street halka arzlarda ayrıcalığını kaybediyor

Wall Street halka arzlarda ayrıcalığını kaybediyor
05 Nisan 2021 - 16:09 borsagundem.com

Wall Street devleri uzun zamandır halka arzları küçük yatırımcıları dışlayarak gerçekleştiriyordu. Ancak SPAC şirketleri ve internet üzerinden yapılan borsa ticaret uygulamaları, halka arzları herkesin ulaşabileceği bir platform haline getiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sıradan insanların bir zamanlar Wall Street'in en seçkin alanlarından biri olan ilk halka arzlara yatırım yapması kolaylaşıyor.

Borsa ticaret şirketleri Robinhood Markets ve Social Finance gibi şirketler müşterilere halka arz hisselerini halka arz sırasında değil, erken satın alma şansı sunmak istiyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü halka arz olan Londra merkezli teslimat uygulaması Deliveroo gibi halka arzı planlayan şirketler, müşterilere halka arz öncesi hisselerine erişim sağlıyor. Bunun yanında özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) de bazı bireysel yatırımcıların halka arzlara girmeleri için arka kapı niteliği taşıyor.

Bloomberg’in haberine göre tüm bunlar, yıllardır beraber iş yaptıkları ve en sevdikleri müşterilerine halka arz hissesi veren büyük Wall Street bankalarının elindeki gücü bir miktar alıyor.

Wall Street dışında özellikle Asya olmak üzere dünyanın diğer borsalarında halka arzlara gerişim bireysel yatırımcıların ulaşabileceği ölçüde daha geniş çaplı gerçekleşir. Bunun yanında bazı ülkelerde şirketlerin teklif fiyatında hisselerin önemli bir kısmının perakende yatırımcılara ayrılması bir gerekliliktir.

Ancak ABD’de ve İngiltere’de birkaç istisna dışında büyük halka arzlara katılım büyük riskli fonlara, profesyonel varlık yöneticilerine ve zenginlere has bir yatırımdır. İngiltere merkezli finans kuruluşu Hargreaves Lansdown’ın araştırmasına göre, perakende yatırımcılar Ekim 2017 ile Ekim 2020 arasında Londra'daki büyük halka arzların %93'ünün dışında tutuldu.

Halka arz hisseleri, ilk gün fiyatındaki yükselişi nedeniyle yatırım dünyası için oldukça cazip bulunur. Son birkaç ay içinde, birçok tanınmış şirketin hisseleri ticaretin ilk gününde yükseliş gösterdi. Halka arzları inceleyen Florida Üniversitesi Öğretim Üyesi Jay Ritter'a göre, 1980 ve 2020 yılları arasında ortalama ilk gün artışı %18,4 olarak gerçekleşti.

Ancak geçtiğimiz Çarşamba günü Deliveroo hisselerinin ticaretin ilk gününde kapanışa kadar %26 düşmesiyle yatırımcılar halka arzın ne kadar riskli olabileceğini bir kez daha öğrendiler. Deliveroo hisseleri Perşembe günü de %2’lik bir düşüş gerçekleştirmişti. Uzun vadede bakıldığındaysa halka arz yatırımcıları akıllıca bir tercih yapmıyor olabilir. Ritter verilerine göre, ilk günkü performans hariç tutulduğunda halka arz hisseleri üç yıllık süreçte %15,8 oranında düşük performans gösterdi.

Bununla birlikte bazı profesyonel olmayan yatırımcılar SPAC’ler üzerinden de halka arz süreçlerine katılmayı seçebiliyorlar. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre SPAC şirketleri halka arz sürecine girmekten kaçınarak borsaya girmek isteyen şirketlere kolaylık sağlamak amacıyla oluşturuluyor. Söz konusu şirketler halka arz olmak isteyen şirketlerle satın alma yoluyla birleşerek halka arz oluyor. Ancak bu yıl her bir işlem gününde beş SPAC şirketinin ortaya çıkması balon piyasası endişelerini de arttırıyor.

Halka arzların sağladığı ani yükselişten yararlanmayı uman yeni yatırımcılar, özkaynaklarını ilk halka arz gününden daha uzun süre tutmak zorunda olduklarını görünce hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bu nedenle San Francisco merkezli finans şirketi Simplify Finance'ın Kurucusu Sarah Behr, hissedarların hisselerini tam olarak ne zaman hisselerini satabileceğini öğrenmek için danışmanlık şirketlerinin açıklamalarına başvurmasını öneriyor.

Geçmişte, aracı kurumlar, büyük ölçüde tüm müşterilerinin halka arzlara erişim sağlaması için acele etmiyorlardı. 1999 yılında Charles Schwab sözcüsü sadece 500 bin dolar varlığı olan müşterilerinin hisse almak için yeterli kıstaslara sahip olduğunu belirtirken “Halka arzlar herkes için değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Bugünlerdeyse Schwab’ın internet sitesi şirketin halka arz hissesi sunmadığını belirtiyor. Fidelity Investments müşterilerinin belirli tekliflerde hisse satın almak için bireysel emeklilik tasarrufu dışında 100.000 ila 500.000 dolar arasında varlığa sahip olması şartını koşuyor.

Buna karşın Etrade Financial şirketi milyoner olmayanlara halka arz öncesi hisse satın almak için bir alternatif sunarak öne çıktı. Şirket, Morgan Stanley aracılığıyla sunulan halka arzların internet üzerinden satılmasını için Şubat 2020’de 13 milyar dolarlık anlaşma sağladı. Halka arzlar küresel borsalarda tüm yatırımcıların katılma ayrıcalığını hissedebildiği platformlar haline dönüşüyor.

Banka yazılım şirketi halka arza hazırlanıyor

 

Yatırımcımlar güvenli limana yöneliyor

 

Gece işlem yapanlar borsada daha çok kazanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)