E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street geri dönüş rallisi için yeterince karamsar değil---

Wall Street geri dönüş rallisi için yeterince karamsar değil

Wall Street geri dönüş rallisi için yeterince karamsar değil
21 Aralık 2021 - 13:52 borsagundem.com

ABD borsalarındaki hızlı düşüşlere rağmen yatırımcılar halen yeterince karamsar görünmüyor. Borsa yazarı Mark Hulbert söz konusu yatırımcı algısı sebebiyle düşüşlerin devam edebileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsalarındaki düşüşün daha da ileri gitmesi gerekiyor olabilir. ABD borsalarında Dow Jones Endeksi bir haftadan kısa bir sürede 1.300 puanın üzerinde kayıp verdi. Bu durum normal şartlarda Wall Street yatırımcılarının ruh halini düşürmek için ve piyasaların tersi yönünde düşünen yatırımcıların boğa piyasası yönüne çevirmek için yeterli olabilirdi.

Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert şimdilerde bunun yeterli olamayabileceğini belirtiyor. Hulbert piyasaların tersi yönünde hareket eden yatırımcıların görüşlerinin nötrden biraz daha iyi olduğunu belirtiyor.

Borsa uzmanı kendi araştırma firması aracılığıyla Nasdaq Endeksi’nde piyasa zamanlamalarını tahmin etmeye çalışan yatırımcıların işlem oranlarını ölçüyor. Nasdaq Endeksi yatırımcıların ruh haline hızlı bir şekilde yanıt veren bir endeks olduğundan ve söz konusu yatırımcılar piyasalarda hızlı bir şekilde yön değiştirdiğinden borsa yazarı söz konusu ölçümün yatırımcı duyarlılığı konusunda en isabetli göstergelerden birisi olduğunu belirtiyor.

Hulbert’in araştırması sonucunda kısa vadede borsadaki zamanlamayı tahmin etmeyi hedefleyen yatırımcıların portföylerinin çok küçük bir kısmını hisse senedi açığa satışlarına bağladığı verisine ulaşıyor. Bu aynı zamanda söz konusu yatırımcıların hala borsaların yükseleceğine inandığı anlamını taşıyor.

Hulbert boğa piyasası yatırımcılarının “inatla havlu atmayı reddetmesinin” bir nedeni olarak yatırımcıların 2018 Noel dönemindeki sert yükselişleri gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu dönemde Wall Street borsaları Noel arifesinde %20’ye yakın düşmüş ve ayı piyasasının eşiğine kadar gelmişti. Ancak Noel’den bir sonraki işlem gününde ABD borsaları güçlü bir ralliye başlamıştı.

Hulbert’e göre yatırımcıların asıl unuttuğu şey piyasaları tersine döndüren asıl olgunun yükselen ayı piyasası algısı olmasıydı. Borsa yazarı bu nedenle Wall Street’in aynı paralellikte yeni bir ralliye ulaşabilmesi için yatırımcıların daha kötümser hale gelmesi gerektiğini belirtiyor.

Borsa yazarı konuyla ilgili açıklamasında, “Bu hatıralara dayalı gidişat, piyasaların tersi yönde hareket eden yatırımcıların analizlerini bireysel hatıralarının aksine nesnel yatırımcı duyarlılık verilerine dayandırma ihtiyacını da göstermektedir. Çünkü anılarımız bizimle oyun oynuyor. Tarihi yeniden yazıyoruz. Tam ortasında boğa piyasası geldiği için Aralık 2018’in o kadar da kasvetli hissettirmediğini kendimize söylemek istiyoruz” dedi.

Ancak Hulbert araştırmalarına güveniyor ve 2018 Noel arifesinde borsalardaki yatırımcı algısının olağanüstü derecede karamsar olduğunu belirtiyor.

Borsa yazarı piyasaların son birkaç işlem günündeki gibi daralmaya devam etmesi halinde bu gidişatın 2018’e benzer bir şekilde yatırımcıları karamsar hale getirmesinin mümkün olduğunu söyledi. Ancak Hulbert yatırımcılara bunu bir fırsat olarak değerlendirmek yerine yatırımcı duyarlılık verilerini takibe almak gerektiğini belirtiyor. Zira borsa yazarına göre henüz söz konusu karamsarlık eşiğine ulaşılmış değil.

Borsalar yeni yıla dev fırsatlarla başlayabilir

 

Altının güvenli liman özelliğine büyük darbe

 

Wall Street’te yüzde 10’luk düzeltme beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)